Πιστεύω ότι όλοι έχουμε ακουστά την έννοια του «Greek Lover», αυτή που τη δεκαετία των 70’s έκανε τον ελληνικό τουρισμό γνωστό σε όλο τον κόσμο. Οι άντρες εκείνοι που διέδωσαν το «καμάκι» στο εξωτερικό σηκώνοντας το λάβαρο του βαρύ εραστή με το μπλαζέ ύφος και το λάγνο βλέμμα.

Καρδιοκατακτητές που μέχρι τη δεκαετία του ’80 έδιναν μαθήματα έρωτα στους δεύτερους και καταϊδρωμένους εραστές του εξωτερικού. Και κάπως έτσι έμεινε να σκιαγραφείται μια ανεξίτηλη υστεροφημία για τους Έλληνες ως φοβερούς εραστές. Ο όρος «Greek Lover» ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το αντίθετο φύλο με την ίδια ευκολία; Οι Ελληνίδες έχουν τόση πέραση στο εξωτερικό;

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι κατατάσσεται στο πρότυπο μεσογειακής γυναίκας οπότε μαζί με τις Ιταλίδες και τις Ισπανίδες κρατούν τα πρωτεία της μεσογειακής ομορφιάς. Κι όμως οι  Ελληνίδες καταφέρνουν να πάρουν προβάδισμα από τις προαναφερθείσες για ένα μοναδικό στοιχείο που λείπει από τις συνυποψήφιές της.

Η Ελληνίδα μπορεί να υπολείπεται σε στιλ σε σύγκριση με την Ιταλίδα, και σεξ απίλ σε σχέση με τη λατίνα αντίπαλο, έχει όμως κάτι το οποίο και οι δύο θα ποθούσαν. Έχει μπρίο. Μπορεί να σου φαίνεται αμελητέο, όμως δεν είναι. Φαντάσου ένα κράμα από αυτοπεποίθηση, νάζι και δυναμισμό που δύναται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο με ύψος 1,90, γαλάζια μάτια και μακριά ξανθιά κόμη. Η όμορφη γυναίκα είναι περαστική, η καπάτσα γυναίκα, όμως, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μείνει στη ζωή σου.

Κοντή, ψηλή, αδύνατη ή παχουλή, η καπάτσα Ελληνίδα τις βάζει όλες κάτω στο πέρασμά της. Λατίνες με καμπύλες, Σκανδιναβές με πόδι 1,50 και Ιταλίδες femmes fatales, εκτοπίζονται από την πολυμήχανη Ελληνίδα.

Αυτή τη γυναίκα, δεν την απασχολεί  να τσαλακώσει την εμφάνισή της καθώς στη φαρέτρα της έχει το δαιμονικό μυαλό της. Έτσι σε καμία περίπτωση, είτε είσαι άντρας ή γυναίκα, μην της πας ποτέ κόντρα. Το παιχνίδι έχει κριθεί ήδη κι ο χαμένος είσαι εσύ. Η Ελληνίδα γυναίκα –σκέψου τη μητέρα σου σε αυτό το παράδειγμα– έχει πάντα δίκαιο.

Λογική ή παράλογη θα βρει πάντα ένα τρόπο να υποστηρίξει τον εαυτό της και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Αν το αποτέλεσμα τη δικαιώσει θα φουσκώσει από περηφάνια, ενώ αν κάτι πάει στραβά και πέσει έξω, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να σε πείσει ότι φταις.

Γλυκιά και «Ρόζα η ναζιάρα» όποτε είναι ήρεμη που όμως, άπαξ και την τσατίσεις, μετατρέπεται στη στιγμή στον «Θανάση τον νταλικέρη» και σου σέρνει τα εξ αμάξης. Είναι η γκόμενα, η κολλητή, η σύζυγος, η μάνα, η νοικοκυρά κι η εργαζόμενη κι όλα αυτά σε συνδυασμό για να μη βαρεθείς ποτέ, αλλά κυρίως για να μην απογοητεύσει ποτέ εσένα και κανέναν άλλο στη ζωή της.

Δυναμική και ανεξάρτητη, έχει μάθει να διεκδικεί και να κερδίζει.  Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, καπάτσα γυναίκα δεν είναι αυτή που έχει βάλει  σκοπό της ζωής της να ευνουχίσει κάθε αρσενικό που κινείται εκεί έξω. Απλά έχει το χάρισμα να στέκεται δυναμικά δίπλα του, σαν σύμμαχος και σαν γυναίκα, αποδεσμευμένη από την παρελθοντικό παθητικό της ρόλο.

Έχει πολλά πρόσωπα η Ελληνίδα γυναίκα κι αυτή επιλέγει πότε και πώς θα σου φανερωθεί. Αντίθετα με το μέσο όρο των γυναικών σε αυτόν τον πλανήτη, η Ελληνίδα είναι και θα παραμείνει για πάντα ένας χαμαιλέοντας που θα αλλάζει μορφή  και θα προσαρμόζεται στις καταστάσεις για να καταφέρνει να εντυπωσιάζει τόσο σε  εγχώρια όσο και σε παγκόσμια εμβέλεια.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μυρτώς Τσιτσιδάκη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μυρτώ Τσιτσιδάκη