Yπάρχουν άνθρωποι που είναι από τη φύση τους flirty, υπάρχουν κι άλλοι που στο παιχνίδι της κατάκτησης είναι άμπαλοι, λες κι έχουν δυο αριστερά πόδια. Ποια είναι, λοιπόν, η λεπτή γραμμή που ξεχωρίζει τους δεξιοτέχνες του φλερτ από τους ερασιτέχνες και σε ποια κατηγορία ανήκεις εσύ;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά· καλοί στο φλερτ είναι οι άνθρωποι που φλερτάρουν πολύ και με με πολλούς. Όχι επειδή έχουν βρει κάποια τεχνική που δουλεύει 100% και σου την κρατάνε κρυφή αλλά κυρίως επειδή το φλερτ που κάνουν ίσως είναι ανούσιο, με λίγα λόγια υπάρχει περίπτωση να το κάνουν για να το κάνουν και να μη καίγονται ιδιαίτερα για το άτομο που έχουν απέναντί τους, άρα και να μπορούν είτε να είναι εντελώς ο εαυτός τους, είτε να υποδύονται την περσόνα που επιθυμούν επειδή γνωρίζουν πως δε θα χρειαστεί να την παριστάνουν για καιρό· άλλωστε μόλις χάσουν το ενδιαφέρον τους θα εξαφανιστούν και θα μείνουν στον άλλον ως «αξεπέραστα απωθημένα».

Ναι, ακούγεται κομματάκι ωμό κι άκαρδο, αλλά αν σκεφτείς πόσες φορές έτυχε, έστω κι άθελά σου, να ανταποδώσεις ματιές ή λεκτικό πινγκ-πονγκ επειδή απλά δεν είχες κάτι καλύτερο να κάνεις εκείνη την ώρα και κατέληξες να κάνεις έναν άλλο άνθρωπο να κολλήσει μαζί σου καθώς θεωρούσε (με κάθε δίκιο)  πως το ενδιαφέρον του δε μένει χωρίς ανταπόκριση, τότε θα καταλάβεις πως στο συγκεκριμένο νόμισμα υπάρχουν δύο πλευρές και ίσως καμία από τις δύο να μην είναι λάθος.

Φλερτάρει επίσης καλά όποιος έχει την απόλυτη αυτοπεποίθηση να είναι ο εαυτός του, ένας εαυτός που νιώθει αρκετά σίγουρος να κοιτάει στα μάτια και να περιφέρεται με το κεφάλι ψηλά, καθιστώντας την πάρτη του στα μάτια των άλλως ως κάποιου είδους βραβείο. Και μην το πάρεις κωλοπαιδίστικα, ανθρώπινο είναι· σκέψου λίγο τον εαυτό σου σε ένα μαγαζί σε περίοδο εκπτώσεων. Από τη μία είναι όλα τα ρούχα περασμένων κολεξιόν σε προσφορά, μισή τιμή και βάλε, σχεδόν σου φωνάζουν «αγόρασέ με, να φύγω επιτέλους από εδώ μέσα». Από την άλλη είναι η νέα κολεξιόν σε τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες. Πού πέφτει το μάτι σου; Τι θέλεις πιο πολύ; Σωστά, όλοι τα καινούρια ρούχα θα προσέξουμε, επειδή μοιάζουν πιο περήφανα, πιο ελιτίστικα, άσε που είναι και πιο θελκτικά καθώς είναι ακόμα ατσαλάκωτα και (κυρίως) ποσώς ενδιαφέρονται αν θα τα αγοράσεις. Ε, το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους που θέλουμε να προσεγγίσουμε.

Φτάνει όμως να έχει κανείς υψηλή αυτοπεποίθηση για να είναι καλός στο φλερτ; Σίγουρα όχι. Ένας ακόμα παράγοντας που παίζει καταλυτικό ρόλο είναι η διάθεση να φλερτάρεις. Η όλη διαδικασία αποτελεί μια «ψυχολογική πολυτέλεια» καθώς πρέπει να έχεις λύσει αρκετά βασικά θέματα της ζωής σου για να επιλέξεις να μπλεχτείς με έναν άλλον άνθρωπο, να θες να ξοδέψεις φαιά ουσία για να σκεφτείς πώς θα τον φέρεις πιο κοντά σου, γενικά να αφιερωθείς στη μεταξύ σας ερωτική ατμόσφαιρα. Σαφώς και το φλερτ ανεβάζει την ντοπαμίνη, άρα το κάνεις πολλές φορές για να ξεχαστείς από μια σχέση που σε ταλαιπωρεί ή απλώς για να μη σκέφτεσαι όλα εκείνα που σε απασχολούν. Γενικότερα όμως, φλερτάρουν με ωραίο τρόπο εκείνοι που έχουν λύσει τα προβλήματα της ζωής τους που είναι σημαντικότερα από τα γκομενικά.

Τέλος, ξέρεις ποιος άλλος φλερτάρει καλά; Εκείνος που δεν έχει διάθεση να παρουσιάσει μονάχα τον εαυτό του, αλλά να γνωρίσει και τον εαυτό κάποιου άλλου. Αναλυτικότερα, φλερτάρει υπέροχα όποιος θέλει να μάθει πράγματα για τον απέναντί του, όποιος κατά τη διάρκεια της συζήτησης κοιτάζει στα μάτια, ακουμπάει τόσο όσο, όποιος γενικότερα προσέχει τον άλλο και κάνει κομπλιμέντα που αποτελούν προϊόντα ειλικρινούς παρατηρητικότητας, όχι απόβλητα βαρετών κλισέ και κυρίως, ο άνθρωπος εκείνος που έχει άποψη,  ενδιαφέροντα και πιστεύω που δε μοιάζουν με μπετό, αλλά συζητιούνται με επιχειρήματα και διάθεση για περαιτέρω εξέταση, κάποιος που με λίγα λόγια έχει μια διαλλακτική και θετική στάση απέναντι στους γύρω του και τους κάνει να νιώθουν εξίσου ξεχωριστοί κι ενδιαφέροντες.

Εσύ, τελικά, σε ποια κατηγορία ανήκεις;

 

Συντάκτης: Φρόσω Μαγκαφοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου