Είναι ευρέως γνωστά τα μυστικά για μια πετυχημένη σχέση. Ένα απ’ τα απαραίτητα στοιχεία για να διατηρήσουμε μια επαφή στον χρόνο, αλλά και να την απολαμβάνουμε στο μέγιστο, είναι να κρατάμε την ιδιότητα της φιλίας, και μάλιστα ανέπαφη. Όπως συμβαίνει ανάμεσα σε κολλητούς, νιώθουμε άνετα να ‘μαστε ο εαυτός μας και μοιραζόμαστε στιγμές, ιδέες, συναισθήματα αλλά και τη διάθεσή μας κάθε φορά. Δε λείπει ποτέ η διασκέδαση κι η κάλυψη του ενός προς τον άλλον. Υπάρχει κάτι καλύτερο απ’ το να περνάμε καλά; Έτσι ο χρόνος κυλάει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι με εμάς πιο ζωντανούς.

Επομένως, είστε μαζί καιρό. Τόσο καιρό που με τον αγαπημένο-η σας, η οικειότητα πλέον σας έχει κάνει και τους απόλυτους φίλους. Ακριβώς όπως και με την παρέα, έτσι και με το αμόρε έχετε αρχίσει να κάνετε και τρέλες. Κι οι ιδέες για σκανταλιές σκάνε όλο και πιο συχνά. Ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει. Μέχρι που φτάνουμε στο σημείο όπου αρχίζουν οι μικρές κι αθώες παρανομίες. Ακόμα και πράγματα που δε θα έπρεπε να τα κάνετε, αποφασίζετε να τα τολμήσετε. Γιατί όμως; Γιατί απλά είναι κάτι που θα το κάνετε μαζί και σίγουρα το ευχαριστιέστε περισσότερο στο πλαίσιο μιας μικρής συνωμοτικής δράσης.

Ίσως απ’ τα καλύτερα και πιο διασκεδαστικά κομμάτια σε μια σχέση να ‘ναι όλα εκείνα τα μικρά «εγκλήματα» για τα οποία γινόμαστε συνεργοί. Πόσες φορές, λοιπόν, δεν έχουμε υπάρξει συνένοχοι σε αθώες παρανομίες με το ταίρι μας; Και γιατί όχι; Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και την υπό εξαφάνιση ανεμελιά μας. Εξάλλου, δε δυσκολευόμαστε καθόλου να παρασύρουμε και να παρασυρθούμε, καθώς υπάρχει δικαιολογία. Η ευθύνη μοιράζεται στη μέση, αλλά η διασκέδαση γίνεται διπλή.

Για να δούμε, λοιπόν, μερικές περιπτώσεις συνενοχής που όλοι, λίγο-πολύ, έχουμε στο βιογραφικό μας. Ξημερώνει μια ηλιόλουστη μέρα και σκέφτεστε ακριβώς το ίδιο πράγμα: Ποιος πάει για δουλειά μια τέτοια μέρα; Μα δεν είναι κρίμα; Χωρίς δεύτερη σκέψη, η απάντηση είναι μία: κοπάνα. Με ταχύτητα φωτός σκαρφίζεστε μια πειστική δικαιολογία να χρησιμοποιήσετε στον εργοδότη σας αντίστοιχα. Οι ιδέες για το πώς θα επιλέξετε να απολαύσετε τη μέρα πέφτουν στο τραπέζι με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Βόλτα για καφέ, περπάτημα στην παραλία ή ακόμα ευκαιρία για λίγο παραπάνω χρόνο μαζί στο σπίτι.

Εδώ και λίγες εβδομάδες έχετε συμφωνήσει ν’ ακολουθήσετε από κοινού σωστή διατροφή. Κάτι βέβαια που απαιτεί πειθαρχία, συμπαράσταση και προσήλωση στον στόχο. Αποφασίζεις μια μέρα να χρησιμοποιήσεις τη χύτρα μετά από καιρό και μέσα ανακαλύπτεις με έκπληξη απαγορευμένες λιχουδιές. Η πρώτη αντίδραση θυμός κι απογοήτευση. Ακολουθεί η απάντηση: Άνθρωποι είμαστε, κάποια στιγμή θα υποκύψουμε. Κι αμέσως μετά σκάτε κι οι δυο στα γέλια και καταλήγετε να τρώτε μαζί σοκολάτες.

Η καθημερινότητα δύσκολη κι απαιτητική με τους τρελούς ρυθμούς της ζωής μας. Η λύση είναι μία, μοιραζόμαστε τις δουλειές του σπιτιού. Παρασκευή σήμερα και το πρόγραμμα πάνω στο ψυγείο γράφει πως ο ένας μαγειρεύει κι ο άλλος σιδερώνει. Ωστόσο, η επιθυμία για λίγη τεμπελιά, σαν το νερό σιγοβράζει πάντα μέσα μας, κι έρχεται η στιγμή που το «μάτι» είναι στο τρία και το νερό ξεχειλίζει. Μήπως σήμερα να πάρουμε ρεπό; Η απάντηση άμεση. «Καλή ιδέα! Κι εγώ το ‘χω ανάγκη.» Η Παρασκευή φέρει πλέον ένα μεγάλο Χ στις δουλειές και στη θέση τους, πίτσα και ταινία αγκαλιά στον καναπέ. Εξάλλου, λίγη τεμπελιά μαζί ποτέ δε βλάπτει.

Σίγουρα, έχετε ζήσει πολλές παρόμοιες μικρές ιστορίες. Ιστορίες που, ακόμα και μετά από καιρό, τις θυμόμαστε με τον ίδιο ακριβώς ενθουσιασμό και γελάμε, χωρίς ίχνος ενοχής. Τελικά, τι είναι αυτό που ψάχνουμε; Ψάχνουμε συνενόχους στην τρέλα μας και τα όνειρά μας. Ας είναι αυτό το κριτήριό μας στην κοινή μας πορεία.

 

Συντάκτης: Φρόσω Κωνσταντάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη