Σήμερα θα μιλήσουμε για σχέσεις. Για σχέσεις που έχουν γράψει την ιστορία τους και ψάχνουν να βολευτούν σ’ ένα φινάλε. Σ’ ένα φινάλε που να ταιριάζει και στους δύο. Να χωρά τις όμορφες στιγμές που πέρασαν και να μην ξεχνά τις αποστάσεις που θα κρατηθούν. Χωρισμός είναι το θέμα μας. Εύκολος ή δύσκολος, ειρηνικός ή φωνακλάς, σύντομος ή βασανιστικός, μονόπλευρος ή κοινή συναινέσει.

Ο χωρισμός πάντα είναι ένα θέμα από μόνο του και πιο συγκεκριμένα, αφού χωρίσεις με τον μέχρι πρότινος άνθρωπό σου, αναρωτιέσαι ποια θα είναι η φάση από εδώ και στο εξής μεταξύ σας. Να πούμε κάπου εδώ και να ξεκαθαρίσουμε πως ο πρώτος καιρός μετά τον χωρισμό δεν είναι αντιπροσωπευτικός για όσα θα συμβούν στην πορεία. Με μαθηματική ακρίβεια, οι σχέσεις με τους πρώην θέλουν χρόνο για ν’ αποκατασταθούν ή ακόμα και για να πάρουν τις αποστάσεις που χρειάζονται. Είναι εκείνοι που χωρίζουν και κρατούν μια στενή επαφή κι εκείνοι που είναι «στα μαχαίρια», όμως καμία από τις δύο φάσεις δε θα κρατήσει για πολύ.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Ένα ακόμα δεδομένο που αφορά το είδος της σχέσης που θα χτίσεις με το πρώην ταίρι σου είναι ότι δεν μπορείς ούτε να ορίσεις το μετά τον χωρισμό, ούτε να προκαθορίσεις τι θα συμβεί και να το συμφωνήσετε οι δυο σας. Δε φτάνει μόνο εσύ να θέλεις να κρατήσετε μια καλή επαφή, χρειάζεται να θέλει και να μπορεί να το κάνει αυτό κι η άλλη πλευρά. Επίσης μπορεί εσύ να έχεις θυμό, νεύρα, απέχθεια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δημιουργούνται ίδια συναισθήματα και στην πρώην σχέση σου. Οι σχέσεις δεν είναι συμφωνίες με όρους, προϋποθέσεις κι υπογραφές με πλήρη ευθύνη και συνείδηση, δεν είναι συνταγή που αν ακολουθήσεις κατά γράμμα την εκτέλεση και δεν ξεφύγεις στα υλικά θα πετύχει, δεν είσαι καν αξιόπιστος μελλοντολόγος για να προβλέψεις τι θα γίνει στο μέλλον. Οπότε ό,τι κι αν πεις εκείνη τη στιγμή, όσα κι αν υποσχεθείς να προσπαθήσεις είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα διαψευστείς και η συνέχεια θα σε εκπλήξει.

Ο χωρισμός χρειάζεται έτσι κι αλλιώς χρόνο. Να συνειδητοποιήσεις τι έχει συμβεί, να δεις τις αλλαγές, πώς είσαι τώρα και πώς θα πορευτείς. Να τα βρεις με τις νέες συνθήκες, να πονέσεις, να βρίσεις, να σου λείψει, να θυμώσεις, να τον ψάξεις, να σκεφτείς και γενικώς να περάσεις απ’ όλα τα στάδια, μέχρι να ξεθυμάνει. Οπότε μη μου λες πως χωρίσατε αρμονικά και διατηρείτε καλές σχέσεις. Ακόμα κι αν τα έχετε καταφέρει αυτό δε σημαίνει ότι δεν περάσατε τις δυσκολίες σας. Κι εσείς που είστε σε μία κάποια ένταση τώρα, μην ορκίζεσαι σε θεούς και δαίμονες πως δε θες ούτε τυχαία να ξανασυναντηθείτε.

Είναι βέβαιο και συγχώρεσέ με για την τόση σιγουριά μου, πως όσο καλές σχέσεις κι αν έχεις μετά από έναν χωρισμό, αυτό με τον καιρό θα χαλαρώσει. Η στενή επαφή θα «φαρδύνει» και οι πολύ καλές σχέσεις θα γίνουν λιγάκι πιο τυπικές. Αν υπάρχει αγάπη, θα πετύχει, θα κρατήσει γιατί η αγάπη έχει καλή μνήμη κι αν σε συναντήσει δε θα σε αφήσει εύκολα. Η αγάπη που μένει δε χρειάζεται όμως να φαίνεται και να υπενθυμίζει την παρουσία της συχνά. Θέλω να πω πως θα προχωρήσετε τη ζωή σας εκατέρωθεν, θα κάνετε άλλες επιλογές, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μη μιλάτε και να κόψετε επαφές. Απλώς η επικοινωνία με τον καιρό θα γίνει ίσως πιο ουσιαστική αλλά όχι τόσο συχνή, δεν μπορείς άλλωστε να φέρεσαι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, σαν να μην έχει αλλάξει κάτι.

Απ’ την άλλη, μη σου κάνει εντύπωση αν με εκείνη την πρώην σχέση που όλα έδειχναν ότι δεν μπορείτε ν’ ανεχτείτε ο ένας την παρουσία του άλλου ούτε σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, μετά από καιρό μπορείτε να συνυπάρχετε αρμονικά και ίσως κάπως ευχάριστα. Όσο δύσκολο κι αν μοιάζει στην αρχή, οριακά ακατόρθωτο, θα δεις ότι στην πορεία θα ναι πιο εύκολο τελικά. Όταν ο πληγωμένος εγωισμός γαληνέψει, όταν ο θυμός ξεθυμάνει, τα μάτια βουρκώνουν δυσκολότερα και χαμογελούν συχνότερα, τότε θα αναθεωρήσετε τη σχέση σας. Μια καινούρια σχέση που δε μοιάζει τόσο με την παλιά, θα κρατάει όμως τα σημαντικά και θα πετάξει όσα σας χωρίζουν. Αυτό θα συμβεί πάντα και μόνο εφόσον κι οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες, θέλουν και μπορούν να κρατηθεί η λεγόμενη «καλή επαφή».

Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που θέλω να καταλήξω. Οι σχέσεις με τους πρώην χρειάζονται χρόνο μέχρι ν’ αποκατασταθούν, να πέσουν οι τόνοι είτε είναι τόσο καλοί σε βαθμό εκνευρισμού για τους τρίτους ή είναι τόσο δύσκολοι που εκνευρίζουν εσάς τους ίδιους. Είναι ωραίο να δείχνεις σεβασμό σε όσα έχεις ζήσει, ακόμα κι αν αποτελούν παρελθόν, να δείχνεις πως εκτιμάς τον χρόνο που μοιράστηκες, με τον άνθρωπο που το μοιράστηκες με ό,τι συναισθήματα κι αν δημιουργήθηκαν. Έτσι κι αλλιώς είτε για λίγο είτε για πολύ παραπάνω ο άνθρωπος αυτός ήταν ένα κομμάτι του εαυτού σου, η καθημερινότητά σου, μοιράστηκες μαζί του στιγμές, σκέψεις, όνειρα, χαζομάρες, δυσκολίες, αϋπνίες, ξενύχτια, χουζουρέματα, γεύσεις, ταξίδια, γέλια, νεύρα, πάθος, ένταση και τόσα πολλά που πώς να διαγράψεις όσα έζησες.

Μπορείς φυσικά αν το θέλεις, αν υπάρχει πολύ σημαντικός κι αδιαπραγμάτευτος λόγος για σένα να ξεκόψεις και να μη σε νοιάζει πού είναι και τι κάνει η άλλη πλευρά. Είναι όμορφο όμως, όταν περνά ο καιρός κι έχεις μια γλυκιά ανάμνηση, να σκέφτεσαι τον πρώην άνθρωπό σου και να χαμογελάς αντί να κατσουφιάζεις, να μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο και να του πεις πως αυτό που ήθελες εδώ και καιρό το κατάφερες, πως έχεις πλέον ανιψάκι, πως πήρες την πολυπόθητη προαγωγή, πως μετακόμισες, πήρες το πτυχίο σου. Ν’ ακούσεις αυτήν τη συμβουλή, αυτήν την κουβέντα που σε ηρεμούσε, σου έδειχνε τον δρόμο, να κάνεις τα παράπονά σου να ξεσπάσεις και μετά να ακούσεις τα νέα του και να το κλείσεις. Χωρίς αυτό να προετοιμάζει κάποια επανασύνδεση.

Οι καλές σχέσεις με πρώην δε σημαίνουν «σε χρειάζομαι στο παρόν μου». Μπορεί να σημαίνουν ακόμα κι ανακούφιση που το «μακριά και αγαπημένοι» στη δική σας περίπτωση έγινε πράξη. Μπορεί να θέλεις να του πεις πως «δε σε θέλω κοντά μου, μα δε σε θέλω κι απέναντί μου.» Θέλει χρόνο, αμοιβαίες υποχωρήσεις, κατανόηση, όπως και οι σχέσεις εν ενεργεία. Απλώς εδώ έχεις την επιλογή και να μην το κάνεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου