Η 14η Φεβρουαρίου στην Ελλάδα είθισται να γιορτάζεται ως η μέρα των ερωτευμένων. Την απολαμβάνουμε όταν είμαστε σε σχέση, την περνάμε νοσταλγικά όταν έχουμε κατά νου τον δικό μας πλατωνικό έρωτα ή τη μεγάλη μας καψούρα, τα πίνουμε με τους κολλητούς όταν στα προσωπικά μας δεν παίζει απολύτως τίποτα. Ωστόσο, δε γιορτάζουν όλες οι χώρες τη συγκεκριμένη ημερομηνία τον έρωτα και ο τρόπος που γιορτάζεται του Αγίου Βαλεντίνου ποικίλει από γωνιά σε γωνιά του πλανήτη.

Υπάρχουν και χώρες, όπως το Ιράν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Ινδονήσια, η Μαλαισία, στις οποίες απαγορεύονται εορτασμοί κι ενδείξεις αγάπης, κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. Αξιοσημείωτο είναι πως στο Πακιστάν ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου θεωρείται πως ενισχύει την ανάπτυξη εξωσυζυγικών σχέσεων!

Ο δυτικός πολιτισμός κατά κανόνα τάσσεται υπέρ του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου, θεωρώντας πως ο έρωτας είναι ένα απ’ τα πιο όμορφα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κανείς. Πάμε να δούμε πώς γιορτάζουν οι λαοί ανά τον κόσμο αυτή την ιδιαίτερη μέρα;

 

1. Η πόλη του έρωτα – Γαλλία

Η άκρως ερωτική Γαλλία, από 12 έως 14 Φεβρουαρίου, μετατρέπεται σε ρομαντικό τοπίο, μιας και κάθε ερωτευμένο ζευγάρι μπορεί να φυτέψει το δικό του δεντράκι αγάπης στην πόλη. Τα τριαντάφυλλα, οι καρδούλες και τα ερωτικά σημειώματα κοσμούν κάθε γωνιά της χωράς, ενώ τη συγκεκριμένη μέρα δε λείπουν κι οι προτάσεις γάμου! Ακόμη, οι ερωτευμένοι Γάλλοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κουζίνα και το φαγητό. Μάλιστα, λέγεται πως η πρώτη κάρτα Αγίου Βαλεντίνου γράφτηκε στη Γαλλία!

 

2. Ρωμαίος και Ιουλιέτα – Ιταλία

Η Ιταλία είναι μια εξίσου ρομαντική χώρα που γιορτάζει τους ερωτευμένους της μια ολόκληρη εβδομάδα. Η πόλη στολίζεται με υπέροχα λουλούδια, καρδιές και κόκκινα μπαλόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πολύ γλυκιά ατμόσφαιρα. Οι ερωτευμένοι έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γράμματα, δωράκια, σοκολατάκια κι ό,τι άλλο επιθυμούν, απολαμβάνοντας το μαγευτικό τοπίο. Δε θα μπορούσαν να λείπουν οι ρομαντικές βόλτες με γόνδολα στη Βενετία.

 

3. Όχι στον βωμό του κέρδους – Γερμάνια

Οι Γερμανοί ισχυρίζονται πως η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί γιορτή των ανθοπωλείων, με τον έρωτα να αξιοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Έτσι, θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους στην εκμετάλλευση ενός τόσο όμορφου συναισθήματος, αποφεύγουν να αγοράσουν λουλούδια τη συγκεκριμένη ημέρα, παρ’ όλο που συνηθίζουν να τα προσφέρουν τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Το περίεργο είναι πως συνηθίζουν να ανταλλάσσουν γουρούνια που γι’ αυτούς συμβολίζουν τον έρωτα και την καλή τύχη, ενώ φτιάχνουν μπισκότα με γεύση τζίντζερ, γράφοντας σ’ αυτά «σ’ αγαπώ».

 

4. 9η Οκτωβρίου: Ημέρα Αγίου Διονυσίου – Ισπανία

Οι ερωτευμένοι Ισπανοί της Βαλένθιας πρωτοτυπούν, επιλέγοντας να γιορτάσουν την αγάπη τον Οκτώβρη. Μάλιστα, διοργανώνουν πολιτισμικά φεστιβάλ και δρόμενα, ενώ τη μέρα εκείνη συνηθίζουν να προφέρουν στους αγαπημένους τους τοπικά αμυγδαλωτά ως ένδειξη αγάπης. Μπορεί να μη συντονίζονται οι δικές τους με τις δικές μας ημερομηνίες, όμως σημασία έχει πως δεν παύει ν’ αναγνωρίζεται ο έρωτας και η σημασία του!

 

5. Gaekkebrev ποιηματάκια – Νορβηγία

Οι Νορβηγοί ξεφεύγουν απ’ τον ρομαντισμό και τη συγκεκριμένη μέρα στέλνουν κρυφά κι αστεία μηνύματα στους αγαπημένους τους. Οι αποστολείς είναι μυστικοί θαμαστές κι υπογράφουν τα ποιήματά τους με τελίτσες (που πολλές φορές ο αριθμός τους αντιστοιχεί στον αριθμό των γραμμάτων του ονόματός τους). Μάλιστα λέγεται πως αν ο παραλήπτης μαντέψει τον αποστολέα κερδίζει ένα πασχαλινό αβγό. Αρκετά ιδιαίτερο, θα λέγαμε!

 

6. Ημέρα των Οινοποιών – Βουλγαρία

Οι ερωτευμένοι Βούλγαροι συνηθίζουν να δείχνουν τον έρωτά τους με ένα -ή και παραπάνω ποτηράκια- τοπικό κρασί, καθώς η μέρα είναι συνδεδεμένη με τους τοπικούς οινοποιούς. Μπορεί ν’ αγαπάνε τόσο πολύ το κρασί που να αποφάσισαν να το γιορτάζουν τη μέρα του έρωτα. Ίσως πάλι από έρωτα ν’ αποφασίζουν εκείνη τη μέρα να τα πιούν για να ξεχάσουν για λίγο όλα εκείνα που τους παιδεύουν.

 

7. Ημέρα που τα πουλιά αρραβωνιάζονται – Ρουμανία

Στη Ρουμανία, η τοπική γιορτή, Dragobete, γιορτάζεται στις 24 Φλεβάρη και συνδυάζει κάτι από Βαλεντίνο και λίγο από άνοιξη. Οι ερωτευμένοι προσπαθούν να μαζέψουν λουλούδια στα δάση για να τα προσφέρουν στους αγαπημένους τους. Υπάρχει ακόμα η άποψη πως τρίβουν χιόνι στο πρόσωπό τους για να έχουν υγεία κι ευεξία όλο το έτος. Μάλιστα, ό,τι κι αν πούμε είναι λίγο…

 

 

8. Ημέρα των φίλων – Εσθονία

Η Εσθονία συνηθίζει να γιορτάζει τη 14η Φλεβάρη σε φιλικό επίπεδο. Περίεργο, ε; Οι φίλοι ανταλλάσσουν ό,τι και τα ζευγάρια, από κάρτες μέχρι δωράκια και σοκολατάκια, χωρίς όμως να τρέχει κάτι παραπάνω μεταξύ τους. Ούτε ερωτισμός, ούτε ρομαντισμός Το ίδιο συμβαίνει και στη γειτονική Φινλανδία.

 

9. Γλυκιά εβδομάδα – Αργεντινή

Η χώρα του τάνγκο δεν αρκείται στον ερωτικό Φλεβάρη. Στην Αργεντινή γιορτάζουν μια ολόκληρη εβδομάδα τον έρωτα, συγκεκριμένα τον Ιούλιο. Τα ζευγάρια ανταλλάσσουν γλυκάκια κι ερωτικά φιλιά. Πολύ ρομαντικό και θα λέγαμε πως πρωτοτυπούν δίνοντας στους ερωτευμένους εφτά ολόκληρες ημέρες για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους!

 

10. Ημέρα των ερωτευμένων – Βραζιλία

Οι Βραζιλιάνοι γιορτάζουν τον έρωτα στις 12 Ιουνίου, τη μέρα του αγίου Αντωνίου –προστάτη του γάμου. Οι ελεύθεροι ευελπιστούν να βρουν σύντομα ταίρι, γι’ αυτό και οι γυναίκες χωρίς σύντροφο διοργανώνουν τελετουργίες, γνωστές ως simpatias, ελπίζοντας στον πρίγκιπα των ονείρων τους. Μια καθόλου κακή αφορμή για νέες γνωριμίες!

 

11. Σοκολάτες για όλους – Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα οι ερωτευμένοι γιορτάζουν στις 14 κάθε μήνα. Ωστόσο, τον Φλεβάρη ένας εκ των δυο συντρόφων προσφέρει μια σοκολάτα στον αγαπημένο του και τον Μάρτιο ο άλλος ανταποδίδει. Αυτές οι μέρες λέγονται λευκές, ενώ υπάρχουν και οι μαύρες, τις οποίες γιορτάζουν αποκλειστικά οι singles Κορεάτες! Μάλιστα, όσοι δεν έχουν λάβει τους προηγουμένους μήνες σοκολάτα μαζεύονται και τρώνε μαύρα νούντλς. Πολύ φίλοι μας! Βέβαια, είναι ιδιαίτερα ρομαντικοί, καθώς η 14η Μάιου είναι η «Μέρα των τριαντάφυλλων», η 14η Ιουνίου η «Μέρα του φιλιού» και η 14η Δεκέμβρη η «Μέρα της αγκαλιάς».

 

 

12. Σήμερα γάμος γίνεται – Φιλιππίνες

Μια ακόμη χώρα που προκαλεί μεγάλη έκπληξη ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου. Στις Φιλιππίνες όσα ζευγάρια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παντρευτούν μέσα στον χρόνο, μπορούν να το κάνουν ανήμερα 14ης Φεβρουάριου. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τα έξοδα και παρέχει ακόμη και τις βέρες στο ζευγάρι. Μια πολύ γλυκιά και τρυφερή κίνηση απ’ τις μακρινές Φιλιππίνες. Μπράβο!

 

13. Πρωτομαγιάτικος εορτασμός – Τσεχία

Στην όχι και τόσο ρομαντική Τσεχία υπάρχει ένα άγαλμα του ποιητή Karel Hynek Macha, το οποίο συνηθίζουν να επισκέπτονται ερωτευμένα ζευγάρια, με σκοπό να έχουν καλή τύχη όλο τον χρόνο. Αν βρεθείτε εκεί τη συγκεκριμένη ημέρα, πιθανότατα θα τους δείτε όλους να φιλιούνται!

 

14. Αδάμ κι Εύα – Ιράκ

Το Ιράκ είναι μια χώρα που μας εκπλήσσει θετικά, αφού διοργανώνει γεύματα αγάπης με κόκκινα μήλα, αναπαριστώντας τον Αδάμ και την Εύα απ’ την αρχαιότητα. Για εκείνους το μήλο συμβολίζει τον έρωτα, την αγάπη και την ευημερία. Γλυκούληδες! Θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει κάτι το ιδιαίτερο αυτή η σύνδεση με το παρελθόν.

 

15. Ημέρα των ποιητών – Χιλή

Οι Χιλιανοί -αν και δεν πολυακούγονται- είναι ένας βαθύτατα ρομαντικός λαός. Στολίζουν κάθε γωνιά της χωράς με λουλούδια, καρδούλες, μπαλόνια και τα ζευγάρια ανυπομονούν να απολαύσουν ο ένας τον άλλον στο απίστευτα ρομαντικό τοπίο που διαμορφώνεται. Σίγουρα ξέρουν να γιορτάζουν το πιο όμορφο συναίσθημα!

 

16. Γιορτή των λουλουδιών – Ταιβάν

Η Ταιβάν φημίζεται για τα λουλούδια της. Έτσι, δε θα μπορούσαν οι ερωτευμένοι να μην ανταλλάξουν άνθη στις 14 Φεβρουάριου και στις 7 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, τα κόκκινα τριαντάφυλλα συμβολίζουν τη βαθιά  αγάπη, τα 99 τριαντάφυλλα την παντοτινή αγάπη, ενώ τα 108 είναι σημάδι μιας τρυφερής πρότασης γάμου.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.