Σε όποια περιοχή κι αν βρίσκεται κάποιος, είτε είναι σε πόλη είτε σε επαρχία, είναι σίγουρο πως υπάρχει μια πλατεία στο κεντρικότερο σημείο της. Κυρίως τους εαρινούς και θερινούς μήνες, η πλατεία αποτελεί το πιο πολυσύχναστο μέρος, καθώς θα δεις να γεμίζει από όλους- καθένας για άλλο λόγο. Κάποιοι είναι απλώς περαστικοί ή παραμένουν βραχύχρονα εκεί, ενώ άλλοι είναι θαμώνες. Πάντως, όλοι είναι μόνιμοι επισκέπτες της, ανεξάρτητα απ’ το αν απλά θα δώσουν το ραντεβού τους εκεί ή θα είναι το ίδιο το ραντεβού τους εκεί.

Παιδιά, φασαρία, φίλοι, γείτονες, όλα σε μια πλατεία. Πολλές φορές ο χρόνος δεν αρκούσε∙ ακόμα κι αν είχε βραδιάσει, εμείς θέλαμε να μείνουμε εκεί, χαρούμενοι και ξέγνοιαστοι. Πόσες φορές σου τα έψαλλαν οι δικοί σου, επειδή άργησες να γυρίσεις στο σπίτι; Μεγαλώνοντας σιγά-σιγά, άρχισαν να αλλάζουν οι συνήθειες κι οι υποχρεώσεις μας, έγινε η πλατεία καταφύγιο. Συζητήσεις ανάμεσα σε πολλούς ή λίγους, σχετικά με τα πιο σημαντικά ή ασήμαντα ζητήματα. Μουσική που εξυψώνει τη διάθεσή σου ή σε χαλαρώνει. Θεαματικές φιγούρες με ποδήλατα, πατίνια και άλλα διαχρονικά αγαπημένα μας παιχνίδια. Τα φώτα του δήμου, να δημιουργούν μια ρομαντική σχεδόν ατμόσφαιρα. Όλες αυτές οι προσωπικότητες που βρίσκονται εκεί και βάζει ο καθένας το λιθαράκι του στο να δημιουργηθεί μια ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία τα μόνα που χρειάζεται να έχεις είναι καμιά μπίρα ή κανένα παγωτό και την αγαπημένη σου παρέα.

Στην πλατεία της περιοχής σου έχεις τη δυνατότητα να κάνεις νέες γνωριμίες, να φλερτάρεις, να συναντήσεις παλιούς γνώριμους ανθρώπους και, γενικότερα, να κοινωνικοποιηθείς με όποιον τρόπο επιθυμείς. Μπορεί να είναι το ιδανικό μέρος να γελάσεις δυνατά, να τραγουδήσεις με πάθος και να κάνεις όσα ντρέπεσαι ή φοβάσαι να κάνεις, μέσα στο δήθεν καθεστώς των εξόδων. Μπορεί να είναι ένα απ’ τα πιο ρομαντικά σημεία να δώσεις το πρώτο σου φιλί με το αίσθημα. Μπορεί να αποτελέσει το ασφαλέστερο μέρος να συναντήσεις το blind date σου. Μπορεί να είναι απ’ τα πιο ήρεμα μέρη να λύσεις τη χαζή αψιμαχία που είχες με κάποιο φιλαράκι σου ή να καθαρίσεις το μυαλό σου.

Κι αν είσαι απ’ αυτούς που δε συχνάζουν σε πλατείες, όταν βρέθηκες συγκυριακά ανάμεσα σ’ αυτούς που την έχουν ως στέκι, εκτίμησες την απλότητα και τον αυθορμητισμό μιας κατ’ εξοχήν εξόδου στην πλατεία. Είναι δύσκολο να μετανιώσεις που δεν την έβγαλες για ακόμη μια φορά σε μαγαζί, αλλά έκανες κάτι διαφορετικό∙ πιο χαλαρό, πιο συλλογικό. Υπάρχει μια άλλου είδους ζεστασιά στην ατμόσφαιρα, όταν βρίσκεσαι σε ανοιχτό χώρο γεμάτο κόσμο που αράζει, μιλάει, ερωτεύεται, με μια απλότητα εφηβική.

Κάθε φορά που βρίσκεσαι ξανά στην καρδιά της περιοχής σου αντικρίζεις μια πολύ οικεία εικόνα σε όποια μεριά και να κοιτάξεις. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας βλέπεις τα παιδιά, που δημιουργούν τις δικές τους αναμνήσεις∙ Βλέπεις οικογένειες να περνάνε ουσιαστικό χρόνο μεταξύ τους, όπως συνέβαινε λίγο συχνότερα παλαιότερα∙ βλέπεις ανθρώπους τρίτης ηλικίας να κάθονται στα παγκάκια να ξαποσταίνουν και να ψιλοκουβεντιάζουν, που κάτι σου θυμίζουν, σαν να ήταν οι ίδιοι από τότε που ήσουν ακόμα παιδί, βλέπεις ζευγάρια και παρέες να έχουν ως σημείο εκκίνησης της βόλτας τους την πλατεία, όπως συνέβαινε και θα συμβαίνει πάντα. Και τις βραδινές, κατά κύριο λόγο, ώρες της ημέρας ίσως ακούσεις μια εξομολόγηση, μια κουβέντα από καρδιάς, ή μια βαθιά φιλοσοφική συζήτηση. Λόγια αφιλτράριστα, ειλικρινή, από τα πολύ σπουδαία. Γι’ αυτό σου λέω, πάμε πλατεία;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Βαλαβάνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου