Τι είναι αγάπη; Αγάπη είναι να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις πίσω. Δε ζητάει αντάλλαγμα, θέλει απλώς αμοιβαιότητα για να μπορέσει να ανθίσει. Κι όταν αυτή υπάρχει δεν έχει σημασία αν είστε κοντά ή μακριά, γιατί το πραγματικό «μαζί» δημιουργεί με δύο ανθρώπους μία οντότητα.

Μακριά του νιώθεις μισός. Λείπει κάτι και δεν ξέρεις πώς να το εξηγήσεις. Με οτιδήποτε κι αν καταπιαστείς δεν μπορείς να νιώσεις το συναίσθημα της πληρότητας. Ακόμα κι οι χαρές σου δεν είναι ίδιες όταν δεν μπορείς να τις μοιραστείς με το άλλο σου μισό. Πλήττεις στην καθημερινότητά σου και ξέρεις πως η μόνη διέξοδος είναι να βρεθείς κοντά τουρ

Η απόσταση, όσο μικρή ή μεγάλη είναι, είναι απλώς ένα παιχνίδι για να σου υπενθυμίσει πως κάτι αξίζει να το κυνηγήσεις. Κάνεις κάθε προσπάθεια, που υπό άλλες συνθήκες δε θα δικαιολογούσες καν, αφού ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου να είναι ο άνθρωπός σου αυτό που νιώθεις δε σβήνει.

Τον αισθάνεσαι δίπλα σου όταν κλείνεις τα μάτια σου και τον σκέφτεσαι. Δε σου αρκεί όμως να ‘ναι μόνο ψυχικά εκεί, τον θες και σωματικά. Έχεις την ανάγκη να χωθείς στην αγκαλιά του, εκείνο το κράτημα που σου δίνει τη δύναμη να αντέξεις τα πάντα. Θέλεις να ταξιδέψεις στα λόγια του, που είναι αλλιώς όταν τα ακούς από κοντά όταν μουρμουράει, κάνοντας σχέδια για τη ζωή σας. Θες να ονειρευτείς το κοινό σας μέλλον κοιτώντας τα μάτια του, να ζεις την παρουσία του.

Μιλάγαμε, όμως, για αμοιβαιότητα και πως δεν μπορεί να δημιουργηθεί αλλιώς ένα τέτοιο συναίσθημα σαν κι αυτό της αγάπης αν κι οι δύο δε νιώθουν τα ίδια συναισθήματα. Όσο σκέφτεται τη μορφή σου νιώθει πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τον κρατήσει μακριά σου. Αεροπλάνα, τρένα, καράβια και διαστημόπλοιο θα έπαιρνες όσες ώρες κι αν χρειάζονταν για να βρεθεί έστω για λίγο κοντά σου.

Αυτός είναι ο άνθρωπος που αγαπάει πραγματικά. Αυτός που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Που θα στερηθεί τον ύπνο του, τη βόλεψή του, την ευκολία του. Θα σηκωθεί χαράματα για να σου στείλει ένα μήνυμα «είμαι από κάτω». Θα έχει έρθει να σε βρει, ό,τι ώρα κι αν είναι, όπου κι αν είσαι, γιατί το «μαζί» είναι πιο δυνατό απ’ τα χιλιόμετρα, γιατί τα δευτερόλεπτα κοντά σου αξίζουν περισσότερο από ώρες μακριά σου.

Γιατί υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι, που αγαπάνε αληθινά και τολμούν να το δείξουν. Που ξέρουν ότι το συναίσθημα αυτό αξίζει όσο τίποτα και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν να το χάσουν. Κάνουν ό,τι μπορούν για να το κρατήσουν ζωντανό. Γιατί ξέρουν ότι αν το χάσουν τίποτα δε θα τους ολοκληρώσει ξανά το ίδιο. Γιατί όταν αγαπάς ξέρεις πως η ζωή είναι για να την μοιράζεσαι. Κι ο έρωτας είναι βραβείο για τολμηρούς, για εκείνους που όσο δύσκολες καταστάσεις κι αν περνάνε, δεν ξεχνούν την προτεραιότητά τους.

Η αγάπη που έχουμε φυλαγμένη είναι για να δοθεί ολόψυχα κι ολοκληρωτικά σε αυτόν που την αξίζει. Δεν υπάρχει χώρος για εκπτώσεις. Ή θα κάνεις τα πάντα ή αλλιώς μην προσπαθήσεις να κατονομάσεις αγάπη έναν ενθουσιασμό. Δειλός που θα είσαι αν κάνεις πίσω σε ένα μεγαλείο, επειδή φοβήθηκες τις μεγαλόδωρες πράξεις. Εκείνος που αγαπάει, όμως, δε μετράει τίποτα και δε σταματάει πουθενά.

Συντάκτης: Κυριακή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη