%ce%b4%ce%b5%cf%86%ce%b4

Όλοι πρέπει να μείνουν μόνοι τους κάποια στιγμή της ζωής τους. Η εμπειρία αυτή, δε σου προσφέρει μονάχα οφέλη σχετικά με την ωρίμανση, την ενηλικίωση και την κατοχύρωση της αρπαγής των ηνίων της ζωής σου, αλλά κι οφέλη που σχετίζονται με τον εσωτερικό σου κόσμο, οφέλη που σχεδόν δεν μπορούν να περιγραφούν.

Ξεκινάμε από τα βασικά. Η καθημερινότητα ενός ανθρώπου που ζει για πρώτη φορά μόνος του, αποτελεί μια ριζική αλλαγή, σε όποιο τομέα του περιβάλλοντός του και να ανήκαν τα άτομα με τα οποία μοιραζόταν την οικία του στο παρελθόν. Η ανάληψη των ευθυνών και των καθηκόντων που έρχεται μαζί με την απόφαση να μείνει κανείς μόνος του είναι πολλά, και συχνά σε πιάνουν απροετοίμαστο. Από τα οικιακά, τετριμμένα καθήκοντα, τα οποία αποτελούν κι έναν από τους πυλώνες μιας αρμονικής εμπειρίας εντός του χώρου σου, μέχρι τις ευθύνες οι οποίες έρχονται μαζί με την υποστήριξη και διατήρηση ενός σπιτιού, όπως οι μιαροί λογαριασμοί, ή και η συντήρηση του ίδιου σου του εαυτού και των μοναδικά δικών σου υπαρχόντων. Όλα αποτελούν βασικά κομμάτια της καθημερινότητάς σου πλέον, κι αν και στην αρχή (ή και στην πορεία) μπορεί να φαίνονται πολλά και μη διαχειρίσιμα, η αλήθεια είναι πως μαθαίνεις να βρίσκεις τη λύση, ακόμα κι όταν φαίνεται να μην υπάρχει καμία. Κι αυτή είναι όλη η ουσία του ζητήματος.

 

 

Προχωρώντας πλέον σε ό,τι αφορά τη σχέση με τον εαυτό σου, εδώ βρισκόμαστε σε νερά με πολλές αναταραχές και αυξομειώσεις. Η αντιμετώπιση εσού, εντός ενός περιβάλλοντος και μιας κατάστασης, που όσο και να θέλεις να τρέξεις από εσένα, ανά στιγμές δεν είναι δυνατόν, είναι κάτι σαφέστατα δύσκολο. Κι η λύση δε θα έρθει μέσα σε μια μέρα, ή δύο. Αλλά θα έρθει. Γιατί ξαφνικά, αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχουν μικρές στιγμές και μικρές σκηνές ανυπέρβλητης σημασίας για εσένα τον ίδιο, στιγμές που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σπίτι σου, το δικό σου σπίτι, και της οποίες δε θα ήθελες να μοιραστείς παρά μόνο με εσένα.

Η ηρεμία και η άνεση που έρχονται με την εξασφάλιση της ισορροπίας -εξωτερικής και εσωτερικής- όταν μένεις μόνος σου, σου δίνουν μια σιγουριά που μόνο μέσω μιας τέτοιας εμπειρίας μπορείς να την κερδίσεις. Σιγουριά για τις καταστάσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις έξω, μακριά από το σπίτι σου, είτε αυτές αφορούν τα επαγγελματικά, τα φιλικά ή τα ερωτικά σου, καθώς ξέρεις πως θα βρεις τη λύση, πως έχεις ένα οπλοστάσια φορτωμένο με ψυχραιμία κι ευρηματικότητα, που κάθε άλλο παρά άχρηστο θα φανεί. Σιγουριά και για εσένα και το άτομο σου, καθώς έχεις μάθει πλέον να στέκεσαι με άνεση στα πόδια σου, έχεις μάθει να βασίζεται σε εσένα, όπως θα βασιζόσουν σε έναν φίλο. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο σχηματίζονται οι φιλίες μας, αυτές οι φιλίες που δε χαλούν, παρά τις δυσκολίες, είναι μέσω των κοινών εμπειριών που έχουμε μαζί τους. Κι ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο μοιράζεσαι όλες σου τις εμπειρίες είσαι εσύ ο ίδιος.

Μαθαίνοντας λοιπόν, μέσω εκείνων των στιγμών και των σκηνών, εκείνων που κάθεσαι μόνος σου στο μπαλκόνι κι ακούς, πραγματικά αφουγκράζεσαι τον εσωτερικό σου μονόλογο με ελευθερία, με προσοχή, ο μονόλογος αυτός παύει να υπάρχει με τη σύσταση και να έχει τη χροιά που έχει οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Ο μονόλογος μετατρέπεται σε διάλογος. Κι είναι ακόμα εσωτερικός, μόνο που δεν είναι ανεξέλεγκτος.

Αυτές οι στιγμές που μπορείς και καταφέρνεις χωρίς δυσκολία, να συνεννοηθείς με εσένα, έρχονται μόνο σε τέτοιου είδους πλαίσιο: ένα πλαίσιο στο οποίο να νιώσεις πως μπορείς να γυμνωθείς από κάθε μάσκα, να απελευθερώσεις κάθε περίφραξη σου. Να υπάρξεις ως εσύ, για εσένα.

Είναι σημαντικό λοιπόν, για τον καθένα, να μείνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του μόνος του. Να πάρει τον έλεγχο των ευθυνών, των δουλειών, των αποφάσεών του. Να μάθει να τα κάνει όλα αυτά για εκείνον κι εκείνον μόνο. Να ζήσει απέναντι στον εαυτό του, ως ο εαυτός του. Να κερδίσει την ελευθερία που σου δίνει αυτή η εκπαίδευση: εντός κι εκτός του σπιτιού σου, εντός κι εκτός από εσένα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ξαν Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου