«Ω μουσική, στα βάθη σου αφήνουμε τις καρδιές και τις ψυχές μας. Εσύ μας δίδαξες να βλέπουμε με τα αφτιά και να ακούμε με τις καρδιές μας.» Τάδε έφη ο Χαλίλ Γκιμπράν.’Ενα τραγούδι μπορεί να δημιουργήσει εικόνες, συναισθήματα, να ξυπνήσει αισθήσεις, να κάνει δηλώσεις, να διεκδικήσει.’Ολα τα παραπάνω λοιπόν συνάδουν με τον έρωτα, που σκαρφίζεται διάφορα παιχνίδια για να γίνει σαφής όταν κάνει αισθητή την παρουσία του.

Μέσα σε ένα τραγούδι έχουν γίνει εξομολογήσεις, έχουν προκύψει θρυλικοί έρωτες και δεν είναι καθόλου τυχαίο σαν γεγονός ότι ο έρωτας έχει αποτελέσει το βασικό θέμα, διαχρονικά, της πλειονότητας των τραγουδιών ανεξάρτητα με γλώσσα, εθνικότητα, εποχή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσει ο καθένας μας το πάθος και το ερωτικό συναίσθημα αλλά είναι κοινό μυστικό ότι ιδανικός είναι σίγουρα η μουσική. Πάμε να δούμε δέκα τραγούδια διαφορετικά μεταξύ τους αλλά με κοινό νόημα το απόλυτο «σε θέλω».

 

1. Πόσο σε θέλω-Τερμίτες

«Σου μοιάζει η σελήνη, πού να βρω γαλήνη, στον Άδη ανατέλλω, πόσο σε θέλω»

Πόσο σε θέλω: μία φράση που τα λέει όλα, ένας απόλυτα ερωτικός στίχος. Επιθυμία και πόθος ταυτόχρονα.’Ισως η πιο τίμια και ξεκάθαρη δήλωση στο ελληνικό μουσικό πεντάγραμμο. Δε σηκώνει αμφισβήτηση, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Πάρε ένα βράδυ το ταίρι σου, πήγαινε σε μια παραλία -άλλωστε σε παραλία γράφτηκε και το τραγούδι- βάλ’ το να παίξει και φώναξέ το δυνατά. Κι αν υπάρχει κόσμος μη σε απασχολεί, σε τέτοιες στιγμές είστε μόνοι, τα υπόλοιπα εξαφανίζονται μαγικά.

 

2.Μη μαζί, γιατί….-Χαχακες

Δεν έχει εποχή αλλά έχει ώρα. Βράδυ, φως από τις γρίλιες του παντζουριού, ένα στρώμα στο πάτωμα, αγκαλιές πολλές, μυρωδιά από έρωτα και «μια στιγμή μαζί δεν έχω φρένο μάτια μου για μας». Ο Γιάννης Νάστας έδωσε το στίγμα με πιο ιδιαίτερο τρόπο, αυτόν που γνωρίζει πολύ καλά, οδηγώντας τις αισθήσεις στο απόλυτα ερωτεύσιμο «Θα ξενυχτήσω να σε κοιτώ πες μου πως θέλω…».

 

 

3. Wild Is The Wind-David Bowie 

Ο κύριος Bowie δεν αφήνει περιθώριο άρνησης, ένα επιτακτικό σχεδόν καθηλωτικό «αγάπα με» ταξιδεύει, που είναι πιο πολύ δήλωση παρά οτιδήποτε άλλο. Ως θαυμαστής της Nina Simone ήξερε πώς να δώσει μια πιο ιδιαίτερη νότα στο τραγούδι αυτό, σε σημείο μάλιστα που να χαρακτηριστεί το τραγούδι του έρωτα της δεκαετίας.

 

4.’Ελα μωράκι μου-Χρήστος Κυριαζής

Ναι, στο φλερτ το χιούμορ είναι πολύ βασικός παράγοντας, είναι αποδεδειγμένο αυτό. Είτε το τραγουδήσεις στο ταίρι σου είτε το αφιερώσεις λίγο πριν βρεθείτε, είναι σίγουρο ότι ένα χαμόγελο θα σχηματιστεί στα χειλάκια του. Ξέρεις πόσο βασικό είναι αυτό; «Για σένα λιώνω μάθε το.»

 

5. Hungry Eyes-Eric Carmen

Dirty Dancing έχε στο μυαλό σου. Βλέπεις τον Patrick Swayze να μαθαίνει χορό στην Jennifer Grey και καταλαβαίνεις τι θέλει να πει ο στίχος. ‘Οταν η μουσική συνοδεύεται από κίνηση κάνει θαύματα. Do it like Patrick, λικνίσου λοιπόν, άκουσε το σαξόφωνο -δίνει έξτρα πόντους- και ψιθύρισε στο ταίρι σου κάθε στίχο.

 

6. Yes Boss-Hess is More

Οργάνωσε μια βραδιά λίγο διαφορετική από τα συνηθισμένα σας. Κάλεσε το ταίρι σου και κινήσου πιο παιχνιδιάρικα. Το τραγούδι είναι η δήλωση για να αφεθεί ο άλλος στα χέρια σου και στο μεταξύ σας. Τόλμησέ το και θα δεις ότι ο έρωτας εκτός από ξεκάθαρες δηλώσεις, θέλει και τη φαντασία στο παιχνίδι.

 

7. Γίνε κομμάτια-Πορτοκάλογλου & Μπάμπαλη

«Μέχρι τ’ αστέρια τη νύχτα χάρισέ μου.» Μια γλυκιά πρόσκληση, ένα κάλεσμα δυναμικό για συντροφιά. Καλοκαίρι, σούρουπο, παραλία, μπίρες κι εσύ λικνίζεσαι και το τραγουδάς. Νυχτερινό ρέγγε και φουλ έρωτας. Υπάρχει άραγε κάτι καλύτερο;

 

8.Monaco-Bon Entedeur

‘Οταν μιλάμε για έρωτα απλώς δε γίνεται να λείπουν τα γαλλικά τραγούδια. Και μη βιαστείς να πεις ότι δε γνωρίζεις Γαλλικά, γιατί πολύ απλά δε χρειάζεται! Φθινόπωρο, νοητά σε δάσος της Βουλώνης, με ψιλόβροχο, ζείτε τον έρωτά σας. Περίγραψε το σκηνικό, δημιουργείστε εικόνες κι απολαύστε το. Κι ας είστε σε ένα δυάρι στο Παγκράτι, ο έρωτας δεν έχει σύνορα, ούτε η φαντασία άλλωστε.

 

9.Ti amo-Umberto Tozzi

Μπορώ να γράψω πολλά, πάρα πολλά, για τα ιταλικά τραγούδια. Δε θα το κάνω, απλώς θα σου πω ότι πρέπει να έχεις σίγουρα ένα ιταλικό άσμα στην playlist που θα αφιερώσεις στο αμόρε! Βάλτε κρασί, κλείστε τα μάτια κι απλώς ακούστε το.’Εχει δική της δυναμική η γλώσσα αυτή στις απολήξεις του έρωτα.

 

Με δεδομένο ότι τα ερωτικά τραγούδια καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι του μουσικού ρεπερτορίου σε παγκόσμια κλίμακα, είναι δύσκολο να επιλέξεις. Εσύ βρες αυτό που θα μιλήσει περισσότερο στη δική σου καρδιά για να κάνει τη δήλωσή σου.

 

 

Συντάκτης: Ειρήνη Αγρίτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου