Μια τέτοια απάντηση θα μας έδινε κάποιος που έχει να απολαύσει φαγητό εδώ και καιρό, καλή ώρα τρεις μήνες, λόγω δίαιτας. Όλοι γνωρίζουμε πως το να αποφασίζει κάποιος να μπει στη διαδικασία να ακολουθήσει μια δίαιτα για τα καλά, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Αντίθετα, αποτελεί μαρτύριο γι’ αυτόν.

Τι μπορεί να οδηγήσει, όμως, κάποιον στο να κάνει δίαιτα; Γιατί κάποιος να θέλει να υποστεί αυτό το μαρτύριο; Γιατί η δίαιτα είναι προσωπική επιλογή του καθενός, κανένας άλλος δεν αποφασίζει για εμάς αν πρέπει να κάνουμε δίαιτα ή όχι. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως ένα άτομο κάνει δίαιτα για να πετύχει κάποιο στόχο, να ικανοποιήσει μια ανάγκη.

Αυτός ο στόχος μπορεί να έχει απλά να κάνει με την προσωπική ικανοποίηση, για την απόκτηση αυτοπεποίθησης και περισσότερης αυτοεκτίμησης. Μπορεί, όμως, να έχει να κάνει και με λόγους ερωτικούς, λόγους που αφορούν τον φόβο απόρριψης από κάποιον άλλο λόγω περιττών κιλών. Εμπλέκεται, δηλαδή, πολλές φορές και το ερωτικό στοιχείο σε όλο αυτό. Όπως και να ‘χει, δε νομίζω να υπάρχει κάποιος τόσο μαζόχας που να κάνει δίαιτα χωρίς λόγο, γιατί έτσι του κατέβηκε κι έτσι γουστάρει, πάντα κάποιος λόγος θα υπάρχει στα παρασκήνια.

Καταρχάς η δίαιτα είναι ένας ειδικός τρόπος διατροφής και διαβίωσης που ένας άνθρωπος θέλει να πραγματοποιήσει και να τηρήσει συνήθως για να αδυνατίσει, κοινώς να χάσει κιλά. Για αυτήν θα συμβουλευτεί, εννοείται, κάποιον ειδικό, γιατί αν θέλει να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να εφαρμόσει μια καλή και σωστή δίαιτα.

Όταν κάποιος πάρει τη δίαιτα στα σοβαρά έρχεται σε μεγάλη κόντρα με τον εαυτό του κι αργότερα μπορεί και με τους γύρω του. Βέβαια, όσο πιο αυστηρή κι εξαντλητική, τόσο μεγαλύτερη η κόντρα κι οι πειρασμοί. Όταν, επιτέλους, την ξεκινήσει σημαίνει πως ξεκινά ταυτόχρονα και μια μεγάλη αλλαγή στο μεταβολισμό του και στον τρόπο ζωής του. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζει πώς μπορεί να βρει το κίνητρο για δίαιτα, την οποία θα πρέπει να ξεκινήσει όντως από αυτή τη Δευτέρα κι όχι απ’ την κάθε επόμενη Δευτέρα.

Θα περάσει από πολλά στάδια ο άνθρωπος αυτός μέχρι να συμβιβαστεί και να συνηθίσει στην ιδέα και την πράξη της δίαιτας. Καλό θα ήταν να κάνει μια καλή αρχή με μια θετική σκέψη, για παράδειγμα πως είναι πρόθυμος να αλλάξει, πως θα το κάνει για το καλό του. Συνεπώς, αυτό θα τον βοηθήσει να προετοιμαστεί σωστά συγκεντρώνοντας πληροφορίες και μαθαίνοντας δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να αρχίσει να αλλάζει.

Ακολούθως, θα αρχίσει να δρα και να κάνει πράξη τις οδηγίες της δίαιτας. Αφού τα πετύχει όλα αυτά θα καταφέρει σιγά-σιγά να προσαρμοστεί, η καινούρια του διατροφή θα γίνει τρόπος ζωής. Επίσης θα σταθεροποιηθεί κι η ψυχολογική του διάθεση η οποία αρχικά είναι αρκετά ευάλωτη.

Θα υπάρξουν βέβαια και φάσεις που θα φτάσει στο σημείο της αγανάκτησης, της υποτροπής, όπου το άτομο λόγω δυσκολιών αρχίζει να πιστεύει πως δεν μπορεί να πετύχει αυτό που θέλει. Ειδικά αν ξαναπροσπάθησε στο παρελθόν κι απέτυχε, λογικό είναι να του δημιουργηθεί η αντίληψη πως ποτέ δε θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο του.

Όλα αυτά αποτελούν τα στάδια ενός αγώνα, ενός αγώνα που διαρκεί μέρες, μήνες, ενός αγώνα που μοιάζει ατελείωτος. Αυτός που έχει πάρει στα σοβαρά το θέμα, αποφεύγει πλέον να περνά απ’ τον δρόμο με τα φαστφουντάδικα. Ό,τι διαφημιστικά έχει στο σπίτι για ντελίβερι τα πετά στον κάλαθο και μαζί με αυτά πετά κι όλα τα λατρεμένα του παχυντικά σνακς και γλυκά.

Κρίμα, και τα τοποθετούσε με τόση στοργή κάθε φορά μετά την αγορά τους στο ντουλάπι της κουζίνας και στα συρτάρια του ψυγείου. Πάνε στράφι τώρα όλα αυτά, οφείλει να τα ξεχάσει. Αν θέλει να αντικρίσει στον καθρέφτη τη σιλουέτα των ονείρων του, αν θέλει να αγοράζει τα παντελόνια ένα μέγεθος μικρότερο τότε πρέπει να αηδιάζει και μόνο στην σκέψη όλων αυτών των πειρασμών.

Πολλοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να κρατούν ημερολόγιο κατά τη διάρκεια του προσωπικού τους αυτού αγώνα. Σημειώνουν με λεπτομέρεια τα φαγητά και τις ποσότητες που έφαγαν, ασκήσεις που τυχόν να έχουν κάνει -αφού η γυμναστική σχετίζεται άμεσα με τη δίαιτα και τη σωστή διατροφή. Γράφουν κάτω συναισθήματα, αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά των ίδιων, αλλά και των γύρω τους, ποιοι στάθηκαν δίπλα τους και ποιοι όχι.

Έτσι, όταν φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, όταν πετύχουν επιτέλους τον αρχικό τους στόχο, όταν αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που τους έλειπε μπορούν παράλληλα να νιώσουν την εσωτερική ικανοποίηση, την εσωτερική γαλήνη. Έμαθαν απ’ τον αγώνα τους, πλέον δεν επηρεάζονται τόσο εύκολα, κατάφεραν να ξεπεράσουν αμέτρητα εμπόδια, διακυμάνσεις, το στρες και το άγχος.

Ένα μπράβο, λοιπόν, σε όλους αυτούς που άρπαξαν την καριόλα τη δίαιτα απ’ τα μαλλιά, την έβαλαν κάτω και της έδωσαν το χτύπημα που της άξιζε. Μπράβο σε αυτούς που έθεσαν και θέτουν έναν τόσο δύσκολο στόχο στη ζωή τους και δεν τα παρατούν μέχρι να τα καταφέρουν.  Τους αξίζουν, ειλικρινά, πολλά συγχαρητήρια.

 

Επιμέλεια Κειμένου Έλενας Παπαγεωργίου: Πωλίνα Πανέρη

 

Συντάκτης: Έλενα Παπαγεωργίου