Καλοκαίρι, η εποχή της ξεγνοιασιάς, της χαράς, της ξυπολησιάς και των τζιτζικιών! Εσύ όμως αντί να νιώθεις χαρά, νιώθεις ένα βάρος μέσα σου που δε σε αφήνει να χαρείς πραγματικά και να απολαύσεις αυτή την εποχή, καθώς οι γρήγοροι ρυθμοί και οι καθημερινές υποχρεώσεις, μόνο άγχος σου προκαλούν. Διάβασε λοιπόν παρακάτω τι θα χρειαστείς για να κάνεις το απόλυτο glow up (μέσα σου) για αυτό το καλοκαίρι:

1. You, you, you. Χρειάζεται να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου και τις πραγματικές ανάγκες σου. Αυτό θα γίνει μόνο αν απομονωθείς για λίγο από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας σου και έρθεις σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό σου. Μια βόλτα στη φύση θα σε ωφελήσει, είτε σε μέρη με πράσινο, είτε στη θάλασσα. Εστίασε στις αναπνοές σου και ξεκίνησε έναν μίνι – διαλογισμό. Υπάρχουν άπειρα βιντεάκια από ειδικούς που μπορούν να σε καθοδηγήσουν. Μια καλή πρόταση είναι οι διαλογισμοί της Louise Hay (Αμερικανίδα συγγραφέας αυτοβελτίωσης και εισηγήτρια διαλογισμών) σε ελληνική μετάφραση στο YouTube.

2. Κάνε εσωτερικό detox. Απομάκρυνε από τη ζωή σου τοξικές συνήθειες και τοξικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, το να βρίσκεσαι με ανθρώπους απλά και μόνο από υποχρέωση, ενώ μέσα σου σε κάνουν να νιώθεις απαίσια, δεν έχει να σου προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην ψυχοσωματική υγεία σου. Σύμφωνα με έρευνες, η καρδιά μας εκπέμπει «ενέργεια» μέχρι και τρία μέτρα από εκεί που βρισκόμαστε καθώς η ενεργειακή της δόνηση είναι πιο έντονη από κάθε άλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος, επομένως κατά κάποιο τρόπο επηρεαζόμαστε άμεσα από τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλοεπιδρούμε με οποιονδήποτε τρόπο. Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε ορίζουν κατά μία έννοια και το μέλλον μας, οπότε καλό θα είναι να τους επιλέγουμε προσεκτικά και να συμβάλλουν θετικά και όχι ανασταλτικά στην εξέλιξη μας.

3. Journaling. Ναι. Το έχεις ξανακούσει πολλές φορές και θα σε διαβεβαιώσω ότι έχει όντως μακροπρόθεσμα οφέλη στην οργάνωση της καθημερινότητας μας.Καταγράφοντας καθημερινά τις σκέψεις μας, τους στόχους μας, λίγα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, λίγα πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας, χτίζουμε σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό μας μειώνοντας την αναβλητικότητά μας και αυξάνοντας συνάμα την αυτοπεποίθηση μας.

4. Be Organized. Οργάνωσε τον χώρο σου, προκειμένου να νιώσεις ότι οργανώνεις και τη ζωή σου. Όταν καθημερινά οργανώνεις τον χώρο σου με μικρές συνήθειες, ταυτόχρονα στο μυαλό σου αποτυπώνεται ότι όλα τα έχεις τακτοποιημένα και αυξάνεται η αυτοεκτίμηση σου. Βάλε επιτέλους αυτά τα πράγματα – μπιχλιμπίδια σου σε κουτάκια ή σε θήκες. Πάρε αυτοκόλλητα λευκά, γράψε πάνω με μαρκαδοράκι την ονομασία για το καθετί και ξεκίνα να οργανώνεις τα δοχεία και βαζάκια της κουζίνας σου. Αρωμάτισε τον χώρο σου και τα σεντόνια σου με αρώματα που σου ταιριάζουν και σε ηρεμούν. Επίσης τα αιθέρια έλαια επιδρούν ευεργετικά στην ψυχοσύνθεσή μας καθημερινά, οπότε επιλέγουμε αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Παράλληλα, αφιέρωσε χρόνο στην οργάνωση του μπαλκονιού σου στο απόλυτο summer atmosphere που θα μαζεύεις τους φίλους σου και θα δημιουργείτε όμορφες αναμνήσεις γι’αυτό το καλοκαίρι!

5. Give away. Κάνε χώρο στην ντουλάπα σου. Μπαίνοντας στην καλοκαιρινή σεζόν πάντα γίνεται ένα ξεκαθάρισμα. Ρούχα, παπούτσια που δε χρειάζεσαι πια δώρισε τα σε οργανισμούς/ανθρώπους που τα έχουν άμεση ανάγκη. Έτσι θα αισθανθείς όμορφα που έκανες μια καλή πράξη και ταυτόχρονα θα κάνεις χώρο για νέα πράγματα..

6. Manifest.  Είμαστε οι σκέψεις μας. Η αλήθεια είναι ότι καθημερινά το μεγαλύτερο ποσοστό των σκέψεων μας τείνουν να είναι αρνητικές. Επομένως, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μας και κάνοντας θετικές σκέψεις που συμπεριλαμβάνουν ευγνωμοσύνη και θετικές δηλώσεις για τον εαυτό μας, μπορούμε να αλλάξουμε όλη μας την κοσμοθεωρία και αυτά που μας συμβαίνουν καθημερινά. Ναι κι όμως δουλεύει! Do it! Πιάσε χαρτί και μολύβι και γράψε 10 πράγματα που θέλεις να σου συμβούν σε χρόνο Ενεστώτα και θα δεις μέρα με τη μέρα τη ζωή σου να αλλάζει θεαματικά.

7. Stop scrolling. Μείωσε τον χρόνο που περνάς μπροστά σε μια οθόνη. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, ο χρόνος που περνάμε καθημερινά μπροστά σε μια οθόνη σκρολάροντας δημιουργεί προβλήματα στην ψυχοσωματική μας υγεία. Ένα social break επίσης για ένα διάστημα θα σε βοηθήσει να ανασυγκροτηθείς ολόπλευρα και να προετοιμάσεις τους επόμενους στόχους σου για τη νέα σεζόν που έρχεται από Σεπτέμβριο.

8. Don’t settle. Πάρε πρωτοβουλία να κάνεις επιτέλους όλα αυτά που αναβάλλεις γιατί φοβάσαι να ξεβολευτείς. Κάνε επιτέλους αυτά τα μαθήματα κατάδυσης που αναβάλλεις τόσο καιρό, ξεκινά αυτό το χόμπι που πάντα ήθελες, πήγαινε αυτό το ταξίδι που πάντα ονειρευόσουν… Η αυτοπεποίθηση σου θα ανέβει μόνο αν αποφασίσεις να «ξε-κουνηθείς» από την καρέκλα σου.

9. Vacation mood on. Άρχισε να διοργανώνεις σιγά σιγά τις διακοπές σου (αν δεν το έχεις κάνει ήδη). Όταν έχεις σχεδιάσει ένα ταξίδι, είσαι πιο παραγωγικός στη δουλειά σου καθώς έχεις κάτι όμορφο να περιμένεις και άπλετο χρόνο για να το σχεδιάσεις με κάθε λεπτομέρεια προκειμένου να μη βρεθείς… προ εκπλήξεως. Επομένως, μην κάθεσαι στιγμή, ξεκινά να ψάχνεις με κάθε λεπτομέρεια προορισμούς και μην ξεχνάς: La vita é bella!

Συντάκτης: Δήμητρα Τανού
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη