Αύγουστος και το μόνο που μας έρχεται στο μυαλό είναι νησί, ηλιοβασίλεμα και γαλάζια νερά. Δύο μεγάλα πελάγη χωρίζουν την Ελλάδα σε δύο τόσο όμορφους και συγχρόνως διαφορετικούς κόσμους, περιλαμβάνοντας όλα τα παραπάνω. Αμέτρητα νησιά από τον βορρά μέχρι τον νότο δεσπόζουν στο απέραντο γαλάζιο. Κάθε καλοκαίρι προκύπτει το γνωστό δίλημμα πριν την επιλογή προορισμού εξόρμησης. Ιόνιο ή Αιγαίο; Ένα δίλημμα που μας βάζει σε διαδικασία σύγκρισης, απ’ την οποία αποτέλεσμα δε βγαίνει. Γιατί όσο κι αν πιστεύουμε ότι μοιάζουν το Ιόνιο με το Αιγαίο, άλλο τόσο διαφέρουν σε πράγματα που δεν ξέρουμε ή δεν προσέχουμε μαγεμένοι από το τόσο μπλε.

 

islet on body of water under cumulus clouds

 

Σαν βρεθείς, λοιπόν, στη μεριά του Ιουνίου θα παρατηρήσεις ένα φυσικό μπλε, τυρκουάζ, χρώμα που δύσκολα μπορείς να περιγράψεις κι ένα ατελείωτο πράσινο. Πολύ πράσινο όμως. Είναι η μεριά που συνδυάζει άρρηκτα αυτά τα δύο χρώματα με τα κρυστάλλινα νερά να αντικατοπτρίζουν τα πολύχρωμα σπίτια. Σε κάθε νησί, από την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά έως τα Κύθηρα, θα δεις ένα διαφορετικό σύμπλεγμα χρωμάτων και διαρρύθμισης σπιτιών. Άλλα πολύχρωμα κι άλλα στο χρώμα της γης και του καφέ να χάνονται μέσα στα δέντρα. Το Ιόνιο κρύβει μαγευτικά τοπία που δύσκολα θα εντοπίσεις. Αυτή είναι κι η μαγεία του. Με πρόσβαση μονάχα με βάρκα ανακαλύπτεις πολλές σπηλιές και παραλίες με διαμαντένια νερά που καταλήγουν στη χρυσαφένια ακτή. Να αναφέρουμε ότι αυτή η μεριά της Ελλάδας, η ηπειρωτική πλευρά, δεν έχει μόνο νησιά, αλλά και μέρη που ανοίγονται στο Ιόνιο, όπως η Πάργα που επικοινωνεί εύκολα με τους Παξούς που βρίσκονται απέναντί της.

 

 

Από την άλλη, βρίσκεται η καρδιά του Αιγαίου με τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα βόρεια μεγαλύτερα νησιά. Η μεγάλη αυτή νησιώτικη πλευρά της χώρας παρουσιάζει περισσότερο το λευκό με το μπλε στα σπίτια που συναντάμε κυρίως στις Κυκλάδες. Μόλις βρεθείς σε αυτά τα νησιά θα παρατηρήσεις ένα κάπως άγριο τοπίο, χωρίς το πράσινο να είναι το κυρίαρχο χρώμα του. Μια εικόνα με ξεραμένα βουνά να περιτριγυρίζουν το γαλάζιο και το μάτι να σταματά στο άσπρο. Θαρρείς κι είναι θυμωμένο το Αιγαίο στις Κυκλάδες. Θα δεις τα περίφημα σοκάκια με τα μπλε παντζούρια, τα φούξια τριαντάφυλλα και τις γλάστρες σε κάθε σπίτι. Τα εδέσματα φημίζονται για το άρωμά τους. Θα δοκιμάσεις γλυκά του κουταλιού και πίτες αλλιώτικες, γλυκές κυρίως, όπως η καρπουζόπιτα της Μήλου και τα αμυγδαλωτά της Σίφνου. Στη Ρόδο και τη Σύμη θα δεις κάστρα και πιο έντονο χρώμα στην αρχιτεκτονική των σπιτιών. Η άγρια φύση είναι το χαρακτηριστικό των νησιών αυτών και το χρώμα των νερών που αλλάζει από παραλία σε παραλία.

 

 

Εκτός από μια μικρή διαφορά στο χρώμα των νερών, παρατηρούμε και μια έντονη διαφορά στη θερμοκρασία τους. Στο Ιόνιο θα χρειαστεί να πάρεις μια βαθιά ανάσα πριν βουτήξεις καθώς φημίζεται για τις εξαιρετικά παγωμένες παραλίες του, σε αντίθεση με το Αιγαίο που σίγουρα είναι πολύ πιο ζεστά τα νερά. Αυτό κάνει τα δύο πελάγη να ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Η ιστορία τους διαφέρει επίσης, με τα πολιτισμικά στοιχεία να δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα. Τα Επτάνησα ανέπτυξαν ένα πλούσιο πολιτιστικό στοιχείο που περιγράφεται με την Επτανησιακή Σχολή. Για αιώνες μιλούσαν ελληνικά και ιταλικά, καθώς η καθημερινότητα του Ιονικού κράτους ήταν δίγλωσση. Ο πολιτισμός τους εστιάζει στη λογοτεχνία με πολλούς περίφημους ποιητές, όπως ο Διονύσιος Σολομός  και ο Όμηρος, να έχουν καταγωγή από το Ιόνιο, αλλά και στην τέχνη, με την κεραμική και τον γεωμετρικό ρυθμό να ανθίζει στην Κέρκυρα. Η αρχιτεκτονική των κτηρίων έχει επηρεαστεί από τον Βυζαντινό ρυθμό.

 

boats on dock

 

Ο Αιγιακός πολιτισμός παρουσιάζει ομοιότητες με τον τρωικό πολιτισμό, ενώ ο κυκλαδικός έδωσε την ευκαιρία στους νησιώτες να ασχοληθούν με την μεταλλοτεχνία. Γενικά, στο Αιγαίο παρατηρούμε τη γέννηση των αγαλμάτων και περισσότερο της μυθολογίας, με τη θεά Αφροδίτη και τους μύθους κάθε νησιού να δίνουν και να παίρνουν. Γι’  αυτό, η νοοτροπία των ανθρώπων που ζουν στα νησιά διαφέρει κατά πολύ. Ζουν με τη δική τους ιστορία, τους μύθους τους και όσα έχουν αποκτήσει. Στο Ιόνιο μαθαίνουν μέσα από την ποίηση, τη λογοτεχνία και την ιδιαίτερη μουσική τους. Στο Αιγαίο θα δεις να σου λένε διάφορους μύθους για τα χωριά και τα μέρη και να σου μαθαίνουν τον ξακουστό μπάλο που χορεύεται όπου σταθείς κι όπου βρεθείς σε κάθε γωνιά του νησιού.

 

white ship on sea during daytime

 

Αιγαίο και Ιόνιο. Δύο διαμάντια που μόνο περήφανοι μπορούμε να νιώθουμε για την ομορφιά τους, τις παραδόσεις τους, τους ξεχωριστούς ανθρώπους που θα συναντήσεις εκεί.  Η φιλοξενία τους μόνο αξέχαστη μπορεί να σου μείνει, ενώ το ιστορικό ταξίδι με τα γαλάζια νερά και την άγρια ομορφιά θα σε κάνει να αγαπήσεις κάθε νησί που επισκέπτεσαι. Δυο πολιτισμοί που όταν ενωθούν μπορούν να γίνουν ένα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.