Σε έναν κόσμο με συνεχή καταιγισμό πληροφοριών και αλλαγές εικόνων, είναι δύσκολο να κρατήσουμε το μυαλό μας συγκεντρωμένο. Προσπαθούμε να δώσουμε προσοχή στα μαθήματά μας, στη δουλειά μας, σε κάτι που παρακολουθούμε ή σε κάτι που εξασκούμε και αμέσως το μυαλό ξεφεύγει. Υπάρχουν όμως μερικές μέθοδοι που μπορούν να μας βοηθήσουν να δουλέψουμε τη συγκέντρωσή μας και να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την ικανότητα να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας με μεγαλύτερη ευκολία.

 

1. Σωστή διατροφή

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που μπορούμε να βρούμε στον λιναρόσπορο, καθώς και η βιταμίνη β12 που βρίσκεται στα περισσότερα ζωικά προϊόντα αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής, ενισχύουν τη μνήμη αλλά και τη διάθεσή μας. Η διατροφή είναι το παν γιατί ως γνωστόν είμαστε ό, τι τρώμε.

 

2. Δοκίμασε να λύσεις Sudoku και σταυρόλεξα

Είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθούν στην εξάσκηση του μυαλού και ειδικότερα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη καθώς και στην ικανότητά μας να επιλύουμε διάφορα προβλήματα. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να περάσεις την ώρα σου και μια εξαιρετική λύση για να δυναμώσουμε τη μνήμη μας.

 

3. Κοιμήσου καλύτερα

Ένα ξεκούραστο μυαλό δουλεύει πάντα καλύτερα. Για έναν καλύτερο και πιο αποδοτικό ύπνο απόφυγε τις οθόνες αργά το βράδυ. Δοκίμασε να κάνεις κάτι για να χαλαρώσεις. Ένα ζεστό μπάνιο ίσως σε βοηθήσει. Δοκίμασε επίσης να φτιάξεις ένα ζεστό τσάι και απόλαυσέ το καθώς διαβάζεις ένα όμορφο βιβλίο.

 

4. Γυμνάσου

Ένα περπάτημα, μια βόλτα με το σκύλο σου, ποδηλασία και γυμναστήριο είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σου. Η γυμναστική ενισχύει την προσοχή και τη συγκέντρωση αφού ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα.

 

5. Μείνε μακριά από την τεχνολογία για λίγο

Σβήσε το τηλέφωνό σου και κάνε μια αποτοξίνωση από τα social media. Οι συνεχείς εναλλαγές ειδήσεων και εικόνων μπερδεύουν το μυαλό μας με αποτέλεσμα να μας κάνουν να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε και να δυσκολευόμαστε να ολοκληρώσουμε αυτό που κάνουμε.

 

6. Ένωση με τη φύση

Η φύση ηρεμεί το μυαλό και μας κάνει να χαλαρώνουμε. Κάποιες φορές είναι σημαντικό να αποφορτώνουμε τον εγκέφαλό μας και να μη σκεφτόμαστε τίποτε, απλά να απολαμβάνουμε τους ήχους, τις εικόνες και τις μυρωδιές της φύσης. Μία μικρή δόση ηρεμίας και απόλυτης χαλάρωσης μπορεί να εκτοξεύσει τις επιδώσεις μας αργότερα.

 

7. Έλεγξε το άγχος σου

Κάποιες φορές το μυαλό ξεφεύγει λόγω άγχους. Αγχωνόμαστε στο διάβασμα ή στη δουλεία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα χάνουμε. Αν κρατήσουμε την αναπνοή μας για 10 δευτερόλεπτα οι παλμοί της καρδιάς μας πέφτουν, ηρεμούμε και έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, χωρίς άγχος και ταχυπαλμίες.

 

8. Απόφυγε ό, τι σου αποσπά την προσοχή

Κλείσε την τηλεόραση, απομάκρυνε το τηλέφωνό σου και πήγαινε κάπου ήσυχα. Κάνε ό, τι χρειάζεται φτάνει να μπορείς να είσαι ήρεμος χωρίς τίποτα κοντά σου που να μπορεί να διακόψει τον ειρμό της σκέψης σου.

 

9. Μικρά διαλείμματα

Πολλές φορές το μυαλό μας κουράζεται. Καλή η δουλειά, αλλά είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ. Χρειαζόμαστε ξεκούραση για να μπορούμε να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας και να δουλεύουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα.

 

10. Πρόγραμμα

Όταν ξέρουμε ότι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μέσα στη μέρα τότε η προσοχή μας ξεφεύγει και τρέχει στα όσα έχουμε στο πρόγραμμα για αργότερα. Πολλοί επιλέγουν το multitasking, να κάνουν δηλαδή διαφορετικά πράγματα την ίδια στιγμή, αλλά σύμφωνα με την Devora Zack αν μάθουμε να κάνουμε ένα πράγμα τη φορά τότε μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστότερα. Αν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα δύσκολα τα τελειώνουμε όλα στην ώρα τους και όπως πρέπει. Η τέχνη του να κάνουμε μόνο ένα πράγμα κάθε φορά αλλά να το κάνουμε συγκεντρωμένα θέλει ανάπτυξη, αλλά είναι κάτι που θα μας βοηθήσει πολύ.

 

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να δώσουμε το εκατό τοις εκατό μας σε κάθε τι που κάνουμε. Για καλύτερη συγκέντρωση και αποτελεσματικότητα καλό είναι να εφαρμόσουμε μερικά έστω από τα παραπάνω και να δώσουμε ιδιαίτερη βάση στη σωματική μας υγεία, αλλά και στον τρόπο διαχείρισης του χρόνου μας.

 

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου