Δεν μπορείς να κρατήσεις έναν άνθρωπο με το ζόρι. Αυτό είναι νόμος. Άλλωστε ποιος ο λόγος; Σοβαρά τώρα, τον βλέπεις τον άλλον. Δε γουστάρει να είναι άλλο μαζί σου. Τον κρατάει μόνο η συνήθεια. Ή και οι απειλές σου.

Έλα τώρα, ξέρεις για ποιες απειλές μιλάω. Εκείνες που αθέμιτα (ή και θεμιτά πολλές φορές) ξεστομίζεις πάνω στην ένταση της μάχης που έχετε οι δυο σας όταν τσακώνεστε. Εκείνες που για μια στιγμή πίστεψες κι εσύ πως θα μπορούσαν να πιάσουν τόπο αλλά στη πορεία ξεθύμωσες και κατάλαβες ότι όλα αυτά που έλεγες δε θα μπορούσες να τα κάνεις ποτέ και για κανέναν γιατί πολύ απλά δεν μπορείς.

Θέλει πολλά κιλά αρχίδια μάγκα μου για να αυτοκτονήσεις για έναν έρωτα. Πολλοί το έχουν πει, ελάχιστοι το έχουνε κάνει. Πάνω στην απελπισία σου και στον θυμό σου θα σου ξεφύγει κι ένα «Αν με αφήσεις θα πεθάνω.»

Όμως άνθρωποι που πατάνε πάνω στο φόβο μας και παίζουν με τα συναισθήματά μας πρέπει τους κάνουμε πέρα. Δεν αξίζει να κάθεσαι με κάποιον μόνο και μόνο επειδή έχει βρει το κουμπί σου με κάτι τέτοιες μαλακίες. Μην πιστέψεις ποτέ πως θα το κάνει. Είναι όλα ψέματα!

Καταβάθος δεν μπορεί ούτε τις φλέβες του να κόψει για πάρτη σου, ακόμα κι αν είναι με το μαχαίρι μπροστά σου και με κλαμένα μάτια σε παρακαλάει να μη φύγεις. Είπαμε, θέλει μαγκιά αυτό και στις μέρες μας σχεδόν κανείς δεν την διαθέτει ούτε στο ελάχιστο. Ανάθεμα δηλαδή κι αν ξέρουν οι περισσότεροι τι σημαίνει αυτή η λέξη.

Αν διακρίνεις ότι ίσως να εννοεί όντως τις απειλές του, κλείστε από κοινού ένα ραντεβού σ’ έναν ψυχολόγο, ειδοποίησε τους οικείους του, κάνε κάτι. Στα σίγουρα όμως μη μείνεις σε μια σχέση που μπάζει από παντού, μόνο και μόνο από φόβο μην τυχόν και πραγματοποιήσει τα όσα λέει. Όχι τίποτ´ άλλο αλλά ποιος είναι αυτός που θα σε εκφοβίσει με ψυχολογικούς εκβιασμούς μόνο και μόνο για να μείνεις ενώ δε θες; Κανένας δεν αξίζει τέτοιες συμπεριφορές.

«Αν μπορείς κράτα με με πράξεις. Άσε τα λόγια. Και σαφώς δεν εννοώ να προβείς σε κινήσεις κινδύνου κι εντυπωσιασμού, αλλά να με διεκδικείς με όλο σου το είναι. Να μου δείχνεις πως με θες στη ζωή σου επειδή δεν κάνεις χωρίς εμένα και όχι επειδή θες απλά να έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου.»  Αυτή είναι η σωστή απάντηση, αν αισθάνεσαι ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια να σωθεί το αναμεταξύ σας.

Κι αν απο την άλλη είσαι εσύ εκείνος που απειλεί κι εκφοβίζει, ένα θα σου πω και να το θυμάσαι. Άλλαξε στρατηγική. Δε θέλουν ψυχαναγκασμούς οι σχέσεις. Ελευθερία και ατομική βούληση θέλουν. Να είναι ο άλλος μαζί σου από επιλογή κι όχι από φόβο. Και καταβάθος το ξέρεις κι εσύ.

Eπιμέλεια Κειμένου Μάνθας Τσάμη: Κατερίνα Κεχαγιά

Συντάκτης: Μάνθα Τσάμη