Ο Kanye West κι η σύντροφός του, Bianca Censori, βρέθηκαν στην Ιταλία για διακοπές τις τελευταίες μέρες και ο σάλος που έχουν προκαλέσει είναι αδιανόητος. Οι Ιταλοί δηλώνουν τρομερά ενοχλημένοι με τις στυλιστικές επιλογές της Bianca, η οποία κατά τη γνώμη τους κυκλοφορεί σχεδόν γυμνή.

Τα αρνητικά σχόλια στα social media πέφτουν βροχή και μεταξύ άλλων λένε: «Δε χρειαζόμαστε αυτά τα σκουπίδια στην Ιταλία», «Αυτό είναι σ3ξι στο σπίτι, μεταξύ ενηλίκων, αλλά είναι άχρηστο στο κοινό», «τεράστια ασέβεια προς τους άλλους ανθρώπους να βγαίνουμε σχεδόν γυμνοί». Ακόμη, χαρακτηρίζουν τους δύο ως απρεπείς αλλά κι ασεβείς ως προς μια συντηρητική καθολική χώρα, στην οποία δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

Αν κι αποφεύγουμε το τσουβάλιασμα και τις συγκρίσεις, μια πιο πονηρεμένη από εμένα, θα έλεγε πως το συμβάν θυμίζει λιγάκι και την αντίδραση την ελληνικής εκκλησίας εναντίον της Ελένης Φουρέϊρα, δε νομίζετε; Η Ιταλία, τις τελευταίες μέρες κυριολεκτικά καίγεται, αλλά το μέλημα του λαού είναι κυρίως ο τρόπος που ντύνεται η Bianca. Επίσης, όπως και στην περίπτωση της εκκλησίας έτσι κι οι χρήστες των social media, μιλάνε λες κι εκπροσωπούν ολόκληρο τον ιταλικό λαό και εκφράζοντας συγκαλυμμένες ξενοφοβικές απόψεις λέγοντας πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι σε μια καθολική συντηρητική χώρα, υπονοώντας πως οι «ξένοι» που δεν ασπάζονται τον συντηρητισμό και τη θρησκεία τους είναι ανεπιθύμητοι.

 

thhb

 

Για άλλη μια φορά λοιπόν, πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός πως οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα μας, οι αντιδράσεις κι η συμπεριφορά μας καθορίζουν και προσβάλλουν κυρίως και πρώτα από όλους εμάς τους ίδιους. Ό,τι ρούχα και αν φοράμε από Versace μέχρι λαϊκή Σαββάτου, από ράσα, κελεμπία και ζιβάγκο μέχρι see through κορμάκια κι εφαρμοστά κολάν, οι στιλιστικές επιλογές κι η εξωτερική εμφάνιση δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν το ποιόν ενός ανθρώπου, ούτε και να προσδώσουν κύρος, σοβαρότητα ή εγκυρότητα στα λεγόμενα και τις πράξεις του.

Επίσης, ακόμα κι αν δεχθούμε πως η Bianca κυκλοφορεί γυμνή -που δεν το έκανε- γιατί μας προσβάλλει τόσο και το θεωρούμε ασέβεια να βλέπουμε ένα γυμνό σώμα, ενώ αυτή η εικόνα είναι από τα πιο φυσιολογικά πράγματα; Έτσι, ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο κι όλοι μα όλοι κατέχουμε ένα γυμνό σώμα, όλοι το έχουμε ξαναδεί. Άλλοι είναι πιο άνετοι στο να το δείχνουν κι άλλοι όχι, αλλά πώς μπορεί η φυσική όψη ενός ανθρώπου να είναι προσβλητική για τους άλλους; Κι εν πάσει περιπτώσει, δε μιλάμε για μια περίπτωση στην οποία πήγε να μπει στο Βατικανό ή σε οποιονδήποτε άλλο ιερό χώρο ή μνημείο. Για ένα ποτό πήγε, σε ένα πιθανότατα πριβέ εστιατόριο. Γιατί να ασχοληθούμε τόσο με το τι φοράει σε σημείο να αποφασίσουμε κι ότι δεν αξίζει να βρίσκεται εντός συνόρων μιας χώρας;

Αν, από την άλλη ο Kanye κυκλοφορούσε χωρίς μπλούζα ή με σι θρου στα στενά της Ιταλίας, το πιο πιθανό είναι να περνούσε απαρατήρητος και να μην μας έκανε καμία αίσθηση το συμβάν, μιας κι είναι καλοκαίρι και ζεστάθηκε ο άνθρωπος, είναι και λίγο εκκεντρικός, είναι και καλλιτέχνης, φτιάχτηκαν τα άλλοθι. Γιατί λοιπόν στην όψη ενός γυναικείου στήθους μέσα από μια σι θρου μπλούζα, σηκώνουμε μπαϊράκι και το θεωρούμε προκλητικό κι ανάρμοστο; Μήπως πίσω από όλα αυτά, κρύβεται κι ένας ανεπαίσθητος σεξισμός; Μήπως οι έντονες αυτές αντιδράσεις συνδέονται άρρηκτα με την αντικειμενοποίηση τους γυναικείου σώματος;

Είναι εύκολο και δελεαστικό να κρίνουμε για να τονώσουμε το εγώ μας και να νιώσουμε πως μας διακατέχει ένα αίσθημα υπεροχής και δικαιοσύνης έναντι των άλλων, ειδικά αν στην πορεία συναντήσουμε κι υποστηρικτές που εκτός από το ότι θα τονώσουν το ηθικό μας, θα μας προσφέρουν και το αίσθημα του «ανήκειν», όμως είναι αυτή μια υγιής συνήθεια ενός νοήμονα και σκεπτόμενου ανθρώπου; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να μας προβληματίσει, όλους ανεξαιρέτως.

Συντάκτης: Μαρία Κουτσουρά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου