«Το να ζεις μια εξαιρετική ζωή είναι μια εκδήλωση αγάπης για τον εαυτό σου». Ο Τζούλιαν, ο ήρωας στο βιβλίο του Robin Sharma «Ανακάλυψε το Πεπρωμένο σου», περιέκλειε στη φράση του όλη τη σημασία του να έχει κανείς μια όμορφη σχέση με τον εαυτό του. Η υγιής αυτή σχέση είναι ωφέλιμη όχι μόνο για τον ψυχικό κόσμο του ατόμου, αλλά και για την ύπαρξη μιας γερής βάσης στην οποία δομούνται όλες οι μετέπειτα υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Η εξαιρετική ζωή είναι ακόμη προϊόν απλών, αλλά ιδιαίτερα σημαντικών πράξεων που γίνονται εφαλτήριο τόσο αυτής όσο και μιας εξαιρετικής ερωτικής σχέσης με χαρακτηριστικά παρόμοια. Ποια είναι αυτά; Ας τα εξετάσουμε μέσα από επτά αποφθέγματα.

1.«Δημιουργία: ο καλύτερος τρόπος να απολαμβάνεις τη ζωή». Ε. Κάντ

Μένοντας για κάποιο διάστημα μόνος, απολαμβάνεις δραστηριότητες που σε γεμίζουν και σε εξελίσσουν. Μπορεί να πηγαίνεις στο γυμναστήριο ή να καταπιάνεσαι με ένα χόμπι που σε γεμίζει αυτοπεποίθηση και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι ξεφεύγεις από τις καθημερινές υποχρεώσεις. Νιώθεις έτσι ότι παράγεις και η δημιουργία αυτή σου δίνει κίνητρο να είσαι δημιουργικός και μέσα στη σχέση σου.

2. «Ελευθερία είναι να μπορείς να έχεις μια απόσταση από τους άλλους». Φ. Νίτσε

Έχοντας χρόνο για τον εαυτό σου, νιώθεις ελεύθερος. Μπορεί μια απλή βόλτα ή ένας καφές με σένα να σου δώσει τον πολυπόθητο χρόνο να αισθανθείς ότι πέρα από την κοινή σας ζωή έχεις και δική σου που σου επιτρέπει να κάνεις διαφορετικά πράγματα από αυτά που κάνεις με το ταίρι σου. Η αίσθηση που έχεις περνώντας ποιοτικό χρόνο με εσένα είναι αρκετή για να σου παρέχει την ελευθερία που χρειάζεσαι και που θα σε κάνει να θέλεις να μοιραστείς με το άλλο σου μισό.

3. Ο πιο ευτυχισμένος- είτε βασιλιάς είτε χωριάτης- είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του». Β. Γκαίτε

Μετά από μια δύσκολη μέρα στην εργασία σου βρίσκεις λίγα λεπτά να αποφορτιστείς και να ηρεμήσεις. Ακόμη κι αν έχεις λογομαχήσει με το ταίρι, είναι καλό να δώσετε χρόνο ο ένας στον άλλο να κοπάσει η αρχική αναταραχή και να δείτε αποστασιοποιημένα τα πράγματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Η εσωτερική γαλήνη και των δύο, εφόσον υπάρχει, θα εξωτερικευθεί και στη σχέση σας και θα σας επιτρέψει να συμβιώνετε αρμονικά.

4. «Η μοναξιά είναι για το πνεύμα ό,τι η νηστεία για το σώμα: θανάσιμη όταν κρατήσει πολύ, αλλά αναγκαία». Βωβενάργκ

Το να μένει κανείς μόνος για λίγο λειτουργεί εποικοδομητικά, αφού έχει την ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί. Είναι φορές που θέλουμε να διαχειριστούμε καταστάσεις μόνοι μας, χωρίς περισπασμούς, ώστε να σκεφτούμε πώς θέλουμε να ενεργήσουμε. Δεν ενδείκνυται να συζητηθούν όλα τα θέματα με τον σύντροφο, ειδικά εκείνα που δεν τον αφορούν άμεσα. Μένοντας λίγο μακριά, αποφεύγουμε τον κίνδυνο να τον επιφορτίσουμε με κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση μας.

5. «Η επιθυμία είναι το καύσιμο της καρδιάς». Paul Carvel

Η έλλειψη δημιουργεί ανάγκη. Όχι με την αρνητική έννοια, αλλά με αυτή που μας κάνει να επιδιώκουμε να δούμε και πάλι τον αγαπημένο μας, επειδή μας έχει λείψει η επαφή μαζί του. Το να βλεπόμαστε καθημερινά με κάποιον ίσως μας οδηγήσει σε προστριβές και διενέξεις. Η ενασχόλησή μας, αντίθετα, με άλλα πράγματα και η συνάντησή μας μετά από μερικές μέρες κάνει την επιθυμία μας να τον δούμε πιο έντονη. Ακόμη και μαζί να ζούμε, ένα σύντομο ταξίδι με φίλους μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για την ερωτική σχέση.

6. «Να αγαπάς σημαίνει να θαυμάζεις με την καρδιά». Θ. Γκωτιέ

Ο θαυμασμός είναι ένα συναίσθημα απαραίτητο στις σχέσεις, αφού προϋποθέτει την ύπαρξη ξεχωριστών στοιχείων που μας κάνουν να ερωτευόμαστε την προσωπικότητα του άλλου. Λειτουργεί ως ένα καλό αφροδισιακό και μας έλκει ακόμη περισσότερο στον άνθρωπό μας. Για να τον θαυμάζουμε όμως θα πρέπει να του δίνουμε χώρο να καταπιάνεται με πράγματα που τον εκφράζουν και που μας υπενθυμίζουν γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι σημαντικός στη ζωή μας.

7. «Η αυτοπεποίθηση είναι μεταδοτική. Το ίδιο και η έλλειψή της». Vince Lombardi

Είναι γεγονός ότι ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση είναι ιδιαίτερα θελκτικός. Για να έχει, ωστόσο, μια θετική στάση απέναντι στον εαυτό του πρέπει να έχει και τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή του που θα του επιτρέπει να ενισχύει την αυτοπεποίθησή του. Όταν το ταίρι μας παρατηρεί την ικανότητά μας να επιτυγχάνουμε αυτά που επιθυμούμε, ενισχύεται και η δική του πεποίθηση ότι και για τη σχέση μας ισχύει το ίδιο, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Ο χρόνος που περνάμε με τον εαυτό μας, εάν είναι ποιοτικός, δεν είναι ποτέ χαμένος. Αντίθετα, μας επιτρέπει να χτίσουμε μια πιο γερή σχέση με το άλλο μας μισό, αφού μας παρέχει μια σειρά από απολαύσεις και λειτουργεί ως θεμέλιο μιας υπέροχης σχέσης με το ταίρι. Νιώθουμε δημιουργικοί, ανεξάρτητοι και ελεύθεροι, δεσμευμένοι και όχι «δεσμώτες». Αντλούμε ικανοποίηση και περαιτέρω ενέργεια ώστε να μπορούμε με τη σειρά μας να τις μεταφέρουμε και στο σύντροφό μας. Είναι άλλωστε γνωστό πως «αυτοί που φέρνουν τον ήλιο στη ζωή των άλλων φωτίζουν εξίσου και τη δική τους ύπαρξη» (James Barrie), όπως και το αντίστροφο.

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.