pillow37999

«Μου ‘χει κάνει μάγια, μάγια, με κρατάει κοντά». Κι αν το τραγουδήσαμε αυτό στα 90s. Πού να ξέραμε ότι μερικοί όχι μόνο το τραγουδάνε, αλλά το εφαρμόζουν κιόλας! «Απίστευτο!»; Ακόμα κι αν ισχυρίζεσαι ότι δε σου ‘χει περάσει ποτέ απ’ το μυαλό, πάω στοίχημα πως το ‘χεις σκεφτεί κι εσύ! Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξεγραφτείς από τις σχολές μάγων και μαγισσών και να εμπεδώσεις δυο τρία απλά μεν -σημαντικά δε- πραγματάκια που θα σε κάνουν να μπεις σε μια σχέση και να μείνεις παραπάνω από μερικούς μήνες. Ποια είναι αυτά;

Αρχικά, σε μια σχέση και οι δύο πρέπει να έχουν μια σχετική ανεξαρτησία, όχι απαραίτητα οικονομική. Είναι πολύ σημαντικό να μην είναι αυτοκόλλητοι, αλλά να έχουν χρόνο και χώρο να αφιερώσουν σε δραστηριότητες με τον εαυτό τους, να βγουν με φίλους, να διασκεδάσουν. Έτσι, αισθάνονται ότι δεν περιορίζονται και δεν είναι προσκολλημένοι στο ταίρι τους.

Η ανεξαρτησία επιτρέπει να διατηρείται και το μυστήριο. Ποιος δε θα ήθελε να ανακαλύπτει διαρκώς διαφορετικές κι ενδιαφέρουσες πτυχές της προσωπικότητας του συντρόφου του; Να αισθάνεται ότι δεν έχει ακόμη να μάθει νέα πράγματα για τον άλλο; Η ανάδειξη μιας πολύπλευρης προσωπικότητας που καταπιάνεται με διαφορετικά αντικείμενα και επιδιώκει να μαθαίνει, να συναναστρέφεται και να εξελίσσεται είναι εξαιρετικό αφροδισιακό για όσους διακρίνονται από την ανάγκη για όλα αυτά.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο και μηδαμινής σημασίας, ωστόσο η διακριτικότητα είναι μια εξαιρετική αρετή που χαρακτηρίζει τις σχέσεις με διάρκεια. Σαφώς και θα γνωρίζετε ο ένας για τη ζωή του άλλου, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα ξέρετε τα πάντα για το παρελθόν και τις διαπροσωπικές σχέσεις του συντρόφου σας. Εάν συμβαίνει αυτό, ίσως δε μένουν και πολλά να ανακαλύψετε και μπορεί σύντομα να αντιληφθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να εξερευνήσετε.

Παρέα με τη διακριτικότητα, ο σεβασμός κάνει μια σχέση, ερωτική ή μη, να κρατήσει. Αυτό σημαίνει πως το ταίρι σου οφείλει να μιλάει όμορφα για σένα, να κατανοεί τις επιθυμίες σου, ακόμη και εάν δεν ταιριάζουν με τις δικές του, να σε ακούει προσεκτικά, να μην σε καταπιέζει και κυρίως να σε αποδέχεται.

Ακόμη, για να μην επέλθει ο χωρισμός, καλό θα ήταν να γίνει εξ αρχής ξεκάθαρο πως άλλο εργασία κι άλλο σχέση. Ας μάθουμε να διακρίνουμε τα επαγγελματικά από τα προσωπικά και να μην επιφορτίζουμε το ταίρι μας με τα δικά μας άγχη και -άχρηστες συχνά- πληροφορίες που αφορούν τη δουλειά μας. Ας κρατήσουμε μακριά τυχόν προστριβές ή κουτσομπολιά κι ας επικεντρωθούμε στη μεταξύ μας σχέση που απαιτεί μια σχετική κατανομή αρμοδιοτήτων.

Ο καταμερισμός των εργασιών δεν είναι εποικοδομητικός μόνο στην επαγγελματική, αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Μην αγχώνεσαι για όλα και μην αναλαμβάνεις εσύ όλες τις ευθύνες του σπιτιού και της κοινής σας πορείας. Άσε το σύντροφό σου να πάρει πρωτοβουλίες και να δράσει, ώστε να ξεκουραστείς λιγάκι ψυχικά και σωματικά. Συνεργαστείτε και να θυμηθείτε να μοιραστείτε μαζί με την καθημερινότητα και τα όνειρά σας.

Μην ξεχνάς και να επιβραβεύεις το ταίρι σου. Πες του μια καλή κουβέντα, ίσως την έχει ανάγκη. Για να είσαι μαζί του/της, σίγουρα έχει κάποια πολύ καλά -για σένα- στοιχεία που σας οδήγησαν να συνάψετε σχέση. Μπορεί να μαγειρεύει υπέροχα ή να παραγγέλνει το καλύτερο φαγητό! Κι αυτό ταλέντο θέλει, μη νομίζεις. Μπορεί να κάνει καλό μασάζ ή να σε κάνει να γελάς. Αναγνώρισέ το και πες τα «μπράβο» σου με χαρά.

Βάλε και λίγο χιούμορ στη σχέση σου, αφού ξέρεις ότι είναι αναζωογονητικό, αποφορτίζει και καλμάρει τις εντάσεις. Χρησιμοποίησέ το κάθε φορά που νιώθεις ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό σου και ότι ο θυμός πάει να θολώσει την κρίση σου. Πες μια αστεία ιστορία ή διηγήσου κάτι αστείο που έγινε στη δουλειά (αυτό επιτρέπεται!).

Αναπόσπαστο κομμάτι σε μια μακροχρόνια σχέση είναι και οι κοινές αξίες. Κι όμως τα ετερώνυμα δεν έλκονται! Τουλάχιστον όχι για πολύ και ουσιαστικά. Η ψυχολογία μάς διδάσκει ότι τα ομώνυμα έλκονται, γιατί έχουν κοινούς κώδικες και ίδια πάνω κάτω φιλοσοφία για τη ζωή. Η κοινή θεώρηση μπορεί να κυμαίνεται από το πόσα χρήματα θα δαπανήσουν για την εκπαίδευση του παιδιού τους μέχρι τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν για να επιτύχουν τους στόχους τους. Αντίθετα, άνθρωποι με διαφορετικές πεποιθήσεις συγκρούονται συχνότερα και δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν, αφού συχνά αυτά που θέλουν είναι εντελώς διαφορετικά.

Κακά τα ψέματα, τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή έρχονται αβίαστα. Εάν υπάρχει από τα πρώτα ραντεβού χημεία, ερωτική και γενικότερα, εάν αισθάνεσαι ότι είσαι ο εαυτός σου και συμφωνείς με τον άλλο χωρίς ιδιαίτερο κόπο, σίγουρα η σχέση σας είναι σε πολύ καλό δρόμο. Η φυσικότητα με την οποία κάνετε πράγματα δεν μπορεί παρά να είναι απόρροια ενός φαύλου κύκλου που ξεκινά με καλή συνύπαρξη προσωπικοτήτων, συνεχίζεται με ευχάριστες κοινές εμπειρίες και ολοκληρώνεται πάλι με χημεία έχοντας διάρκεια αέναη.

Και θα μου πεις τώρα: «Τελικά, υπάρχουν μαγικά φίλτρα σε μια ερωτική σχέση;». Για φίλτρα δεν ξέρω -καλά θα ήταν για να πω την αμαρτία μου- , αλλά υπάρχουν σίγουρα μαγικά συστατικά. Και κάτι τελευταίο: καλό θα ήταν να υπάρχει και φαντασία, αφού «χωρίς φαντασία ο έρωτας δεν έχει καμία τύχη»! (Romain Gary)

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!