Όραση, αφή, γεύση, ακοή, όσφρηση. Αυτές είναι οι πέντε βασικές αισθήσεις που έχει ένας άνθρωπος.

Η γεύση είναι αρκετά συνδεδεμένη με την όσφρηση καθώς πριν γευτείς κάτι, θα το μυρίσεις, θέλοντας και μη, εφόσον αναπνέεις! Και μπορεί να πει κανείς πως είναι το πρώτο και το βασικό κριτήριο για την επιλογή του φαγητού. Αν το φαγητό που έχεις απέναντι σου έχει ευχάριστη και λαχταριστή μυρωδιά, τότε δε βλέπεις την ώρα να το γευτείς. Tο ίδιο συμβαίνει και στην αντίθετη περίπτωση όπου η μυρωδιά του σε απωθεί, ακόμα κι αν στην εμφάνιση σκίζει.

Κάπως έτσι δεν παθαίνουμε και με τους ανθρώπους; Ο κάθε ένας από ´μας έχει τη δική του μυρωδιά. Και δεν είναι ούτε στο άρωμα, ούτε στα ρούχα. Είναι στο δέρμα. Είναι αυτή η μοναδική μυρωδιά που σε κάνει να ξεχωρίζεις στον άλλον. Μ’ αυτήν ερωτεύεσαι τον άνθρωπό σου. Αυτή είναι που σε κάνει να μην ξεκολλάς από πάνω του. Η ίδια μυρωδιά σε ηρεμεί όταν είσαι στην αγκαλιά του αγαπημένου σου και σε κάνει να τον νοσταλγείς μυρίζοντάς την στο μπλουζάκι που ξέχασε προχτές στο σπίτι σου.

Ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό, η μυρωδιά λειτουργεί άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά. Για σκέψου πόσο σου αλλάζει τη διάθεση ένα καλό μπάνιο με το αφρόλουτρο της αρεσκείας σου ή ένα ωραίο άρωμα που ταιριάζει με την προσωπικότητά σου. Τα καλοπλυμένα και φρεσκομυρωδάτα σεντόνια που στρώνεις στο κρεβάτι σου και είναι έτοιμα να σε υποδεχτούν. Όλα αυτά συνθέτουν μια ευχάριστη κατάσταση και για να την αισθανθείς υπεύθυνη είναι μόνο η όσφρησή σου.

Υπάρχει επίσης κάτι μαγικό με τη συγκεκριμένη αίσθηση και το έχει μόνο αυτή. Η μνήμη μας, σε γενικές γραμμές, αρχίζει να καταγράφει στην ηλικία των πέντε ετών περίπου. Προσπάθησε να θυμηθείς τον εαυτό σου στα τρία-τέσσερά σου χρόνια. Οι περισσότεροι ξέρουν πράγματα για αυτούς από αυτή την ηλικία μόνο από διηγήσεις τρίτων ή από φωτογραφίες. Εκτός κι αν στα τρία σου χρόνια πια, πέρασες κάτι τόσο συνταρακτικό ώστε να χαραχθεί βαθιά στη μνήμη σου.

Η μυρωδιά όμως χαράσσεται. Γιατί τα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς έχουν ξεχωριστή μυρωδιά απ´ όλα τα άλλα στον κόσμο. Σου φέρνουν θύμισες από την παιδική σου ηλικία. Τότε που τη βοηθούσες να τα φτιάξει κι έτρωγες κρυφά το μίγμα ωμό γιατί δεν μπορούσες να αντισταθείς στα αρώματά του! Αυτή κι άλλες τόσες αναμνήσεις μπορούν να σου έρθουν απρόσμενα στο νου από μία μυρωδιά και μόνο.

Γι´αυτό η αίσθηση της όσφρησης είναι μαγική. Γιατί σε κάνει να ταξιδεύεις μέσα από αυτή. Να ηρεμείς και να νοσταλγείς όμορφα πράγματα. Να ξεχωρίζεις ακόμα και τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα ζώα στον πλανήτη μας, λειτουργούν για να βρουν τη τροφή ή το ταίρι τους με τη μυρωδιά. Ίσως τελικά αυτή να είναι η πιο δυνατή αίσθηση σε όλα τα ζωντανά όντα. Συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των ανθρώπων.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μάνθας Τσάμη: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Μάνθα Τσάμη