Η οικονομική κρίση είναι σύγχρονη πραγματικότητα για την Ελλάδα κι όχι μόνο. Σε αυτά τα νέα δεδομένα αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε όλοι και φυσικά να φέρουμε στα μέτρα μας κι όλους τους τομείς. Οι επιχειρηματικές ιδέες δεν έσβησαν, απλώς έγιναν διαφορετικές, πρωτότυπες. Ξέφυγαν απ’ την πεπατημένη κι ανακάλυψαν νέες λύσεις, πιο οικονομικές, με μικρότερο ρίσκο και μεγαλύτερη ασφάλεια. Πολλοί νέοι δημιούργησαν κατάλληλες συνθήκες και καλλιέργησαν την ελπίδα εκεί που δεν υπήρχε.

Οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν τρόπο να εκτονώνουν τη δημιουργικότητά τους, δε σταματούν να κατεβάζουν καινούργιες ιδέες και να εμπνέονται απ’ τους καιρούς και τα δεδομένα που αυτοί φέρνουν. Πλέον ζητούν λύσεις οικονομικές, επιχειρηματικά πλάνα που να είναι βιώσιμα κι ιδανικά να συνδυάζονται με κάποια τέχνη κι ένα μεράκι.

Μια φρέσκια τέτοια ιδέα –δημιουργική, μοναδική, πρωτότυπη κι ευχάριστη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το κοινό στο οποίο απευθύνεται– μετράει λίγο καιρό στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ένα καινούργιο είδος καφέ-μπαρ κινείται τελευταία στην όμορφη πόλη του βορρά. Κι όταν λέμε κινείται εννοούμε κυριολεκτικά. Ένα ειδικά διαμορφωμένο ποδήλατο μεταφέρει κι ένα εξοπλισμένο bar-cafe.

Μπερδεύονται δυο διαφορετικά πράγματα με ένα μοναδικό τρόπο δημιουργώντας ένα επικερδές μα πάνω απ’ όλα ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Η ιδέα αυτή του καφέ μπαρ μπορεί να είναι φρέσκια ακόμα στη χώρα μας, αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό και μπορεί να ξεκίνησε από εκεί στην αρχική του μορφή, όμως βλέπουμε πως με λίγη παραπάνω θέληση κι όρεξη, γεννιούνται και στη μικρή μας χώρα τέτοια διαμαντάκια.

Η μορφή των κινητών μπαρ καφέ του δρόμου ίσως περιλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο βαν ή ένα ποδήλατο (όπως στην περίπτωση που αναφέραμε). Σίγουρα όμως έχουν στιλ, κίνηση και πολλή διάθεση.

Οι τροχοί του τού επιτρέπουν να μπορεί να γυρίσει όλη την πόλη, να μη μένει στάσιμο και να αλλάζει κάθε μέρα διεύθυνση αν το επιθυμεί. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που σπάει τη βαρεμάρα και τη ρουτίνα. Ένα μοναδικό υπαίθριο μπαράκι, ατμοσφαιρικό και καλαίσθητο, σερβίρει κοκτέιλ και ποτά και κάνει τις εξόδους μας πιο ενδιαφέρουσες.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ιδανική δουλειά. Μιας και συνδυάζει καφέ, αλκοόλ, μουσική, διασκέδαση, καλή παρέα, μετακινήσεις και διαρκείς εναλλαγές εικόνων. Κάτι σαν διακοπές. Κινείσαι συνεχώς και γνωρίζεις καινούργιο κόσμο. Η χαρά του κοινωνικού ανθρώπου, δηλαδή. Προσεγγίζεις με διαφορετικό τρόπο ένα τόσο κοινότυπο και δημοφιλές επάγγελμα. Ό,τι καταλληλότερο γι’ αυτούς που αναζητούν στη ζωή τους την περιπέτεια.

Η δυνατότητα μετακίνησης, η ελευθερία του, ο βίντατζ και μποέμ χαρακτήρας του και φυσικά η ατμόσφαιρα που δημιουργεί το καθιστούν τέλεια επιλογή για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση. Φεστιβάλ, πάρτι, συνέδρια, εκθέσεις, βαπτίσεις, γάμοι, εγκαίνια καταστημάτων, μπορεί να πάει οπουδήποτε και να απογειώσει τη στιγμή.

Η φιλοσοφία πίσω απ’ το συγκεκριμένο επίτευγμα (ειδικά όταν αυτό έχει τη μορφή ποδηλάτου) είναι αυτή μιας πράσινης, οικολογικής, ιδέας στο χώρο της εστίασης. Μας φέρνει πιο κοντά με τη φύση, αφού βρίσκεται σε ένα εξωτερικό περιβάλλον. Μας βγάζει απ’ την αυστηρή μορφή ενός κτιρίου, δε μας αφήνει άλλη επιλογή απ’ το να προσέξουμε τον ουρανό, τον ήλιο ή ακόμη και τη βροχή.

Καθετί νέο χρειάζεται μεράκι κι αποφασιστικότητα για την υλοποίησή του. Μη φοβηθείς να δημιουργήσεις το διαφορετικό. Για κάτι μεγάλο χρειάζεται μόνο μια ιδέα!

 

Συντάκτης: Κυριακή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη