pillow2525

Ένα χειρουργείο προσομοιάζει την πραγματική ζωή. Υπάρχει ένα κρεβάτι και το σώμα μας είναι εκτεθειμένο μπροστά στους γιατρούς· στην προκειμένη περίπτωση στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Κάποιες στιγμές είμαστε υπό την επήρεια της αναισθησίας, ανήμποροι να αντιδράσουμε σε όσα συμβαίνουν γύρω από το κρεβάτι μας. Είμαστε ικανοί μόνο να ακούμε. Η ζωή μας κρέμεται από μία κλωστή και ο παραμικρός χειρισμός θα μπορούσε να την κόψει ρίχνοντάς μας στα πατώματα.

Τα λόγια επηρεάζουν την ψυχολογία μας είτε έμμεσα είτε άμεσα. Ο τρόπος που εκφραζόμαστε μπορεί να καθορίσει τη σχέση μας με άλλα άτομα. Δεν είμαστε πάντοτε ικανοί να αντιληφθούμε την επίπτωση που έχουν κάποιες κουβέντες μας. Η νάρκωση δεν καταστέλλει όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας με αποτέλεσμα πολλές φορές ο ασθενής να ακούει.

Πολλές φορές ο σκληρός μας δίσκος κολλάει και καθιστά αδύνατο να επεξεργαστούμε όσα εισέρχονται κι εξέρχονται. Ο τρόπος που μεταφέρουμε το μήνυμα στο δέκτη έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το περιεχόμενό του. Μπορούμε να αναφερθούμε σε ένα δυσάρεστο γεγονός με ηρεμία ή αισιοδοξία και να ακουστεί ως κάτι ασήμαντο. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. Οι πληροφορίες ταξιδεύουν με σταθερή πορεία και υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή περνάνε και δεν ακουμπάνε ή τα ρημάζουν όλα στο πέρασμά τους.

Ο καθένας μας αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ στον κύκλο ενός ασθενή. Μερικές στιγμές μας ξεφεύγουν λόγια χωρίς πρώτα να τα επεξεργαστούμε. Η πορεία τους προς τον εγκέφαλο του ανθρώπου απέναντί μας μπορεί να καθορίσει την κατάσταση ανάμεσά μας. Ή θα σώσουμε τον άνθρωπό μας ή ξαφνικά η γραμμή θα γίνει ίσια και δε θα υπάρχει καμία ένδειξη στο μόνιτορ. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να επαναφέρουμε κάθε κατάσταση. Ποτέ δεν είναι αργά να χρησιμοποιήσεις τον κατάλληλο τρόπο. Θα παραμένει ζωντανή η ελπίδα της επιστροφής -ακόμα κι αν χρειαστεί ο «απινιδωτής».

Σε κάποιους ανθρώπους θα ταιριάξουν οι τρόποι σου, ενώ σε άλλους όχι τόσο. Άλλες φορές μπορείς να ρυθμίσεις το πώς θα πεις κάτι. Μπορείς να πεις ό,τι θες και να μην προκαλέσεις αντίδραση με την αναισθησία που έχει χορηγηθεί· αρκεί να έχει δοθεί το κατάλληλο φάρμακο.

Τα λόγια πορεύονται με τον τρόπο. Το μήνυμα θα αποκωδικοποιηθεί διαφορετικά από το δέκτη ανάλογα το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε. Κάθε μήνυμα μπορεί να φέρει διαφορετική τροπή στην εξέλιξη της ζωής μας. Η τεχνική που χρησιμοποιούμε μπορεί είτε να σώσει έναν άνθρωπο είτε να τον εξαφανίσει οριστικά από το κρεβάτι μας. Όλα εξαρτώνται από το ποιον έχουμε μπροστά μας και το βαθμό δεκτικότητάς του.

Σημασία δεν έχει τι θα πεις, αλλά πώς θα το πεις. Όλα μπορείς να τα πεις με τον κατάλληλο τρόπο. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ποιος θα είναι αυτός. Μαθαίνεις με το πέρασμα του χρόνου ποιοι τρόποι είναι καλό να σβηστούν από τη λίστα σου κι εκείνους που πρέπει να υπογραμμίσεις με έντονα χρώματα· εκείνους που σώζουν καταστάσεις.

Συντάκτης: Αγγελική Παπαδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!