_photography_man_in_hat_056387_

Φεντόρα, μπόουλερ, μπερέ, μπέιζμπολ, ναυτικό, τραγιάσκα, παναμά ή τρίλμπι, η λίστα των διαφορετικών στιλ καπέλων που έχουν υπάρξει από καταβολής μόδας είναι ατελείωτη. Άνθρωποι έχουν μείνει στην ιστορία φορώντας τα, ενώ άλλοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να καθιερωθούν ως style icons μέσω αυτών μα μάταια. Από ψάθα ή από μαλλί, χρηστικό ή όχι, το συγκεκριμένο αξεσουάρ ανέκαθεν υπήρξε τρόπος για να δηλώσει κανείς την κοινωνική του θέση, τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και κυρίως την προσωπική του αισθητική.

Όλα τα αξεσουάρ δηλώνουν την προσωπική σου αισθητική, θα έλεγε κανείς, αν το σκεφτείς όμως καλά θα διαπιστώσεις πως μόνο το καπέλο έχει τη μοναδική κι απόλυτη δύναμη να το κάνει ουσιαστικά. Όλοι μπορούν να φορέσουν ένα βραχιόλι, ένα μαντήλι, ένα εντυπωσιακό δαχτυλίδι ή μια ζώνη, δεν έχουν όμως όλοι το «μάτι» να ξεχωρίζουν το σωστό καπέλο από το τουριστικό, ούτε την ικανότητα ή το θάρρος να εμφανιστούν κάπου με ένα αξεσουάρ που αναπόφευκτα θα κάνει πολλά κεφάλια να γυρίσουν.

Ξέρεις, δεν είναι εύκολο πράγμα η επιλογή του σωστού καπέλου, θέλει να ξέρεις από μόδα και σωστά υλικά, θέλει να ξέρεις και ποιος είσαι. Υπάρχουν άνθρωποι που το φοράνε για πρακτικούς λόγους, πχ για να καλύψουν τη φαλάκρα, μια πολυήμερη αλουσιά, έστω για να προστατευτούν από το κρύο, άλλοι φοράνε καπέλα μόνο στις διακοπές τους για να δείχνουν λίγο πιο κοσμοπολίτες στις φωτογραφίες που θα ανεβάσουν στο Instagram, λίγοι όμως είναι εκείνοι που επιλέγουν να φοράνε καπέλο από άποψη στην καθημερινότητά τους, επειδή απλά δεν τους καίγεται καρφάκι αν θα τους κοιτάξουν λίγο περίεργα οι γνωστοί τους ή οι περαστικοί, επειδή νιώθουν πως η ανάγκη τους για αυτοέκφραση είναι πιο σημαντική από τη γνώμη του περίγυρου.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ξέρουν να διαλέγουν, ξέρουν να ξεχωρίζουν ραφές και ιστορικές καταβολές, γνωρίζουν το κατάλληλο στιλ για κάθε περίσταση και το κυριότερο όλων είναι πως ποτέ δε μοιάζουν γελοίοι με την επιλογή τους, ποτέ δε μοιάζουν γενικότερα, δε φαντάζουν καν υπερβολικοί, μόνο βγάζουν προς τα έξω ένα απαράμιλλο «je ne sais quoi», μια ανεπιτήδευτη κομψότητα, μια φινέτσα και μια αίσθηση απόμακρης ιδιαιτερότητας που φαντάζει στα μάτια των πολλών μαγευτική και μυστηριώδης.

Η συλλογή τους είναι τεράστια και είναι αποτέλεσμα αμέτρητων ωρών ψαξίματος στο internet, σε παλιά, λίγο ξεχασμένα από τα χρόνια καπελάδικα της πόλης που μένουν, σε τοπικές αγορές και vintage stores των προορισμών που επιλέγουν για τις διακοπές τους. Τα έχουν όλα φυλαγμένα σε ειδικές θήκες, τα προσέχουν ως κόρη οφθαλμού κι έχουν σκοπό να εμπλουτίζουν τη συλλογή τους όσο βαστάνε τα πόδια και οι τσέπες τους, καθώς είναι πολύ περήφανοι για τα αποκτήματά τους έτσι όπως είναι γεμάτα ιστορίες κι αναμνήσεις.

«Οι άνθρωποι θα κοιτάξουν έτσι κι αλλιώς. Εσύ φρόντισε να αξίζει ο κόπος» είχε πει ο Harry Winston, μεγάλος Αμερικανός κοσμηματοπώλης που λάτρευε κι ο ίδιος τα καπέλα, όπως οι περισσότεροι άνδρες της εποχής του, και η φράση αυτή (ακόμα κι αν είχε να κάνει με τα διαμάντια) έχει γίνει σημαία για κάθε άνθρωπο που μέσα από τις στιλιστικές του επιλογές παίρνει δύναμη για να εκφράσει και το εγώ του. Όποιοι κι αν είναι, αξίζει να τους βγάλεις το καπέλο.

 

Συντάκτης: Φρόσω Μαγκαφοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!