pillow693

«Λογισμός»: μια λέξη, πολλά παράγωγα, περισσότερα νοήματα, διαφορετικά και προσωπικά για τον καθένα μας. Τι θα λέγατε να βάλουμε μπροστά το «δια» και να μετρήσουμε δέκα άλμπουμ ιδανικά για να διαλογιστεί κάποιος; Επέλεξα τα παρακάτω από ένα πλήθος άλλων γιατί μιλούν με κάποιον τρόπο στην ψυχή μου και με ταξιδεύουν σε μέρη εσωτερικά κι εξωτερικά. Με γαληνεύουν, με ηρεμούν και παράλληλα ικανοποιούν διαφορετικές ανάγκες στη ζωή μου.

 

1. Life Is Now – Mikael Delta 

Σε λίγες μόνο λέξεις ο ίδιος ο δημιουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» συνοψίζει το νόημα του διαλογισμού λέγοντας: «Το “Life Is Now” το βιώνω σαν έναν διαλογισμό 45 λεπτών που σε κάθε ακρόαση οι συντονισμοί ενώ φαίνεται να διαφέρουν, στην ουσία συγκλίνουν προς τη συγκέντρωσή μου στο εδώ και τώρα».

 

2. Deep Theta: Brainwave Entrainment Music (Revised) – Steven Halpern

Σε μια σύνθεση με ήχους από την Ασία, ο δημιουργός περιπλέκει τη μελωδία του ηλεκτρονικού πιάνου και των πλήκτρων και ωθεί τον ακροατή να αποκτήσει καλύτερη επαφή με τον ίδιο και το περιβάλλον του. Ένα άλμπουμ που μπορεί να σε συντροφεύσει σε στιγμές χαλάρωσης και να σου προσφέρει ακόμα περισσότερη ηρεμία.

 

3. Spiritual Awakening Guided Meditations – New Horizon Holistic Centre

Με την καθοδήγηση του εκφωνητή που γίνεται το μέσο ανάμεσα στον δημιουργό–πομπό και τον ενδιαφερόμενο–αποδέκτη, το άλμπουμ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χαλάρωση εγκύων ή παιδιών, για να προσφέρει βαθύ ύπνο και απόλυτη ηρεμία. Αν δεν το έχεις ακούσει, αξίζει να του δώσεις τουλάχιστον μία ευκαιρία!

 

4. Relax – Guided Meditations To Ease Stress And Anxiety – Bonnie Groessl

Το συγκεκριμένο άλμπουμ υπόσχεται ανακούφιση από το άγχος που προκαλούν μεγάλα και μικρά προβλήματα και είναι ιδανικό για πολυάσχολους ανθρώπους. Μερικές ακροάσεις αποδεικνύουν ότι η πολυπόθητη ανακούφιση επέρχεται, αρκεί να να το ακούσεις μια φορά ολόκληρο για να ανακαλύψεις τη μαγεία του.

 

5. Universal Love – JMoya 

Ένα album που υπόσχεται να βοηθήσει αν αποφασίσεις να κάνεις διαλογισμό για ενδυνάμωση σε τομείς όπως η διεκδίκηση των επιθυμιών σου, ο αυτοσεβασμός, η αποφασιστικότητα. Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις και ίσως μπει στη λίστα με τα αγαπημένα σου που θα καταφέρουν να σε αποφορτίσουν σε στιγμές έντασης.

 

 

6. Guided Meditation for Releasing the Past (The Spirit of Meditation) – Crystal Moody Ramm

Καθοδηγούμενος διαλογισμός και πάλι για απελευθέρωση από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Με τη βοήθεια της φωνής μπορείς να γαληνέψεις και να συμφιλιωθείς με όσα ανήκουν σε άλλη εποχή, με σκοπό να καταφέρεις να εξελιχθείς και να αποδεσμευτείς γλυκά από πρόσωπα και καταστάσεις.

 

7. Calming Ocean Waves (Brings You Relaxation and Sleep) – Ryan Judd

Λένε πως η θάλασσα έχει τη δύναμη να σε ηρεμεί και να σε ταξιδεύει. Αυτό υπόσχεται και η μουσική του Judd επιστρατεύοντας τον παφλασμό των κυμάτων και φέρνοντας στην επιφάνεια τα μυστικά του ωκεανού. Όπως μια βόλτα στην παραλία έχει θεραπευτικές ιδιότητες, αρκεί πολλές φορές να τη φανταστείς για να χαλαρώσεις!

 

8. Music for Zen Meditation – Tony Scott

Από τους πρωτοπόρους της Νέας Εποχής, ο Σκοτ μαγεύει τις αισθήσεις μας υπό τους ήχους της τζαζ. Κι αν δεν είσαι οπαδός του εν λόγω είδους, με τον διαλογισμό και τη μαεστρία του δημιουργού «κινδυνεύεις» να γίνεις και να επιζητάς όλο και περισσότερες στιγμές επικοινωνίας με τον ίδιο σου τον εαυτό.

 

9. Guided Meditations to Help with Anxiety & Panic – Belleruth Naparstek

Διαλογισμός για αποφυγή πανικού. Ο δημιουργός επιδιώκει να σε ταξιδέψει, να σε ενδυναμώσει και να σε κάνει να νιώσεις γεμάτος αυτοπεποίθηση και αίσθηση ελέγχου της ζωής σου. Τι λες; Είσαι έτοιμος να αφήσεις στην άκρη τις σκοτούρες και να απομακρύνεις όσα σε απασχολούν;

 

10. MediDating: Meditations For Fearless Romance – Gabrielle Bernstein 

Το άλμπουμ αυτό είναι απόρροια του βιβλίου της Gabriel Bernstein και πρόκειται για μια υπέροχη σύνδεση των λέξεων meditating και dating. Η Γκαμπριέλ έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που βοηθά τους ενδιαφερόμενους να βρουν τον έρωτα, απαλλαγμένοι από το παρελθόν και παλιές αγάπες και να επικεντρωθούν στη σχέση που θέλουν να έχουν. Άλλοτε με καθοδήγηση και άλλοτε χωρίς, σκοπός της είναι να οπτικοποιήσεις και τελικά να ζήσεις την ιδανική σχέση.

 

Κάθε άλμπουμ διαφορετικό. Μερικά πιο δυναμικά, γεννούν έντονα συναισθήματα και άλλα πιο απαλά σε παρασύρουν στην ηρεμία της ίδιας της μελωδίας. Ο διαλογισμός ενδείκνυται για διάφορους τομείς της ζωής μας, για να χαλαρώσουμε, να επικεντρωθούμε στο παρόν, να καλέσουμε τον πρώην έρωτά μας, να καθαρίσουμε την αύρα μας, να μειώσουμε το άγχος της καθημερινότητας. Χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, με την έννοια ότι βοηθά στην πνευματική μας διαύγεια και την ψυχική υγεία. Πολλοί καθηγητές τον χρησιμοποιούν στις τάξεις τους ανεξάρτητα από το αντικείμενο που διδάσκουν για να φέρουν ηρεμία και συγκέντρωση.

Ορισμένοι προτιμούν να διαλογίζονται μένοντας στη σιωπή, ακούγοντας την ανάσα τους ή λέγοντας κάποιο μάντρα –μια θετική δήλωση για κάποιον τομέα της ζωής τους. Προσωπικά προτιμώ τον καθοδηγούμενο διαλογισμό, καθώς με βοηθά να παραμένω συγκεντρωμένη στο σώμα μου και να χαλαρώνω σταδιακά, στρέφοντας την προσοχή μου σ’ αυτό ή σε ένα όμορφο τοπίο: σε κάποιον καταρράκτη, σε μια φωτεινή λίμνη, στη φύση, σε μια όμορφη σχέση. Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός είναι παρεμφερής με την yoga nidra, αφού και στις δύο περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος ακούει μια φωνή που επιδιώκει να τον μεταφέρει σε ένα όμορφο, ήσυχο και ολοφώτεινο μέρος, όπου βρίσκει τη γαλήνη. Έχει παρατηρηθεί ότι η πρακτική αυτή μειώνει τα επίπεδα άγχους και κάνει το άτομο να στρέφεται εσωτερικά. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που κάποιος δεν αισθάνεται έτσι, αν δοκιμάσει να διαλογιστεί με από τα άλμπουμ που προτείνουμε ή με άλλο αντίστοιχο, θα αισθανθεί ανακούφιση και δεκάδες θετικά συναισθήματα. Μπορεί όμως το μόνο που θα του προσφέρει ο διαλογισμός να είναι ένας πραγματικά γλυκός και αναζωογονητικός ύπνος, πράγμα καθόλου αμελητέο, ειδικά σε μέρες που νιώθουμε περισσότερη πίεση.

Εάν κι εσύ θες να διαλογιστείς, πέρα από αυτά που προτείνουμε ή που θα βρεις στο you tube, μπορείς να κατεβάσεις και κάποια εφαρμογή, όπως το headspace, το calm ή το insight timer. Εναλλακτικά, αφιέρωσε λίγο χρόνο στη σιωπή και πάρε μερικές αναπνοές σκεπτόμενος/ σκεπτόμενη μόνο το τι θες. Νιώσε τους χτύπους της καρδιάς σου να στέλνουν το αίμα σε όλο σου το κορμί και σε κάθε αναπνοή οραματίσου ότι γύρω σου επικρατεί απόλυτη αρμονία. Με κάθε εισπνοή μαζεύεις την αγάπη, την ευτυχία, το φως του κόσμου και με κάθε εκπνοή τα διαχέεις μέσα σου.

Αν θες κάτι πιο προσωπικό, επέλεξε το όγδοο άλμπουμ της λίστας και γράψε αυτά που θα ήθελες να περιλαμβάνει ο ιδανικός για σένα διαλογισμός. Διάβασέ τα και ηχογράφησε τη φωνή σου. Με αυτό τον τρόπο εστιάζεις περισσότερο και πιο συνειδητά σε κομμάτια που θες να δουλέψεις. Βάλε λίγο διαλογισμό στη ζωή σου και θα αισθανθείς σίγουρα καλύτερα! Με συστηματική επικέντρωση στον εσωτερικό σου κόσμο θα μάθεις πολλά και για τον έξω. Μπορεί και να καταφέρεις να καταλάβεις και τους δύο αυτούς κόσμους λίγο καλύτερα. Ίσως ακόμη και να λάβεις απαντήσεις για όσα σε απασχολούν, αφού «βαθιά, στο κέντρο της ύπαρξής σου έχεις την απάντηση (για όλα). Ξέρεις ποιος είσαι και τι θέλεις». Λάο Τσε.

 

Υ.Γ. Ο διαλογισμός δεν πρέπει να συγχέεται με την προσευχή, αφού ο πρώτος δίνει έμφαση στο άτομο και το μέσα του, ενώ η δεύτερη σε κάτι ανώτερο και έξω από αυτό. Και τα δύο είναι βοηθητικά και μπορεί κάποιος να τα δοκιμάσει σε διαφορετικές περιπτώσεις, ανάλογα το πού απευθύνεται και το τι θέλει να πετύχει.

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.