Ύπουλη εποχή το καλοκαίρι· τα ρούχα λιγοστεύουν, οι άνθρωποι ομορφαίνουν, η διάθεση γίνεται λίγο πιο ανάλαφρη. Μερικοί δράττονται της ζέστης και των ευκαιριών και γίνονται λίγο πιο τολμηροί, ενώ άλλοι βρίσκουν απλώς ευκαιρία να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους λίγο ευκολότερα. Όλοι βγαίνουν περισσότερο, κατά συνέπεια πίνουν και περισσότερο, άρα φλερτάρουν κι ευκολότερα· επειδή, κακά τα ψέματα, όλοι μοιάζουν λίγο πιο ελκυστικοί μετά από δυο-τρία μοχίτο.

Εποχή που δημιουργεί έρωτες και δοκιμάζει τις υπάρχουσες σχέσεις ασυζητητί. Αρκεί μια ματιά γύρω σου για να το καταλάβεις. Κοίταξε για παράδειγμα σε ένα beach bar. Πόσο πιο εύκολα καρφώνει κανείς το βλέμμα του σε κάποιον άλλο υπό την ασφάλεια που προσφέρουν καπέλα και γυαλιά ηλίου; Με σχέση ή χωρίς, μικρή σημασία έχει, καθώς αν έχεις κάποιο υποτυπώδες ταλέντο παρακολούθησης έχεις κάνει ήδη mastering στο βλέμμα «το κεφάλι μου είναι γυρισμένο δεξιά, μα μέσα απ’ τα γυαλιά κοιτάζω το μωρό ευθεία».

Το κοίταγμα δεν είναι κακό θα μου πεις, και θα συμφωνήσω. Αν είσαι ελεύθερος είναι η καλύτερη αρχή για να ξεκινήσει μια καλοκαιρινή ιστορία, η οποία αν δημιουργήσει αμφίδρομα αισθήματα, θα σας κάνει να καλοπεράσετε αμφότεροι, είτε κρατήσει όσο κρατάνε οι νύχτες στο νησί, είτε την πάρετε πακετάκι στο σπίτι για το χειμώνα.

Είναι άλλωστε αυτή η αίσθηση του «δε βαριέσαι» που ευνοεί τους συγκεκριμένους έρωτες, όχι επειδή συμβιβάζεσαι με λιγότερα μα επειδή η χαλαρή σου διάθεση δίνει ευκολότερα ευκαιρίες σε ανθρώπους που δύσκολα θα άφηνε να σε πλησιάσουν η τσίτα του χειμώνα.

Βέβαια, όταν είσαι δεσμευμένος τα πράγματα περιπλέκονται· επειδή η διάθεση για φλερτ δεν πεθαίνει, επειδή οι γύρω σου γίνονται όντως πιο όμορφοι κι επειδή θέλεις κι εσύ να ξεφύγεις όπως όλοι. Κι αν όλο αυτό μείνει στο κοίταγμα, μικρό το κακό. Αν όμως προχωρήσει με δειλά βήματα παρακάτω, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα.

Το καλοκαίρι, βλέπεις, έχει τη δύναμη να ξηλώνει τις σχέσεις εκείνες  που είναι δεμένες μεταξύ τους με χαλαρή σταυροβελονιά, κι αν η σχέση σου είναι μια από αυτές, σίγουρα δε θα ξεφύγει από τη φούρια του.

Θα είναι από σκηνή ζηλοτυπίας; Θα είναι λόγω ασυμφωνίας απόψεων σχετικά με τις λεπτές γραμμές μεταξύ φλερτ κι απιστίας; Όπως και να ‘χει λίγα απ’ αυτά τα ζευγάρια τη βγάζουν καθαρή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι ευτυχώς δηλαδή που γίνεται το ξεσκαρτάρισμα καθώς δε συνάδουν οι καυτές θερμοκρασίες με χλιαρά συναισθήματα. Άλλωστε μια σχέση που μπορεί να διαλυθεί από μια βόλτα σ’ ένα beach bar ή ένα ποτό με φίλους, καλό είναι να τελειώνει όσο το δυνατόν νωρίτερα, ανεξαρτήτως εποχής.

Δεν είναι όμως μόνο καταδικαστικές οι συγκυρίες για τους απανταχού δεσμευμένους, καθώς υπάρχουν και ζευγάρια που τ’ ακούνε όλα αυτά και γελάνε αγκαλιασμένα. Είναι τα ζευγάρια εκείνα που τα καλοκαίρια ανανεώνουν τον έρωτά τους σε νησιά και πλακόστρωτα σοκάκια, που δεν είναι μόνο εραστές μα είναι πάνω απ’ όλα φίλοι, που όταν κάποιος απ’ τους δύο κοιτάξει ασυναίσθητα κάποιο περαστικό τούμπανο δε γίνεται το σώσε, μα όλα λύνονται με μια αγκωνιά και λίγα περαστικά νεύρα.

Είναι τα ζευγάρια που συνειδητοποιούν πως οι επιλογές είναι αμέτρητες, μα εκείνα είναι σίγουρα πως ακόμη κι αν είχαν την ευκαιρία, η επιλογή τους θα ήταν η ίδια κάθε εποχή, ίσως και κάθε μέρα του χρόνου. Είναι λοιπόν και κάποια ζευγάρια που επιλέγουν ο ένας τον άλλον ανεξαρτήτως συνθηκών.

Δοκιμάζονται οι σχέσεις το καλοκαίρι, είναι αλήθεια. Δοκιμάζονται όμως και καθημερινά, οπότε ας μη ρίχνουμε το φταίξιμο μόνο στην εποχή. Φταίνε οι άνθρωποι που βολεύονται στην πλασματική ασφάλεια που προσφέρουν οι από καιρό τελειωμένες καταστάσεις· φταίνε οι άνθρωποι εκείνοι που χτίζουν δεσμούς-τραπουλόχαρτα, οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να καταρρεύσουν στο πρώτο αυγουστιάτικο μελτέμι.

Είναι αλήθεια άλλωστε πως οι σχέσεις που δεν αντέχουν τις μάχες θα έχαναν τα όπλα τους σε οποιαδήποτε εποχή, ενώ εκείνες που η ασπίδα τους προστατεύει δύο, ουδέποτε σκάμπασαν απ’ την απειλή διερχόμενων μπραζίλιαν και λαδωμένων κοιλιακών.  

 

Επιμέλεια κειμένου Φρόσως Μαγκαφοπούλου: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Φρόσω Μαγκαφοπούλου