Καθημερινά, η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία και μας φέρνει συνεχώς νέα δεδομένα. Οι συνήθειές μας αλλάζουν, μαζί με την τεχνολογία, η οποία έχει ως κύριο στόχο να μας διευκολύνει στις δραστηριότητές μας. Κάποιες φορές, μαζί με τη διευκόλυνση, υπάρχει και η χάρη στα νέα τεχνολογικά μέσα. Ωστόσο, πόσες φορές, στην πραγματικότητα, γίνεται όντως πιο όμορφη η καθημερινότητά μας;

Όπως συμβαίνει συχνά, η μόδα κάνει κύκλους και επιστρέφουν στην επικαιρότητα retro και vintage gadgets, τα οποία συνήθως παρουσιάζονται πιο εξελιγμένα. Ένα εξ αυτών είναι η πολυαγαπημένη Polaroid, η οποία εφευρέθηκε απ’ τον Edwin Land και έμπνευση του οποίου, για τη δημιουργία της, αποτέλεσε η επιθυμία της κορούλας του να βλέπει τις φωτογραφίες τους την ίδια στιγμή που τις τραβούσαν. Η πρώτη της κυκλοφορία  τοποθετείται χρονολογικά στο 1947 και κατευθείαν το αγοραστικό κοινό την αγκάλιασε, καθώς υπήρξε η πρώτη στιγμιαία φωτογραφική μηχανή. Από την πρώτη της κυκλοφορία έως και σήμερα, στην πιο εξελιγμένη μορφή της, έχει εκθειαστεί και από φωτογράφους, αλλά και από αυτούς που αγαπούν την φωτογραφία.

Η Polaroid υπήρξε μεγάλη καινοτομία για την εποχή της, πωλούταν σε πολλές χώρες και θεωρούταν για μεγάλο χρονικό διάστημα το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Με το πέρασμα του χρόνου, έγινε δύσκολο να βρεθεί κάποιος που δεν είχε μία. Με τις πληροφορίες και τα δεδομένα που έφερε η Polaroid, άρχισαν να κατασκευάζονται και οι κοινές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, αλλά και σ’ αυτήν βασίστηκαν πολλοί δημιουργοί εφαρμογών φωτογραφίας για υπολογιστές και κινητές συσκευές. Μία απ’ αυτές τις εφαρμογές είναι το Instagram.

Ίσως να μας είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσουμε σήμερα την αξία της Polaroid, για την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε, καθώς πλέον είναι το μόνο εύκολο να βγάζουμε φωτογραφίες και μάλιστα, με καλή ευκρίνεια και γενικότερα καλό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει κάποιος ειδήμων. Μπορεί να εμφανίζεται μπροστά στα μάτια μας η φωτογραφία, αλλά η συγκεκριμένη μηχανή αφήνει την φωτογραφία κυριολεκτικά στα χέρια μας∙ από κάτι ψηφιακό, η φωτογραφία γίνεται κάτι χειροπιαστό. Αυτό είναι και το μεγάλο της ατού∙ έχοντας αυτήν, δε χρειάζεται να πας σε κάποιο φωτογραφείο για να εμφανίσεις τις εικόνες σου∙ είναι έτοιμες να τις τοποθετήσεις ή να τις χαρίσεις όπου θέλεις, μέσα σε δευτερόλεπτα! Είναι σαν ένα βιβλίο∙ το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο υπάρχει και στο αντίστοιχο e-book, αλλά είναι άλλη η αίσθηση και η εμπειρία του να το έχεις στα χέρια σου.

Το ότι η Polaroid είναι ακόμα στη διάθεσή μας να την αγοράσουμε, είτε σε μια μορφή πιο κοντά στην πρωταρχική της, είτε σε μια μορφή πιο κοντά στις συνηθισμένες για μας φωτογραφικές κάμερες, είναι μάλλον για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι. Είναι τελείως διαφορετική η διαδικασία και η εμπειρία της φωτογράφησης και αυτό είναι που την κάνει τόσο γοητευτική, ακόμα κι αν έχεις στο κινητό σου τρεις κάμερες. Ταιριάζει σ’ αυτούς που είναι και ανυπόμονοι να δουν τη φωτογραφία τους και υπομονετικοί, ώστε να περιμένουν την εκτύπωση και την εμφάνισή της. Είναι θησαυρός γι’ αυτούς που θέλουν να μυρίσουν τη μυρωδιά του φιλμ και να γράψουν την ημερομηνία, την τοποθεσία ή κάποια αφιέρωση σ’ αυτό το λευκό κενό που διαθέτει η κλασσική φωτογραφία της ομώνυμης κάμερας. Την προτιμούν αυτοί που τους αρέσει να φτιάχνουν κολλάζ και να κάνουν πρωτότυπα δώρα, τα οποία έχουν περισσότερη συναισθηματική αξία, παρά υλική.

Για όλους όσους γνωρίζουν πώς να την εκτιμήσουν θα έχει πάντα μια θέση στη ζωή τους. Κάπου στο σπίτι τους, στην εκδρομή που θα πάνε, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες άλλες σημαντικές προσωπικές στιγμές∙ αλλά, κυρίως, στην καρδιά τους!

Εν κατακλείδι, είναι καλό κάποιες φορές να γυρίζουμε λίγο στο παρελθόν. Μπορεί να μας ωφελήσει πολύ το να ταξιδέψουμε για λίγο προς τα πίσω στο χρόνο, ενόσω προχωράμε τόσο γρήγορα πια προς τα εμπρός. Είναι μια εξερεύνηση κι αυτή, που θα φέρει μια μικρή ανακάλυψη. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πώς τοποθετούνταν παλιά τα φίλτρα στις φωτογραφίες και στο πώς φτάσαμε σήμερα να τα εναλλάσσουμε απ’ τις ηλεκτρονικές συσκευές μας με μερικά μονό πλήκτρα. Εξάλλου, εξαιρουμένων ορισμένων περιπτώσεων, σχεδόν πάντα το κλασικό είναι σταθερή αξία∙ έτσι δε συνηθίζουμε να λέμε;

Συντάκτης: Ελένη Βαλαβάνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου