Χώρισες. Ε, και; Δε λέω, θα πονέσει. Μία, δύο, τρεις εβδομάδες, ένα μήνα; Φτάνει! Προχώρα παρακάτω. Ξεκόλλα από το κινητό περιμένοντας ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα. Είτε ήταν δική σου απόφαση είτε όχι, λίγη σημασία έχει. Η ζωή προχωράει και εσύ διαλέγεις να μείνεις στάσιμος;.

Για να τελείωσε κάτι σημαίνει πως έπρεπε να τελειώσει. Το να επιμένεις σε τελειωμένες καταστάσεις μόνο κακό σου κάνει. Σε φθείρουν. Και σκέψου, αξίζει να φθείρεις τον εαυτό σου για κάτι;

Πίστεψε με εκεί έξω υπάρχουν τόσα πολλά που έχεις να ζήσεις, τόσα που έχεις να κάνεις και να δεις που όταν ξυπνήσεις από τον λήθαργο θα καταλάβεις πως πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο να χαλιέσαι για κανέναν. Και το σημαντικότερο είναι πως όσοι κι αν πέρασαν απ’τη ζωή σου στο τέλος μόνο ένας θα είναι εκεί για σένα. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο σου τον εαυτό! Καλές οι σχέσεις και τα δεσίματα αλλά όταν παύεις να περνάς καλά, φύγε.

Δεν έχει σημασία πόσο καιρό κράτησε η σχέση σου για να βάλεις όρια στο χρονικό διάστημα που θα μείνεις μόνος μετά το χωρισμό. Αυτά τα «Είχα δυόμισι χρόνια σχέση άρα τώρα πρέπει να κάτσω κανά εξάμηνο μόνoς» είναι σκέτες μπούρδες. Πιστεύεις στ´αλήθεια πως και χρονικά όρια να βάλεις, θα τα κρατήσεις; Αν δηλαδή στον ένα μήνα σου σκάσει ο ιδανικός σύντροφος για σένα εσύ θα του πεις «Συγγνώμη, αλλά πρέπει να μείνω μόνος επειδή έμαθα μετά από ένα χωρισμό να κάθομαι κάποιο διάστημα να κλαίω»;

Αν το κάνεις αυτό, είσαι άξιος της μοίρας σου. Δε λέμε όμως να προχωρήσεις μόνο και μόνο για να πεις πως προχώρησες. Το τραγούδι που λέει «Ο έρωτας με έρωτα περνάει» θα το γνωρίζεις φαντάζομαι. Ε, κι εγώ σου λέω πως δεν ισχύει και τόσο πλην κάποιων εξαιρέσεων. Και σε καμία μα καμία περίπτωση μη βιαστείς να κάνεις πράγματα που δεν είσαι απόλυτα σίγουρος πως τα θες.

Πάλι κακό στον εαυτό σου θα κάνεις. Και κατ´ επέκταση και στον κακομοίρη τον επόμενο που δε σου φταίει σε τίποτα να πληρώνει τα δικά σου τα ψυχολογικά.

Αρχικά βρες τα με τον εαυτό σου. Χρόνο έχεις. Κάνε πράγματα που σ’ ευχαριστούν. Άκου τη μουσική που σου αρέσει στο τέρμα. Χόρεψε, κάνε παρέες, βγες να διασκεδάσεις. Μην υποκύψεις σε φλερτ που δε σε γεμίζουν. Βρες αυτό το κάτι σε κάποιον που δε θα μπορείς να αντισταθείς με τίποτα. Προχώρα μόνο αν νιώθεις έτοιμη. Αλλά σε καμία, μα καμία περίπτωση μη βιαστείς.

Αφού χώρισες, παύεις αυτομάτως να μπαίνεις στη διαδικασία να ψάχνεις τι κάνει, πού είναι και με ποιον είναι ο πρώην. Είναι πρώην πια. Κατάλαβέ το. Τσάμπα κάθεσαι και σκας. Πάμε για άλλα. Τώρα πια έχεις μία ακόμη εμπειρία για να πας παρακάτω πιο συνειδητοποιημένα και πιο συνεσταλμένα από πριν. Πλέον είσαι σε φάση να ξέρεις τι θες πάνω κάτω, πώς να το ζητήσεις και από πού. Φτάνει, όπως σου είπα, να τα βρεις με τον εαυτό σου.

Συντάκτης: Μάνθα Τσάμη