Ερωτεύομαι θα πει γελάω. Γελάω με την ψυχή μου και νιώθω όλο μου το σώμα να χαλαρώνει, το μυαλό μου να αδειάζει από τα προβλήματα και να γεμίζει από τον άλλο. Να, λοιπόν, αν ψάχνετε ένα από τα τελειότερα συστατικά για να φτιάξετε μια όμορφη σχέση, σταματήστε γιατί νομίζω πως το βρήκα, έστω κι αν άργησα λιγάκι και σας το δίνω ελεύθερα. Το χιούμορ.

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευφυΐα ενός ανθρώπου που θα σας κάνει να γελάτε. Συνυπολογίστε τώρα το ξάφνιασμα της ατάκας που θα σάς λύσει σε αμήχανες στιγμές και την οικειότητα που θα νιώσετε, όταν μπορέσετε δίχως οποιαδήποτε κόμπλεξ να απολαύσετε απλές, χαρούμενες στιγμές με τον σύντροφό σας, αποβάλλοντας τον στημένο εαυτό που οι περισσότεροι έχουμε αναπτύξει καλώς ή κακώς και θα το καταλάβετε κι οι ίδιοι. Εντάξει, καλό και το σ3ξ, δε λέω, αλλά από μόνο του τελικά δε φτάνει για να δημιουργήσουμε κάτι πιο δυνατό, ή καλύτερα κάτι πιο απλό κι αληθινό. Γιατί καλό είναι κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πως στα απλά πράγματα, κρύβεται μια ομορφιά ακατανίκητη.

Για να δούμε, τι έχουμε όταν υπάρχει χιούμορ σε μια σχέση; Οικειότητα είπαμε, απόλαυση είπαμε, άδειασμα και γέμισμα της ψυχής είπαμε, άρα μήπως τα έχουμε όλα; Το χιούμορ είναι ένας μηχανισμός που καταφέρνει να σπάσει την ιδιωτική μας λογική και δημιουργεί ένα νέο πεδίο δράσης για όλους τους ανθρώπους. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι μια σχέση που έχει στη φαρέτρα της το όπλο του χιούμορ μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο ή τουλάχιστον όσο κρατήσει να είναι ζωντανή και να πάρουμε πολλά περισσότερα από όσα περιμέναμε. Το γέλιο μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις διαφορετικές, τη στιγμή που η συμβατική λογική αδυνατεί.

Σκεφτείτε, αρχικά, πόσο εύκολο είναι να συνεχίσουμε να είμαστε θλιμμένοι, όταν μάς συμβαίνει κάτι άσχημο. Τρομερά εύκολο. Τώρα σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να γελάσουμε σε μια άσχημη κατάσταση. Τρομερά δύσκολο κι αυτό γιατί θέλει αρκετή ευφυΐα και ταλέντο να αντιστρέψουμε τον τρόπο δράσης μας και να μη βουλιάξουμε στα αρνητικά συναισθήματα. Αν αυτή τη συνθήκη τη μεταφέρουμε στις σχέσεις θα αντιληφθούμε ότι ο άνθρωπος που καταβάλλει προσπάθεια να μάς κάνει να γελάσουμε σε δύσκολες στιγμές, χρειάζεται περίσσια ευφυΐα και δείχνει ουσιαστικά ενδιαφέρον για εμάς, πραγματικό ενδιαφέρον.

Δεν είναι ότι οι άνθρωποι με χιούμορ δε θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τα κρύβουν πίσω από τον μανδύα ενός αστείου. Αντίθετα, αυτό που επιτυγχάνουν είναι να ρίξουν φως σε καταστάσεις που μετατρέπονται ξαφνικά σε μαύρες και στις σχέσεις -ας το παραδεχτούμε- πολλές φορές μαυρίζουν τα πάντα κι αδυνατούμε να τα διαχειριστούμε. Η ανάγκη που έχουμε όλοι μάς όταν έχουμε μια σχέση είναι να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα, όταν εμφανίζονται. Τις περισσότερες φορές, λοιπόν προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο και να αναλύσουμε σε τέτοιο βαθμό καταστάσεις, πράξεις, λόγια που όλο αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο. Εκεί είναι που το χιούμορ σαν από μηχανής θεός μπορεί να μάς κάνει να δούμε λίγο έξω από τα κουτάκια μάς ή τουλάχιστον να μάς αποσυμπιέσει πριν σκάσουμε. Το θέμα είναι να βλέπουμε το πρόβλημα από όλες του τις πλευρές ώστε να μπορούν να προκύψουν περισσότερες λύσεις.

Ακόμα, όμως και σε αμήχανες καταστάσεις, το χιούμορ δίνει διέξοδο και μάς δημιουργεί αυτή τη χαλάρωση να δείξουμε τον εαυτό μας κι ο εαυτός μας, φυσικά, δεν είναι τέλειος. Το γέλιο αποβάλλει συστολές, ντροπές κι αγκυλώσεις με αποτέλεσμα όλο αυτό να δημιουργεί ένα πλαίσιο οικειότητας, να διώχνει τη σοβαροφάνεια της λογικής μας. Αν βρούμε τώρα και κάποι@ που θα μάς προσφέρει και μια σχετική ασφάλεια, ας αράξουμε για λίγο την ψυχούλα μας είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε καλά. Λυτρωτικό να έχουμε έναν άνθρωπο που βοηθάει με τη συμπεριφορά του να αποβάλλει το περιττό μας άγχος, μάς χαλαρώνει από την πίεση κι όλο αυτό χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα. Ο άνθρωπός μας έχει μετατραπεί από απλός εραστής σε φίλος- εραστής κι είναι μια αξία ανεκτίμητη. Όπως λέει κι ένα αρκετά παλιό τραγούδι: I don’t want a lover, I just need a friend.

Σκεφτόμουν ότι, αν ισχύει αυτό που λένε ότι το γέλιο αποτελεί πηγή νεότητας για τον καθένα από εμάς, τότε το ίδιο θα πρέπει να ισχύει, λογικά και για τις σχέσεις. Αν δε θέλουμε να γεράσει η σχέση μας, τότε μάλλον θα πρέπει να χαλαρώσουμε και ξεκινήσουμε να κάνουμε τον άλλο να γελάει και ταυτόχρονα να μάθουμε να απολαμβάνουμε να γελάμε. Γελάστε, λοιπόν, για να μη χανόμαστε.

 

Συντάκτης: Δήμητρα Παπακωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου