Μιλάς μ’ έναν άνθρωπο εδώ και καιρό κι όλα δείχνουν ότι έχετε χτίσει μια φιλία απ’ αυτές που σ’ έχουν εντυπωσιάσει. Λέτε τα πάντα, σ’ ακούει προσεκτικά και θα μπορούσε να ‘ναι το ιδανικό πρότυπο του φίλου που τόσο καιρό έψαχνες κι η ζωή σου τον έφερε τώρα.

Κι όμως, ανάμεσα στη φιλία και στον έρωτα υπάρχει μια λεπτή γραμμή που πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεσαι, είτε γιατί δε θέλεις να την αντιληφθείς είτε γιατί δεν έχεις εντοπίσει αυτά τα σημεία που καθιστούν μια φιλική σχέση κάτι παραπάνω από φιλική.

Και voilà! 10 απ’ τα πιο χαρακτηριστικά:

1. To be continued

Δεν αφήνει ποτέ αναπάντητα μηνύματα με το πονεμένο «διαβάστηκε» και πάντα βρίσκει κάτι να πει. Ένα άλλο θέμα, μια φάτσα, ένα αυτοκόλλητο, δυο τελίτσες, ένα θαυμαστικό… Οτιδήποτε!

2. «Πού πήγαν οι άλλοι;»

Κανονίζετε συνήθως μεγάλη παρέα και καταλήγετε μόνοι; Είναι γιατί, όσο μπορεί, επιδιώκει να βρίσκεστε σε κάποιο μέρος οι δυο σας για να μπορεί να ‘χει την προσοχή σου όσο περισσότερο γίνεται. Στόχος του είναι με απλούς κι αθώους τρόπους να μάθει τα πάντα για ‘σένα, χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα που μπορούν εύκολα ν’ αλλάξουν θέμα συζήτησης.

3. Ρομάντζο 

Θερινά σινεμά, ρομαντικές ταινίες, κήποι και ταράτσες, κάπου με θέα τη θάλασσα. Επιλέγει, γενικά, για σας μέρη να πάτε που ταιριάζουν περισσότερο σε ζευγάρια ή προτείνει συχνά κάποια βόλτα στην έρημη πόλη το βράδυ. Σημασία, λοιπόν, δεν έχει μόνο να ‘στε οι δυο σας αλλά και με την κατάλληλη χαλαρή ατμόσφαιρα.

4. «Πες τα όλα ή μάλλον, άσε, δε θέλω να ξέρω»

Ή ρωτάει πολλά για τη σχέση σου με στόχο να πάρει μια ιδέα για το τι παίζει και το πώς νιώθεις εσύ (αν νιώθεις άσχημα, εννοείται ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σε καθησυχάσει βρίζοντας –φανερά ή όχι– τον άλλον που κατά πιθανότητα σ’ έφερε σ’ αυτήν την κατάσταση), ή δε ρωτάει τίποτα γιατί δεν αντέχει στην ιδέα ότι για όση ώρα μιλήσεις θα σκέφτεσαι κάποιον άλλο κι αυτός απλά θα εκτελεί χρέη κομπάρσου ή γλάστρας.

5. Διακριτικά μα ουσιαστικά εκεί

Αν κάποια στιγμή του εξομολογηθείς κάποια ανασφάλειά σου, πιθανότατα δε θα αρχίσει ένα κατεβατό από κομπλιμέντα με στόχο να σε πείσει για το πόσο πραγματικά καλός είσαι σε κάτι ή πόσο όμορφος είσαι (ειδικά για τα δικά του μάτια), γιατί ίσως να μην είναι ακόμα στη φάση που να θέλει να εκδηλωθούν κάπως πιο ξεκάθαρα τα συναισθήματά του. Από το βλέμμα του θα καταλάβεις ότι κατ’ αυτόν λες ανοησίες, μερικές φορές ένα βλέμμα αρκεί, αρκεί να ξέρουμε να το εντοπίζουμε.

6. Μια αμηχανία στην ατμόσφαιρα

Προσέχει πώς εκφράζεται, αφήνει τον αυθορμητισμό για ‘κεί όπου δε χτυπάει τόσο η καρδούλα του και κοιτάζει να σου μιλάει όμορφα κι ευγενικά, επιδιώκοντας οπτική επαφή, και φυσικά προτιμά να βρεθείτε απ’ το να τα πείτε απ’ το τηλέφωνο, γιατί λατρεύει να βλέπει τις εκφράσεις σου μπροστά σε καθετί που θα συζητήσετε.

7. Αυτοδιαφημίζεται

Θέλει να γνωρίσεις τον πραγματικό του εαυτό, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να προβεί σε υπερβολές, με σκοπό να σ’ εντυπωσιάσει με κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν ή με κάτι που θα πει. Συνήθως περιαυτολογεί, προκειμένου να σου κινήσει το ενδιαφέρον, τονίζοντας τα θετικά πάνω του. Μην τον παρεξηγείς! Ψάχνει κι αυτός τρόπους να σου μπει λίγο στο μάτι.

8. Και μετά σιωπή

Ίσως να τον πιάνουν τα νεύρα του ή κάποιας μορφής αδιαθεσία πολλές φορές χωρίς να δίνει κάποια εξήγηση γι’ αυτό, επιλέγοντας τη σιωπή. Ή δε θέλει να φορτώνει το μυαλό σου με ασήμαντα, ή πολύ πιθανόν να μην μπορεί να διαχειριστεί αυτό που νιώθει, γιατί ίσως φοβάται την απόρριψη, αν εκφράσει τα αληθινά του συναισθήματα.

9. Δε χαλάει χατίρι

Είναι μέσα σ’ οτιδήποτε σκαρφιστεί το μυαλό σου. Αν θέλεις πολύ να κάνετε κάτι ή και να πάτε κάπου, θ’ αφήσει τα σχέδια που έχει στο κεφάλι του και δίνει προτεραιότητα στις δικές σου προτιμήσεις.

10. Καλημέρα-καληνύχτα

Η «καλημέρα» κι η «καληνύχτα» είναι δυο λέξεις τις οποίες πρέπει να σου στείλει ή να σου πει για να αρχίσει κι αντίστοιχα να κλείσει καλά η μέρα του. Αν δεν τις εκφράσει, μάλλον κάτι του συμβαίνει. Το πιο πιθανό, βέβαια, είναι να τα λέτε μέχρι το πρωί και να αμφιταλαντεύεστε μεταξύ καλημέρας και καληνύχτας. Εντάξει, η τελευταία σε μία περίπτωση μπορεί να παραλειφθεί: Μπορεί να τον έχει πάρει ο ύπνος και μην πρόλαβε να σου πει, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι θα σ’ ενημερώσει το πρωί, ή όποτε ξυπνήσει, για το ότι έκλειναν τα μάτια του, μαζί με δέκα χιλιάδες συγγνώμες στη σειρά. Και σε ‘σένα έχει τύχει κάποια στιγμή, παραδέξου το!

Μήπως, τελικά, δεν είστε και τόσο φίλοι; Μία συζήτηση θα δώσει τέλος στις αμφιβολίες κι ίσως αρχή σε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον…

 

Συντάκτης: Φένια Βουδαντά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη