Η κακοκαιρία “Daniel” σάρωσε τη Θεσσαλία και το μέλλον της κρίνεται τουλάχιστον αβέβαιο. Πιο συγκεκριμένα η Λάρισα και η Καρδίτσα βουλιάζουν κυριολεκτικά, ολοένα και περισσότερο στα νερά του Πηνειού και των γύρω ποταμών, όσοι προλάβουν εκκενώνουν τα σπίτια τους, δίχως να γνωρίζουν αν θα είναι κατοικήσιμα όταν επιστρέψουν κι οι υπόλοιποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σκεπές ταράτσες ή και κάτω από το νερό. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 10, αλλά κανένας αρμόδιος φορέας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτός θα είναι ο τελικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, καθώς ο αριθμός των αγνοουμένων είναι άγνωστος.

Ήδη από χθες το απόγευμα πολλά χωριά είναι ολοκληρωτικά βυθισμένα στο νερό ενώ στη Λάρισα, η περιοχή Γιαννούλη έχει επίσης βυθιστεί, ενώ στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης για την περιοχή του Ιπποκράτη. Επιβεβαιωμένα πλέον και από τον ίδιο τον δήμαρχο της πόλης, η στάθμη του Πηνειού έχει φτάσει τα 10 μέτρα κι ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ολόκληρη η πόλη αλλά και οι κοντινές συνοικίες είναι τεράστιος. Ο ίδιος είπε επίσης σε δηλώσεις του πως ποτέ ξανά η πόλη δεν είχε αντιμετωπίσει παρόμοια καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από το CNN Greece, μιας και η ποσότητα βροχής ήταν πρωτοφανής, ακόμα και τα καλύτερα αντιπλημμυρικά έργα, δε θα ήταν ικανά να τη συγκρατήσουν. Γνωρίζοντας τις συνθήκες στη χώρα μας, καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο μεγάλο θα είναι και το πλήγμα με μηδαμινά ή/ κι αστεία αντιπλημμυρικά έργα. Το CNN αναφέρει πιο ειδικά τις ελλείψεις που υπάρχουν και αυτές είναι οι εξής:

– Λείπουν αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως φράγματα συγκράτησης στα βουνά και έργα διευθέτησης στις ορεινές λεκάνες

-Τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά είναι λάθος διαστασιολογημένα

-Αναχώματα, τάφροι και κανάλια, αρδευτικά και μη, είναι κατασκευασμένα με παρωχημένα δεδομένα

-Λείπουν αναλυτικοί χάρτες πλημμυρικού κινδύνου και όσοι υπάρχουν δεν έχουν υπολογίσει τα φερτά υλικά αλλά μόνο τον όγκο του νερού

-Δεν έχουν γίνει διανοίξεις σε κοίτες ποταμών και εκβαθύνσεις ώστε να μπορούν να συγκρατούν περισσότερο νερό

Μάρτυρες για άλλη μια φορά στις εγκληματικές ελλείψεις και λάθη αυτής της χώρας που δεν έχουν τελειωμό κι όπως φαίνεται έβαλαν το χεράκι τους να αλλάξει ίσως και οριστικά ο χάρτης αυτών των περιοχών. Η κακοκαιρία αν και έχει κοπάσει το τελευταίο 24ωρο, η χθεσινή νύχτα ήταν άλλη μια ατέρμονη μάχη με τα φαινόμενα της φύσης αλλά και τις ανθρώπινες αντοχές. Η ΕΜΑΚ, ο στρατός αλλά και η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να απεγκλωβίσουν τον κόσμο, που παραμένει χωρίς ρεύμα, τροφή και νερό, ενώ διασωστικά ελικόπτερα επιχειρούν να τους προμηθεύσουν με αυτά.

Η έκταση της πλημμύρας υπολογίζεται σε 450.000 στρέμματα, 97% των οποίων είναι καλλιεργήσιμη γη και οι πρώτοι προβληματισμοί για την επάρκεια της τροφής του αύριο δεν άργησαν. Η ζημιά στις περιουσίες, κατοικίες, εργασίες των κατοίκων είναι ανεκδιήγητη. Οι εικόνες διάσωσης των ανθρώπων αυτών είναι δραματικές, συγκλονιστικές και μακάβριες, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από μαρτυρίες που μιλούν για σώματα που επιπλέουν στους πλημμυρισμένους δρόμους της Καρδίτσας. Παρακολουθούμε πλέον τις εξελίξεις βουβά και απλώς τρέμουμε στην είδηση του τελικού απολογισμού.

 

Φωτογραφία INTIME/ ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συντάκτης: Μαρία Κουτσουρά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου