Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τα βιβλία αυτοβοήθειας και για τη χρησιμότητά τους. Σε κάποιους φαίνεται να λειτουργούν, ενώ σε άλλους περνούν εντελώς αδιάφορα, μιας και πιστεύουν πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη ζωή δεν περνούν απ’ το χέρι τους. Ωστόσο, όποιος εφαρμόσει κάποιες από τις τεχνικές που προτείνουν τα συγκεκριμένα εγχειρίδια, μπορεί να διαπιστώσει πως όντως κάνουν δουλειά. Μια τεχνική που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θετικής σκέψης μπορεί να διαμορφώσει το πώς βλέπουμε τα πράγματα είναι η νοερή απεικόνιση.

Εφαρμόζοντάς τη, ουσιαστικά περνάς μερικά λεπτά τη ημέρα με κλειστά τα μάτια, βλέποντας με τη φαντασία σου την τελική εικόνα αυτού που θέλεις να επιτύχεις. Στην περίπτωση των σχέσεων, μπορείς να εστιάσεις στα χαρακτηριστικά που θέλεις να έχει το επόμενο ταίρι, αρκεί να δώσεις έμφαση στις λεπτομέρειες. Το κλειδί στη διαδικασία είναι να βιώσεις τα συναισθήματα που θα ένιωθες αν γινόταν πραγματικότητα ο στοχασμός σου. Για να ενισχύσεις την τεχνική, μπορείς να γράψεις αυτά που θέλεις και να τα διαβάζεις όσο περισσότερες φορές τη ημέρα -αν είναι δυνατόν και δυνατά-, ώστε να τα ακούς και να αποτυπώνονται βαθύτερα στο υποσυνείδητο. Ο Ναπολέων Χιλ, εκατό και πλέον χρόνια πριν, ήταν από τους πρώτους που μίλησε μέσα από τις διαλέξεις και τα γραπτά του για τη σημασία και τη δύναμη του νου και της φαντασίας, την οποία θεωρούσε από τα πιο επιτυχημένα κλειδιά προς την επιτυχία, όπως περιγράφει και στο ομώνυμο βιβλίο του. Οι μετέπειτα υποστηρικτές και συνεχιστές της μεθόδου του δεν παραλείπουν να την αναφέρουν στα βιβλία τους και να υμνούν τις ευεργετικές ιδιότητές της.

Προσωπικά, έχω εφαρμόσει αυτή την τεχνική σε όλες τις πτυχές της ζωής μου και ποτέ δε με απογοήτευσε! Πριν εννιά χρόνια το έκανα και για τη σχέση μου και λειτούργησε. Θα σε συμβούλευα, λοιπόν, να πιστέψεις κι εσύ στη δύναμή της και να το τολμήσεις. Το καλό με τη νοερή απεικόνιση είναι ότι η φαντασία σου αφήνεται ελεύθερη για να σκεφτείς αυτό που πραγματικά επιθυμείς. Μπορείς να φανταστείς ό,τι ποθείς, να το ζητήσεις και να το ζήσεις πρώτα στο μυαλό σου. Στην αρχή θα σου φαίνεται κάπως περίεργο, αλλά ακόμη κι έτσι θα βιώσεις ευχάριστα συναισθήματα και θα ανακαλύψεις ότι το μυαλό είναι στ’ αλήθεια ικανό να δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο μέρος από την πραγματικότητα που βιώνουμε.

Όταν η σκέψη σου είναι στοχευμένη και αυτό που επιδιώκεις ξεκάθαρο, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα όλο σου το σώμα και ο νους προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ώστε να πετύχεις τον σκοπό σου. Θα αρχίσεις να σχεδιάζεις το μέλλον σου όπως το φαντάζεσαι, θα έρθεις σε επαφή με νέους ανθρώπους, θα φροντίσεις περισσότερο την εξωτερική εμφάνιση και την εσωτερική σου καλλιέργεια και με τη σιγουριά ότι σύντομα θα έχεις αυτό που ζητάς, η διάθεσή σου θα αλλάξει και ο περίφημος νόμος της έλξης θα ενεργοποιηθεί. Η αυτοπεποίθησή σου θα τονωθεί και η θέλησή σου θα γίνει ο μαγνήτης που θα προσελκύσει το άλλο σου μισό. Μην εκπλαγείς αν αυτό που φαντάζεσαι εμφανιστεί απρόσμενα με σάρκα και οστά μπροστά σου. Μπορεί να έρθει πιο σύντομα απ’ όσο νομίζεις αν κάνεις τη νοερή απεικόνιση μέρος της ζωής σου.

Να θυμάσαι ότι όλα ξεκίνησαν από αυτό που είχε ένας άνθρωπος κατά νου και αποφάσισε να το κάνει πράξη. Ο Χένρι Φορντ  κατασκεύασε αρχικά στο μυαλό του το πρώτο αυτοκίνητο, οι αδελφοί Ράιτ είδαν με τη δύναμή του νου τους το πρώτο αεροπλάνο να σκίζει τους αιθέρες, ο Τζεφ Μπέζος σίγουρα θα είχε φανταστεί μια επιτυχημένη διαδικτυακή επιχείρηση όταν άνοιξε το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα στο γκαράζ του σπιτιού του. Κι άλλοι πολλοί πετυχημένοι επιχειρηματίες, συγγραφείς, θεωρητικοί, επιστήμονες, ξεκίνησαν με ένα όνειρο. Το όνειρο είναι διαφορετικό για τον καθένα και δεν περιορίζεται σε επαγγελματικά επιτεύγματα, αλλά μπορούμε κάλλιστα να το διευρύνουμε στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων, με στόχο να γευτούμε στο έπακρο τους καρπούς που μπορεί να μας προσφέρει.

Ας μην καθυστερούμε κι ας κλείσουμε για λίγο τα μάτια. Ας δούμε το πρόσωπο που επιθυμούμε κι ας βάλουμε όλη μας την ενέργεια να είναι η επιθυμία μας ξεκάθαρη. Ας αφεθούμε για λίγο -ή για πολύ- στις σκέψεις μας κι ας πιστέψουμε στη δύναμη του σύμπαντος, που όπως σωστά λέει ο Κοέλιο, «θα συνωμοτήσει για να μας φέρει αυτό που ποθούμε». Και τότε, πολύ σύντομα, θα συνειδητοποιήσουμε πόση αλήθεια κρύβουν τα υπέροχα λόγια του αγαπημένου Ν. Καζαντζάκης πως «ό,τι δε συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά».

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.