Στις δύσκολες στιγμές μας, αλλά και στις χαρές μας, οι πραγματικοί φίλοι σπεύδουν να μας συμπαρασταθούν ή να μας συγχαρούν αντίστοιχα. Πόσοι όμως είναι εκείνοι που στ’ αλήθεια θα παραμερίσουν τις δικές τους ανάγκες για να μας προσφέρουν βοήθεια κι ένα κομμάτι του εαυτού τους και πόσοι τελικά χρειάζονται για να συνθέσουν ένα πλέγμα ευτυχίας και ασφάλειας γύρω μας;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι η ποιότητα των φίλων που είναι σημαντική και όχι η ποσότητα, ισχυροποιώντας την ήδη υπάρχουσα πεποίθησή μας περί αυτού. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να έχουμε δύο – τρεις στενούς δεσμούς με ανθρώπους που ταιριάζουμε σε βασικά σημεία και η συναναστροφή μαζί τους έχει θετικό πρόσημο παρά να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας σε πληθώρα ατόμων που τις περισσότερες φορές απαντούν στις ανάγκες μας ως προβολή των δικών τους. Ένας ικανοποιητικός αριθμός πραγματικών φίλων, συνήθως έως έξι, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ψυχική υγεία. Ωστόσο, μιας και ζούμε σε εποχές που οι φιλίες, οι ισχυροί δεσμοί, η διακριτικότητα και άλλες αξίες κλονίζονται, πολλοί θεωρούν -δικαίως- ότι ακόμη και ένας στενός φίλος μπορεί να είναι αρκετός για να παρέχει ασφάλεια και τις κατάλληλες συμβουλές.

 

 

Ορισμένες φορές ο φίλος μας μπορεί να έχει και άλλες ιδιότητες στη ζωή μας. Μπορεί, δηλαδή, η μητέρα μας να λειτουργεί ως μια καλή φίλη, ή ακόμα και ο αδελφός μας ή κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο που κυμαίνεται στο ίδιο μήκος κύματος με εμάς, να μας έχει στηρίξει όσο κανείς. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι ακόμη κι αν δεν έχουμε πληθώρα φίλων στον κοινωνικό μας περίγυρο, υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν ως καταλύτες στα όσα ζούμε και μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες και προστατευτικό περιβάλλον.

Ωστόσο, η φιλία δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα στενή για να μας προσφέρει χαρά, ηρεμία και θαλπωρή. Υπάρχουν άνθρωποι στον ευρύτερό μας κύκλο που νοιάζονται για εμάς και είναι πρόθυμοι να μας ακούσουν και να καλύψουν τις ανάγκες μας, χωρίς να ξέρουν τα πάντα για μας κι εμείς τα πάντα για εκείνους. Αν και η σχέση μας μαζί τους δεν είναι τόσο στενή όσο με άτομα του κοντινού φιλικού κύκλου, μας προσφέρουν τα ίδια, ίσως και περισσότερα και η παρουσία τους στη ζωή μας μας βοηθά να προχωρήσουμε.

Επιπλέον, καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας και αυτό που λέει ο σοφός λαός, ότι δηλαδή τους φίλους μας -σε αντίθεση με τους συγγενείς μας- τους επιλέγουμε. Μπορούμε έτσι ανά πάσα στιγμή να αναβαθμίσουμε μια γνωριμία σε ισχυρή φιλία, αλλά στο χέρι μας είναι και να διακόψουμε μια σχέση που δε μας ικανοποιεί και δε μας γεμίζει θετικά συναισθήματα. Αρκεί να θυμόμαστε ότι -με ή χωρίς ταμπέλα- οι άνθρωποι που μας αγαπούν και μας το δείχνουν έμπρακτα δε χρειάζεται να είναι πολλοί σε αριθμό. Ας είναι λίγοι, αρκεί που ξέρουμε ότι υπάρχουν, και θα τρέξουν όποτε τους χρειαστούμε. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί και να θυμόμαστε ότι «πολλοί που φαίνονται να είναι φίλοι δεν είναι και άλλοι ενώ δε φαίνονται είναι». Αριστοτέλης.

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.