Οι σχέσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Γεγονός. Οι άνθρωποι χωρίζουν. Δεύτερο γεγονός. Κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να είναι μαζί παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια ή μία βαθιά κρίση που μπορεί να περάσουν. Κι άλλο γεγονός.

Τι είναι όμως αυτό που διαχωρίζει τους μεν από τους δε; Η θέληση και η πραγματική επιθυμία που δείχνει το ζευγάρι για να διατηρήσει τη σχέση του είναι η κυριότερη διαφορά. Για να διατηρηθεί μία υγιής σχέση χρειάζεται κίνητρο, να ξέρεις τους λόγους που θες να συνεχίσεις και να είσαι έτοιμος για μία βουτιά μέσα στον εαυτό σου. Η πρόθεση για μία προσωπική αναζήτηση στα ενδότερα της σχέσης και του ζευγαριού ξεχωριστά μπορεί πραγματικά να σώσει μία σχέση που καταρρέει. Οι σιωπές συνήθως φέρνουν παρεξηγήσεις και οι συζητήσεις τις λύνουν. Θα μπορούσες με κάποιες κουβέντες, παύλα ερωτήσεις, παύλα κινήσεις να δώσεις το φιλί της ζωής στη σχέση σας.

 

1. Τι δεν ξέρω για το σύντροφό μου που θα ήθελα να ξέρω;

Εγκλωβισμένοι στους τρελούς ρυθμούς της ζωής, στην έτοιμη-γρήγορη γνώση και στη δουλειά τους, τα ζευγάρια παραμελούν τον άνθρωπό τους. Μιλούν μεταξύ τους ελάχιστα μέσα στην ημέρα και συνήθως για καθημερινά, διαδικαστικά πράγματα. Επίσης μέσω των προφίλ στα social media, προσφέρονται απλόχερα πολλές πληροφορίες κι έτσι χάνεται λίγο η περιέργεια και το ενδιαφέρον να γνωριστούν πραγματικά οι άνθρωποι μεταξύ τους. Πολλές φορές οι άνθρωποι μέσα στη σχέση νομίζουν ότι είναι πιο σημαντικό να εκπέμπουν οι ίδιοι ενδιαφέρον, παρά να ενδιαφέρονται. Με αυτόν τον τρόπο χάνονται στιγμές, ξεχνιούνται οι ανάγκες και παραγκωνίζονται οι επιθυμίες των ατόμων.

 

 

2. Ποιο είναι το καλύτερο κομμάτι του να είστε μαζί;

Ο χρόνος περνά, εσείς μεγαλώνετε και παράλληλα μεγαλώνετε ως ζευγάρι. Αλλάζετε, εξελίσσεστε, οπότε αυτή η ερώτηση είναι καλό να ανανεώνεται συχνά και η απάντησή της να αναθεωρείται εξίσου. Οι απαντήσεις θα είναι ίσως κάθε φορά διαφορετικές, θα βρίσκετε νέους λόγους, καινούρια κίνητρα για να παραμείνετε μαζί και θα παρατηρείτε καλύτερα τη σχέση. Κάποιες φορές παρασυρόμαστε και θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα. Με αυτήν την ερώτηση υπενθυμίζεται στον άλλον αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό τι είναι αυτό που σας ενώνει και πού ξέρεις, ίσως ακούσεις κάτι που δεν είχες φανταστεί.

 

 

3. Κεφάλαιο σεξ

Έχεις συζητήσει ποτέ με το σύντροφό σου ποιες είναι οι αντιρρήσεις σας στον ερωτικό τομέα, οι αντιστάσεις και οι ενδοιασμοί σας; Υπάρχει τρόπος να τις αναιρέσει; Γνωρίζει τις δικές σου κόκκινες γραμμές κι εσύ τις δικές του; Αν δεν υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να κριθείς για όσα ειπωθούν, τότε θα μπορέσετε ως ζευγάρι να κάνετε μία βαθύτερη και ουσιαστική κουβέντα για την ερωτική σας ζωή. Για όσα ίσως φοβάσαι, όσα αντιστέκεσαι και όσο προτιμάς. Δε χάνεις τίποτα με μία τέτοια συζήτηση, αρκεί μόνο να απελευθερωθείς, να δείξεις εμπιστοσύνη στον άνθρωπό σου και σίγουρα με «όπλα» όσα ειπωθούν μεταξύ σας, την επόμενη φορά θα το απολαύσετε περισσότερο.

 

4. Με τα όνειρά σου τι γίνεται;

Συμβαίνει κάποιες φορές μπαίνοντας σε μία σχέση να παραγκωνίζεις τα όνειρα και τους στόχους σου. Τα αναβάλλεις ή δεν τα μοιράζεσαι με το σύντροφό σου. Είναι καλό να συζητάτε όσα καλά γίνονται στην κοινή ζωή σας και ξεχωριστά, αλλά και όσα θα θέλατε να αλλάξετε. Κάπου εκεί να μην ξεχνάς το όνειρο. Είτε εκείνο που υπήρχε ήδη και για κάποιους λόγους έχει μπλοκάρει, είτε εκείνο που εμπνεύστηκες στην πορεία. Να είσαι υποστηρικτικός στους στόχους του συντρόφου σου και αυτό θα φανεί αρκετά παραγωγικό για τη σχέση σας, ειδικότερα αν είναι αμοιβαίο. Το να ενθαρρύνεις τον άνθρωπό σου να κάνει όσα έχει ονειρευτεί, δεν κάνει μόνο εκείνον χαρούμενο, αλλά και τη δική σας κοινή ζωή κι εσένα τον ίδιο.

 

5. Ποιος τρόπος είναι ο κατάλληλος;

Ξέρεις ποιες είναι οι ανάγκες και οι επιθυμίες που έχει το ταίρι σου, αλλά δυσκολεύεσαι στο να βρεις τον τρόπο και να τις δείξεις. Ή και ανάποδα, έχεις γνωστοποιήσει τα δικά σου θέλω και νιώθεις ότι υπάρχει αδιαφορία να στο εκφράσει και απομακρύνεσαι. Κάπως έτσι δημιουργείται ένα μπέρδεμα κι εσύ στη μέση να σκέφτεσαι, «μήπως το κάνει με τρόπο που εμένα δε μου ταιριάζει»; Αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε όλοι πολύ καλοί στο να λέμε τι θέλουμε, αλλά δε γινόμαστε αρκετά σαφείς στο πώς να μας το δείξει ο άλλος πρακτικά. Είναι σημαντικό να είσαι σαφής σε όσα ζητάς από τον άλλον, για να είναι και πιο πιθανό να μπορέσει να στα δώσει.

 

6. Με τα αρνητικά συναισθήματα τι γίνεται;

Εάν ο σύντροφός σας αισθάνεται φόβο, θυμό, θλίψη, τον πλησιάζετε με ενδιαφέρον; Επικοινωνείτε πραγματικά μαζί του; Δίνεις χώρο να μιλήσει για όσα νιώθει και να μάθεις τι συμβαίνει; Να μπορείς δηλαδή να γίνεσαι ακροατής και ως ομιλητής να αγγίζεις προσεκτικά τις λέξεις. Να θυμάσαι επίσης πως όταν έχεις ένα παράπονο ή μία ανησυχία, να περιγράφεις τον εαυτό σου και όχι τον σύντροφό σου. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του «νιώθω πληγωμένος» και «με πληγώνεις».

 

7. Πώς διασκεδάζετε;

Με την πάροδο του χρόνου πολλά ζευγάρια καταλήγουν να μη διασκεδάζουν μεταξύ τους. Όλα εκείνα που έκαναν στην αρχή της σχέσης τους και είχαν μπόλικη περιπέτεια και διασκέδαση έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια. Ακόμα και στο προσωπικό τους χρόνο, περνούν περισσότερη ώρα στην κρεβατομουρμούρα, παρά στο να περνούν πραγματικά καλά μεταξύ τους. Θυμηθείτε όλα εκείνα που κάνατε στην αρχή της σχέσης και γράψτε σ’ ένα κουτί όσα θέλετε να ζήσετε στη συνέχεια και δεν τα έχετε μοιραστεί ως τώρα. Όταν η ρουτίνα σας χτυπά την πόρτα, θα ανοίγετε ένα μαγικό χαρτάκι και θα επιστρέφει η ζωντάνια και η περιπέτεια ανάμεσά σας.

 

7+1 Επικεντρωθείτε, συζητήστε, αναλύστε όσα σας ενώνουν

Αφήστε για λίγο όσα σας χωρίζουν και τα αρνητικά που βρίσκετε. Οι άνθρωποι κάποιες φορές τείνουμε προς εκείνο το μαζοχισμό που θέλει να επιμένουμε στα αρνητικά. Θολώνουμε και δεν ξεχωρίζουμε όσα θετικά υπάρχουν γύρω μας. Συμφωνείστε πως θα σταματήσετε να δίνετε το χρόνο, την προσοχή και την ενέργειά σας σε όσα σας δυσκολεύουν και δώστε σημασία σε όσα αξίζει πραγματικά να κοιτάζετε οι δυο σας.

 

Να θυμάσαι ότι μέσα απ’ αυτές τις συζητήσεις με το ταίρι σου, το concept είναι να ενθαρρύνει ο ένας τον άλλον για να αποκαλύψει τις προσωπικές του σκέψεις και ιδέες, χωρίς το φόβο να κριθεί η γνώμη του.

Αξίζει να προσπαθήσεις πριν τα διαλύσεις όλα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα καταφέρνεις πάντα. Είναι οκ να χωρίζουν τα ζευγάρια. Είναι οκ να προσπαθούν όταν είναι όλα εναντίον τους, αλλά σίγουρα δεν είναι οκ να διατηρούν σχέσεις που δε φέρνουν χαρά κι έμπνευση. Να προσπαθήσεις γιατί το θέλεις. Όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί ξέρεις ότι μπορείς και τότε σίγουρα κάτι θα καταφέρεις.

 

 

 

 

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου