Η τρομακτική εμμονή και περιέργεια του ανθρώπου για το άγνωστο ουκ ολίγες φορές έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι η ανακάλυψη του βυθού, του πυθμένα της θάλασσας, που ανέκαθεν μας ιντρίγκαρε με το μυστήριό του. Η κατάκτηση του θαλάσσιου κόσμου απασχολούσε τον άνθρωπο ήδη απ’ τη μινωική εποχή και τα χρόνια του Αριστοτέλη.

Το μονοπώλιο στη φανταστική αυτή εμπειρία δεν έχουν μόνο οι επαγγελματίες, με πολυετή εκπαίδευση και πανάκριβο εξοπλισμό. Μπορούμε να απολαύσουμε ένα ονειρεμένο θέαμα χωρίς ιδιαίτερο κόστος, απαιτητικό εξοπλισμό ή έχοντας ανάγκη την παρουσία ειδικών -πάντα με προσοχή και στα μέτρα μας, φυσικά, οι υπερβολές για τους εξειδικευμένους. Μιλάμε για τη μάσκα θαλάσσης, το εργαλείο που οι λάτρεις του βυθού και γενικότερα του καλοκαιριού δεν ξεχνούν ποτέ να πακετάρουν για τις διακοπές τους.

Ο όρος snorkeling ορίζει τη θέαση του βυθού απλώς με μια μάσκα απ’ την επιφάνεια της θάλασσας, σε ερασιτεχνικό επίπεδο και με ασφάλεια. Η εμπειρία, αν κι απλή σε διαδικασία, απερίγραπτη κι ειδικά σε μια χώρα με εύκολη πρόσβαση σε παραλίες ενδείκνυται να το ζήσεις! Είναι ένας άλλος όμορφος κόσμος και σου δίνεται η δυνατότητα να έρθεις σε οπτική επαφή μαζί του. Θα δεις άλλα πλάσματα και θα αγγίξεις άλλες υφές. Αρκεί μόνο να ανοίξεις τα μάτια σου και να απλώσεις τα χέρια σου χωρίς φόβο.

Άλλωστε μην ξεχνάς πως είμαστε οι εμπειρίες μας κι αυτή είναι μία που πρέπει να βιώσεις. Τι καλύτερο απ’ το να χαλαρώνεις στην επιφάνεια της θάλασσας και να γίνεσαι παρατηρητής του τόσο πλούσιου κι αινιγματικού υδάτινου τοπίου;

Δε χρειάζεται να είσαι τύπος των extreme water sports, ή υπερβολικά αθλητικός για να το κάνεις κι αυτό είναι κάτι που το ξεχωρίζει απ’ τις υπόλοιπες  δραστηριότητες που μπορεί να ασχοληθείς στη θάλασσα και ταυτοχρόνως εντελώς ακίνδυνο. Όλα αυτά χωρίς να στερείσαι ούτε στο ελάχιστο τη μαγεία που μπορεί να έχει η θέαση του βυθού.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, η εξερεύνηση του βυθού θα μπορούσε να είναι μια ευχάριστη ενασχόληση στην παραλία τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Ας αφήσουμε λοιπόν για λίγο την ηλιοθεραπεία, τις selfies ή τα φουσκωτά φλαμίνγκο κι ας θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια που ο βυθός έμοιαζε στα αλήθεια με έναν παιδότοπο. Τότε που με τη μάσκα και τον αναπνευστήρα μας χαζεύαμε τα μικρά ψαράκια και ξεχνούσαμε να βγούμε απ’ το νερό.

Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερος, οικονομικότερες κι ευκολότερος τρόπος να συνδυάσεις άθληση και διακοπές, να διεισδύσεις στα μυστικά του βυθού, να εναρμονιστείς με τη ροή και τη ζωή της θάλασσας, να ανακαλύψεις άλλα πλάσματα, φυτά, ψάρια, ακόμη κι ανθρώπινα αντικείμενα (ελπίζουμε όχι πλαστικά). Το σίγουρο είναι πως οτιδήποτε αντικρίσεις κάτω απ’ το βυθό κρύβει την ιστορία του κι εσύ καλείσαι να την ανακαλύψεις.

Γίνε ο πρωταγωνιστής κάθε περιπέτειας, γίνε ένα με τη φύση. Θα νιώσεις για λίγο σαν τον Di Caprio στην Παραλία, εσύ, η παρέα σου κι ο μαγικός κόσμος της θάλασσας μιας και το snorkeling είναι κι ομαδική ενασχόληση, για να μην πούμε κυρίως ομαδική.

Εν ολίγοις, λάβε υπόψη όλες τις παραμέτρους, εξοπλίσου με τα απαραίτητα εξαρτήματα, πάρε μια καλή παρέα, ίσως και μια αδιάβροχη κάμερα και ξεχύσου στις απίστευτες ελληνικές παραλίες για παρατήρηση του βυθού. Θα αθληθείς, θα έρθεις σε επαφή με τη φύση, θα αποκτήσεις γνώσεις κι εμπειρίες κι ίσως βρεις κάτι εκεί κάτω στο βυθό να εκτοξεύσει τη δημιουργικότητα, την έμπνευση ή την περιέργειά σου στα ύψη!

Συντάκτης: Νικολέττα Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη