Ξέρεις ότι μπορεί να έχεις έντονα συναισθήματα για κάποιον κι εκείνος να μην αισθάνεται το ίδιο; Μα φυσικά και το ξέρεις. Υποθέτω ότι το ξέρεις όμως κι από την απέναντι όχθη του ορμητικού αυτού ποταμιού. Αγάπη χωρίς ανταπόκριση, μονόπλευρη, ανεκπλήρωτη λέγεται κι έχει συμβεί σε όλους μας. Το ‘χει παραδεχτεί και ο Σάκης ο Ρουβάς, σου λέει. Είναι εκείνη η αγάπη που μέσα σου εύχεσαι να μην είχες ζήσει, αλλά το ξέρεις κι εσύ ότι δεν μπορείς να επιλέξεις να μην ερωτευτείς κάποιον, ούτε να πάρεις πίσω όσα ένιωσες.

Τι αποτύπωμα αφήνει συνήθως μια τέτοια εμπειρία; Αρνητικά συναισθήματα προφανώς αφήνει σε κάποιον που δεν μπορεί να εκφράσει την αγάπη του προς το αντικείμενο-υποκείμενο του πόθου του. Πόνο; Σίγουρα ναι, στην αρχή τουλάχιστον. Άρνηση; Ε ναι, ποιος είναι αυτός που μπορεί να σου αντισταθεί; Θλίψη; Θα μπορούσε, αφού περάσουν τα νεύρα και μέχρι να ‘ρθει το πρώτο σφηνάκι. Ντροπή; Λόγω της απόρριψης, νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετός για κάποιον, ότι κάτι δεν κάνεις καλά, ότι δεν είσαι τόσο γαμάτος και δεν περηφανεύεσαι εν τέλει για την αγάπη που δεν επιστρέφει σε σένα, νιώθοντας παράλληλα χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αναμφίβολα δημιουργείται μια κάποια σύγχυση, μια κάποια συναισθηματική αναταραχή, μια ματαίωση. Προσωρινή; ναι, αλλά την νιώθεις.

Μια τέτοια ιστορία αγάπης μπορεί να κρύβει πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να συμβαίνει επειδή ο άλλος άνθρωπος δεν είναι διαθέσιμος, πρακτικά είναι σε σχέση οπότε αυτός ο έρωτας είναι γραφτό του να μείνει στη φαντασία. Μην κρίνεις, κατακρίνεις, επικρίνεις, αλλά μερικές φορές άνθρωποι που εκατέρωθεν είναι σε σχέση μπορεί να ερωτευτούν, να νιώσουν μια κάποια έλξη; Ναι μπορεί. Μπορεί να επιλέξουν να μην ενδώσουν; Ναι κι αυτό μπορεί, οπότε κι αυτή η ιστορία αγάπης θα είναι σύντομη. Επειδή όμως τα αισθήματα ευτυχώς δεν τα παραγγέλνεις ούτε τα απαιτείς ούτε τα ζητιανεύεις, μόνο να σου προσφέρονται απλόχερα τους αξίζει, μπορεί κάποιος απλώς να μην αισθάνεται το ίδιο για σένα. Μπορεί αυτήν την έλξη να τη νιώθει μόνο ένας.

 

 

Κι επειδή εδώ εμείς τα λέμε όλα, υπάρχει η περίπτωση μετά από έναν χωρισμό θέλεις ξανά τον πρώην άνθρωπό σου, εκείνος όμως εμμένει στον χωρισμό. Μπορεί όμως και η απόσταση να δημιουργήσει μια ανεκπλήρωτη αγάπη, που θα μπορούσε να είναι αμοιβαία όμως τα χιλιόμετρα είναι πολλά και το ενδεχόμενο συναντήσεων μικρό. Θέλω όμως την προσοχή σου και για εκείνο το celebrity crash. Δεν είναι αυτός ένας μονόπλευρος έρωτας; Δεν ήθελα εγώ να παντρευτώ τον Κωνσταντίνο Αργυρό; Ήθελα, τον παντρεύτηκα όμως; Όχι. Ξέρει την ύπαρξή μου; Ούτε. Πλάκα-πλάκα μπορεί όντως να νιώσεις αισθήματα όταν τον βλέπεις παντού, παρακολουθείς τη ζωή του, διαβάζεις συνεντεύξεις, ακούς τραγούδια, πας σε συναυλίες, σε θέατρα, σε σινεμά. Αλλά αυτός ο έρωτας είναι -σχεδόν πάντα- καταδικασμένο να τον ζεις μόνος σου.

Δε θα ήθελα να αφήσω έξω απ’ αυτήν την εξίσωση, εκείνους που ερωτεύτηκαν σε κάποια φάση, τον κολλητό – την κολλητή τους και είτε το κράτησαν κρυφό για πάντα, είτε το εξέφρασαν, αλλά η φιλία τους είχε μεγαλύτερη δύναμη από την ερωτική αγάπη που έμελλε να είναι μονόδρομος. Όμως θέλω την προσοχή σας και για μία ακόμα περίπτωση: τα αισθήματά σου να μη βρίσκουν ανταπόκριση ενώ είσαι σε σχέση. Το ενδιαφέρον του άλλου μπορεί εξ αρχής να μην ήταν βαρυσήμαντο, μπορεί να το έχασε στην πορεία, ίσως ο ένας προχώρησε κι ο άλλος έμεινε λίγο πιο πίσω και ίσως τελικά δεν μπορέσει να τον φτάσει και ποτέ.

Θα αναρωτηθείς βέβαια, είναι πάντα αυτή μια ξεκάθαρη συνθήκη; Πώς το αναγνωρίζεις ότι τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία; Αν είσαι αυτός που επιδιώκεις την επικοινωνία, αρχίζεις τις συζητήσεις και προσπαθείς για τη σύνδεση μεταξύ σας και δεν είσαι wifi, τότε έχεις σοβαρές πιθανότητες η αγάπη σου να είναι ανεκπλήρωτη. Αν όμως τα όρια δεν είναι ευδιάκριτα και κάπως παίρνεις μηνύματα κι εσύ απ’ την άλλη πλευρά, πάμε στο επόμενο στάδιο του πώς κυλάει η επικοινωνία σας. Σου κάνει ερωτήσεις, ενδιαφέρεται για σένα, για την ημέρα σου, τη ζωή σου, τα χόμπι, τους φίλους, την οικογένεια, τα όνειρα και τη δουλειά σου; Δίνει χρόνο στη γνωριμία σας;

Από την άλλη αποκαλύπτει πολλά και η γλώσσα του σώματος. Αν υπάρχει έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων αυτόματα υπάρχει και η ανάγκη για φυσική επαφή, για άγγιγμα. Θέλεις να ακουμπήσεις λίγο στο χέρι του συνομιλητή σου, να ‘ρθεις πιο κοντά του αλλά αν αυτές οι κινήσεις γίνονται μόνο από τη δική σου πλευρά, τότε μόλις είδες ένα red flag.

Κεφάλαιο θαυμασμού-μυθοποίηση-θρόνος και λοιποί συγγενείς. Φυσικά όταν μας αρέσει κάποιος, ειδικά στις αρχές, μέχρι και τα στραβά του είναι γλυκούτσικα. Έχεις ταλέντο στο να δικαιολογείς κάθε λάθος και δυσκολεύεσαι να βάλεις όρια στη συμπεριφορά του άλλου. Αν στις προηγούμενες γραμμές αναγνώρισες τα αισθήματά σου, πάρε μια βαθιά ανάσα, δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο να το συνειδητοποιήσει, να λυπηθεί, να θυμώσει, να ξενερώσει, να το ξεχάσει. Γιατί θα το ξεχάσει, αυτά είναι τραύματα που θεραπεύονται. Όχι όμως με πρόχειρα χρωματιστά παιδικά τσιρότα, αλλά με ουσιαστικές κινήσεις.

Αρχικά δε σου συνέβη κάτι ανεπανόρθωτα κακό. Αν κάνεις ένα βήμα πίσω για να δεις όσο πιο καθαρά γίνεται, θα καταλάβεις ότι μετά απ’ αυτήν την εμπειρία θα κάνεις τα θέλω και τις ανάγκες σου λίγο πιο συγκεκριμένες. Μη βιαστείς, να πας παρακάτω, να το προσπεράσεις για να μη σε πονέσει. Αντιθέτως, ζήσε λίγο το δράμα, όσο σου χρειάζεται. Ζήσε την απώλεια, θρήνησέ την, κλάψ’ την, βρίσ’ την και την απώλεια του άλλου ανθρώπου και την απόρριψη που ένιωσε ο εαυτός σου. Βίωσε το πένθος σου, είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να προσαρμοστείς σε μια απώλεια και να ενσωματώσεις τη θλίψη σου. Στο τέλος όμως θα δεις ότι δεν ευθύνεσαι εσύ και δεν είσαι λίγος, απλώς συνέβη.

Είναι σημαντικό να μη βυθιστείς σε αυτό, να μην το συζητάς συνέχεια, να μην το φέρνεις στο μυαλό σου πάλι και πάλι. Να προσπαθείς να σε απασχολείς, να σε κρατάς σε εγρήγορση και να γεμίζεις το πρόγραμμα και τη σκέψη σου με άλλες δραστηριότητες που θα σε κάνουν να ξεχαστείς κι όχι να σε γυρίζουν εκεί. Να το εξωτερικεύεις ναι, να μην το πιέζεις αλλά τουλάχιστον για κάποιες ώρες της ημέρας να απομακρύνεσαι από την κατάσταση, μέχρι να αρχίζεις να τη βλέπεις  με άλλο μάτι.

Σημαντικό για να μην κολλήσεις σε κάποιον που δε σε θέλει, είναι να καταλάβεις ότι η αγάπη δεν είναι έτσι. Να ανατρέξεις στα πρότυπά σου, να σκεφτείς τι αξίζεις, να αναθεωρήσεις, να σκεφτείς μια πολύ πιο ιδανική συνθήκη αγάπης για σένα και ότι δε χρειάζεται να καταναλώνεις τόση ενέργεια με κάποιον που απλώς δε σε θέλει. Σκέψου πως σπαταλάς τα αποθέματά σου και δε θα είσαι γεμάτος για τον επόμενο που θα σε θέλει και θα τον θέλεις.

Μετά απ’ αυτήν την ανεκπλήρωτη εμπειρία να ρωτήσεις ξανά τον εαυτό σου: τι θέλεις τελικά από τον ερωτικό σου σύντροφο; Εξαιρετικής σημασίας είναι να μην μπλεχτείς στην παγίδα για να αναζητήσεις τους λόγους, τις αιτίες και τις αφορμές για ό,τι συνέβη- έτσι κι αλλιώς σχεδόν πάντα οι απαντήσεις είναι μέσα μας. Όσο και να θέλουμε οι κύκλοι να κλείνουν ομαλά, τακτοποιημένα, αρμονικά αυτό δεν μπορεί να γίνει πάντα· η ζωή δε θα σου φέρει το φινάλε, δημιούργησέ το μόνος σου με χαρά και τσαχπινιά βγες απ’ αυτήν τη συνθήκη.

Η ατάκα που θα ακούσεις συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις «δε φταις εσύ», όσο σπαστική και να είναι δεν απέχει πολύ απ’ την πραγματικότητα. Αναγνωρίζω ότι σου είναι απολύτως περιττό τη στιγμή που το ακούς, αλλά στη συνέχεια θα δεις ότι ήταν εντελώς λανθασμένο να υποτιμήσεις τον εαυτό σου.

‘Ενα tip πριν κλείσουμε, είναι να αφήσεις κατά μέρος την παρακολούθηση των social media της άλλης πλευράς που δε σε είδε έτσι όπως την είδες εσύ. Μη συνεχίζεις να βλέπεις τι κάνει και πού πάει, αν χαμογελάει ή μήπως είναι θλιμμένα τα μάτια του, οπότε μήπως σε θέλει και δεν το είχε καταλάβει.

Πριν κλείσουμε να φωτίσουμε και την απέναντι πλευρά. Συνηθίζουμε να απλώνουμε το χέρι μας σε εκείνον που απορρίπτεται, ενώ κι εκείνος που απορρίπτει δεν είναι και στην πιο ευχάριστη κατάσταση. Αισθάνεται αμηχανία, άβολα και κυρίως ενοχές για την μη ανταποδοτική αυτή σχέση.
Κάποιες φορές είναι κέρδος απλώς και μόνο το γεγονός ότι αγάπησες, ότι η καρδούλα χτύπησε λίγο πιο γρήγορα, ότι είχες κάτι να περιμένεις, έναν σκοπό, έναν λόγο να χάνεις τα λόγια σου, να ιδρώνουν τα χέρια σου και να φτιάχνεις αμήχανα γοητευτικά τα μαλλιά σου.

Μπορεί η αγάπη να μη σου γύρισε πίσω με τον τρόπο που θα ήθελες, αλλά εσύ την ένιωσες κι αυτό δεν παύει να είναι μια προσωπική σου νίκη, αφού η αγάπη σε οποιαδήποτε μορφή της είτε μονόπλευρη είτε αμοιβαία, δεν παύει να είναι γνήσια.  Κάπου διάβασα ότι η μονόπλευρη αγάπη είναι καλύτερη από την καμία και θέλω να σας αφήσω με αυτό.

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου