Article of the day: Η Χρυσούλα Τ. αναλύει γιατί όταν δενόμαστε θέλουμε να κρατάμε ανοιχτά ενδεχόμενα. Δες εδώ.

free-advice-from-a-denver-marriage-counselor-recover-from-a-terrible-fight-1080x675

Όλοι έχουμε τις καλές και τις κακές μας στιγμές, όπως όταν σηκώνεσαι το πρωί και δεν έχεις διάθεση να μιλήσεις σε κανέναν μέχρι να πιεις την πρώτη γουλιά καφέ, είτε γιατί ξενύχτησες είτε επειδή στραβοκοιμήθηκες. Και στη σχέση ακόμα τυχαίνει αυτό, επειδή ο σύντροφός σου σε αγκάλιασε περίεργα το προηγούμενο βράδυ και ξύπνησες με πόνο στη μέση σαν να είσαι βρεγμένη μπλούζα που σε στριφογύρισαν καμιά πεντακοσαριά φορές, είτε επειδή μπορεί καταλάθος στη διάρκεια του ύπνου να σε κλώτσησε, να ξύπνησες και μετά να μην μπόρεσες να ξανακοιμηθείς. Αυτά είναι μικρά μπροστά στις φορές που σε απασχολεί κάτι σημαντικό που αφορά τη σχέση σας, όπως λόγου χάρη να είστε μαλωμένοι και να μη μιλάτε. Καλά τα νεύρα και το πείσμα, αλλά σε μια σχέση δεν μπορείς να καταφεύγεις σε αυτά βασίζοντάς τα σε ανούσιες σκέψεις, αφού αφορούν τη σχέση σας και την πορεία της.

Έτυχε στον καφέ να ξεχάσει το παλτό σου, μια μέρα πάνω σε ένα καβγά σου μίλησε άσχημα ή σε άκουσε να μιλάς με ένα φίλο σου και υποθέτοντας άτοπα ότι ξεπορτίζεις , σου την είπε άσχημα και σε χτύπησε. Ποια θα είναι η πρώτη σου αντίδραση; Θα ανταποδώσεις με το ίδιο λεξιλόγιο, θα σηκώσεις χέρι κι εσύ και στην τελική όχι μόνο δε θα βρείτε άκρη, αλλά θα σπάσετε το δεσμό που έχετε δημιουργήσει. Ύστερα ο καθένας στο χώρο του και ούτε μιλιά μεταξύ σας. Ας πάρουμε το πρώτο σκέλος ξεκινώντας από την κατάσταση καθ’ αυτή. Πρώτον εσύ έχεις την ευθύνη για τα πράγματά σου, όχι ο άνθρωπός σου, δεύτερον σε ένα καβγά όλοι θα πούμε ένα λόγο παραπάνω που δεν τον εννοούμε (χωρίς να δίνουμε άφεση αμαρτιών) και φυσικά άμα σηκώσουν χέρι πάνω σου, τι δουλειά έχεις σε αυτή τη σχέση εξαρχής;

Δε με ενδιαφέρει καθόλου αν αγαπάς ή αν καίγεσαι, αλλά σε παρακαλώ το να σηκώνουν χέρι πάνω σου, δε θα ‘πρεπε να το δέχεσαι ούτε από τη μάνα σου. Όσο και αν σου λέει ότι σ’ αγαπάει, πίστεψέ με μόνο αυτό δε σημαίνει τίποτα, διότι όταν αγαπάς, δε σου περνάει καν από το μυαλό να σηκώσεις χέρι στον άνθρωπό σου. Και αφού ξεκαθαρίσαμε αυτό, ας αναλύσουμε τις συμπεριφορές εκ των υστέρων. Έχεις κάποιες δυσοίωνες σκέψεις στο νου για το πού θα πάει αυτή η σχέση και βρίσκεσαι συχνά σε δίλημμα για το αν πρέπει να χωρίσεις ή να συνεχίσεις. Αν όμως κούκλα και κούκλε μου δεν ανοίξεις το ρημάδι το στόμα σου να μιλήσεις και να πεις τι σκέφτεσαι, μάντεψε! Μόνο χειρότερο θα γίνει και θα καταλήξετε να χωρίσετε χωρίς να ξέρετε το λόγο.

Ας πούμε ότι επιλέγεις να μη μιλήσεις και να αφήσεις στην κρίση του απέναντι να αντιληφθεί το πρόβλημά σου και όσο βλέπεις να μην γίνεται κάποια νύξη, αρχίζεις να πετάς σποντούλες και να απευθύνεσαι με ειρωνεία στο τόνο σου. Άπειρες ταινίες με την ίδια πλοκή, όταν ένα ζευγάρι μαλώνει, η μια μεριά συνεχίζει αμέριμνη και η άλλη πλευρά κοιτάει με δολοφονικό βλέμμα αλά Jack Nickolson μέσα στα μάτια μέχρι να βρει ψυχή, με ένα μειδίαμα τύπου Queen Elizabeth I που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν σου χαμογελάει γιατί είναι όλα καλά ή αν τόση ώρα φτιάχνει πλάνο για την απαγωγή σου ή την εξαφάνιση του είδους σου. Ακούς ένα καμπανάκι να βαράει δίπλα στο αφτί σου και ένα διαβολάκι να σου φωνάζει επανειλημμένα πως για ό,τι έγινε, έχεις μερίδιο ευθύνης και πρέπει να ψάξεις να το βρεις. Μα όσο κι αν ξεψαχνίζεις ξανά και ξανά το σκηνικό, δεν μπορείς να καταλάβεις το λάθος ή μάλλον απλώς δε θες να παραδεχθείς και έχεις την απέναντι πλευρά να σου πετάει κάθε τρεις και λίγο αόρατα βελάκια στο δόξα πατρί, μπας και σου έρθει η θεία φώτιση και καταλάβεις.

Ας πάρουμε τώρα την άλλη πλευρά να αναλύσουμε, τη στιγμή που σε διακατέχει ένα ποτό γεύσης θυμού, σε συνδυασμό με σφηνάκι οργής, λίγο «dressing» νεύρων και δώρο μια χαρτοπετσετούλα με logo σύγχυση. Μα βλέπεις ότι δεν παίρνει μπρος βρε αδερφέ και χάνεις την υπομονή σου με αποτέλεσμα να μιλάς άσχημα, να πετάς σπόντες με υπονοούμενα έως και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, να τολμήσεις να σηκώσεις χέρι και να καταλήξετε να παίζετε ξύλο, αντί να καθίσετε να μιλήσετε σαν άνθρωποι. Και μέσα σε δέκα λεπτά κατάφερες να γκρεμίσεις όλα τα συναισθήματα που μπορεί να είχε για σένα αυτός ο άνθρωπος. Είτε στη μια είτε στην άλλη των περιπτώσεων εάν υπάρχει ένας κόμπος, χρειάζονται δύο χέρια για να τον λύσουν, που το ένα είσαι εσύ και το άλλο ο σύντροφός σου. Θα πεις ότι και μόνος σου μπορείς να το λύσεις, αλλά η σχέση σημαίνει πως πρέπει να προσπαθείτε κι οι δύο και η λέξη «εγώ» ξεχνιέται τη στιγμή που μπαίνεις σε αυτή. Αλλιώς άμα μπορείς και μόνος σου, σήκω φύγε και μην ταλαιπωρείς τη ψυχή του άλλου επειδή είσαι τόσο περήφανος, που δεν αντέχεις καν στη σκέψη ότι μπορείτε να λύσετε ό,τι σας προβληματίζει.

Μια σχέση δε σημαίνει εγωισμός, δεν είναι ανταγωνισμός, δεν υπάρχει ανώτερος και κατώτερος. Στη σχέση είστε ομάδα και σύντροφοι, ίσοι και ισάξιοι αγάπης, κάνετε πράγματα μαζί. Εάν δε συζητήσετε αυτά που σας απασχολούν και δεν τα πείτε μεταξύ σας, δε θα μπορέσετε να βρείτε άκρη και να ωριμάσετε μέσα από τη σχέση. Η ουσία είναι να μπορείς να πεις την αλήθεια σου, χωρίς να δέχεσαι κριτική από την άλλη πλευρά, να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου χωρίς να χρειαστεί να κάνεις μούτρα ή να μιλάς άσχημα εν βρασμώ ψυχής για να κάνεις αντιληπτό το point σου. Χρησιμοποίησε το λόγο και τη λογική σου, με τέτοιο τρόπο ώστε, χωρίς ανώριμες κουβέντες και πράξεις, να γίνεις κατανοητός και το πρόβλημα να λυθεί.

Συντάκτης: Aya
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα