Προφανώς κι ο κόσμος ήταν πάντοτε παρανοϊκός κι ανυπόφορος, μα από τότε που ανέτειλαν τα social media το κακό παράγινε. Όχι επειδή τα πράγματα χειροτέρεψαν, απλά επειδή θέλει ο άλλος να κρυφτεί κι η χαρά δεν τον αφήνει. Γεμίσαμε, λοιπόν, δήθεν influencers που δίνουν την ψυχή τους για ένα δωρεάν «μαγικό scrub από καφέ που διώχνει την κυτταρίτιδα», φουλάραμε από να ‘χαμε να λέγαμε «περνάμε τέλεια» και γίναμε όλοι αριστοτέχνες pimps του εαυτού μας, μην τύχει και μας περάσουν για τίποτα μίζερους άνθρωποι των οποίων η γνώμη ανάθεμα κι αν μας ενδιαφέρει στ’ αλήθεια.

Δε θα μείνω στις κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις του φαινομένου Instagram, καθώς θέλω να κεντράρω σε ένα πιο εύθυμο κομμάτι του, σε κάτι που με διασκεδάζει αμέτρητα και που, για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, φαντάζομαι πως σου έχει τύχει κι εσένα. Μιλάω για τα φαντασματάκια των Instagram stories, εκείνους τους ανθρώπους που επιμένουν να βλέπουν ευλαβικά όλα αυτά που ανεβάζεις, αλλά να μη σε ακολουθούν για κανένα λόγο, μην τυχόν και σου περάσει απ’ το μυαλό πως ασχολούνται μαζί σου (wait, what?).

Φυσικά, δεν εννοώ τους παραδοσιακούς stalkers, τους ορθόδοξους· εκείνοι τίμια κι όμορφα βλέπουν όλα σου τα post, κάνουν screenshot για να σε κουτσομπολέψουν σε group chat με τους φίλους τους, παρακολουθούν πώς ποζάρεις, τι φοράς, πού πήγες, με ποιους κάνεις παρέα, νομίζουν πως ξέρουν για εσένα τα πάντα, κι ακόμα κι αν επιμένουν να μη σε ακολουθούν ποτέ εσύ δεν πρόκειται να μάθεις τίποτα, καθώς είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να καλύπτουν τα ίχνη τους, είτε κάνοντας κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας είτε ακολουθώντας σε από ψεύτικα προφίλ. Εντάξει τώρα, κι αν τους ξεφύγει κατά λάθος κανένα like την ώρα που ζουμάρουν στο πρόσωπό ή τους γοφούς σου για να δουν αν και κατά πόσο κατέχεις την τέχνη του photoshop, μικρό το κακό, το παίρνουν πίσω κάνοντας το σταυρό τους να μην ήσουν online εκείνη την ώρα κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Δε λέω ούτε για όλους εκείνους που, ναι μεν, σε ακολουθούν και τα βλέπουν όλα, αλλά δε σου πατάνε ποτέ like γιατί απλά είσαι εσύ και τους κάνεις να μισούν τη ζωή τους που δε μοιάζει με τη δική σου, για όσους σου κρατάνε μούτρα για τον A ή Β λόγο, αλλά δε θέλουν να σε κάνουν unfollow για να μη χαλάσετε εντελώς τις καρδιές σας, τον πρώην σου, τη νυν του πρώην σου, δε μιλάω καν για όλους εκείνους που μπορεί να σε αγαπάνε/εκτιμάν/γουστάρουν σαν άνθρωπο, αλλά αν δει η σχέση τους πως σου έκαναν like, η παντόφλα κι η γκρίνια θα πάει σύννεφο και ποιος έχει τώρα κουράγιο κι αντοχές για τέτοια κουραστικά ντράβαλα.

Σε όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες ανθρώπων βρίσκω τόσο μια υποβόσκουσα λογική όσο και μια δικαιολογία. Η περιέργεια και το κουτσομπολιό είναι συνυφασμένα στο γενετικό μας υλικό κι όποιος πάει να το παίξει υπεράνω λέγοντας πως δεν τον ενδιαφέρει κανενός η ζωή πέρα απ’ τη δική του, τότε είναι ένας ψεύτης και μισός και καλά θα κάνετε να μείνετε μακριά του γιατί ποιος ξέρει πού είναι ικανή να φτάσει η υποκρισία του και τι φούμαρα θα τολμήσει να σας πουλήσει για να κάνει το κομμάτι του.

Ξαναγυρνάω, λοιπόν, σε όλους αυτούς που κάνουν απρόσκοπτο stalking στο προφίλ σου κι όχι μόνο δεν κρύβονται, αλλά επιμένουν να δηλώνουν την παρουσία τους με το όνομά τους να φιγουράρει ανελλιπώς στους viewers των story σου, έτσι επειδή μπορούνε. Πιστεύουν ότι δε θα τους δεις; Ίσως. Ιδίως αν έχεις πολλούς followers, σου λένε «έλα μωρέ τώρα, σιγά μη με πάρει χαμπάρι» (spoiler alert: σας παίρνουμε χαμπάρι) ή απλά σου λένε πως σιγά μην προσέξεις ότι είναι μονίμως περαστικοί. Αλλά αφού τόσο τους εξιτάρει η ζωή σου κι έχουν τόση περιέργεια να δούνε πώς ζεις και πώς τρως τα δημητριακά σου, τότε γιατί δε σε ακολουθούν, να γνωριστείτε, ρε παιδί μου, να πείτε και καμιά κουβέντα; Αυτό δεν το γνωρίζω κι, όση φαντασία κι αν έχω, δεν μπορώ να βρω λύση στο γρίφο.

Ελεύθερα, λοιπόν, παιδιά, δείτε ό,τι θέλετε, εμείς το διασκεδάζουμε έτσι κι αλλιώς· αλλά αν, λέμε αν, θέλετε να γνωριστούμε, εμείς εδώ είμαστε, θα κάνουμε τα στραβά μάτια κι όλα καλά. Κι αν πάλι σας ήρθε κεραμίδα το γεγονός ότι συνήθως σας παίρνουμε χαμπάρι καθώς ο δαίμονας του διαδικτύου φροντίζει να σας βγάζει σε περίοπτη θέση στη λίστα των viewers, λόγω της επιμονής σας και του γεγονότος ότι το username μας είναι πρώτο στο search bar σας, τότε ή φτιάξτε ένα ψεύτικο προφίλ για να αγναντεύετε όποιον θέλετε ανενόχλητοι, ή πατήστε το ρημάδι το follow να ξενοιάσετε, ή μάθετε επιτέλους πώς δουλεύουν οι αλγόριθμοι και κάνετε ό,τι σας φωτίσει ο θεός.

Εμείς εδώ είμαστε κι ερχόμαστε ειρηνικά. Εσείς;

Συντάκτης: Φρόσω Μαγκαφοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη