Κάθε χρόνο η γλυκιά μελαγχολία του χειμώνα μάς κάνει να φανταζόμαστε εξορμήσεις ψάχνοντας ζεστασιά για να ξεχάσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Φυσικά όσο απολαυστικό κι αν μοιάζει να ‘χεις ανάψει το τζάκι και να ‘σαι αραχτός στον καναπέ με κουβερτούλα αγκαλιά και με ζεστή σοκολάτα στο τραπεζάκι, υπάρχουν στιγμές που είσαι σε αναμμένα κάρβουνα και νιώθεις πως το σπίτι δε σε χωράει. Υπάρχει όμως και το σενάριο να ‘χεις εξαντλήσει την άδεια και να ‘χεις μπροστά σου ένα ταπεινό 3ημεράκι για ξεκούραση. Πάμε να δούμε 3 προορισμούς (φυσικά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι) που αξίζουν μια εξόρμηση ακόμα και για σουκού; Δεν παραβλέπουμε οι προορισμοί αυτοί να ανταποκρίνονται στο mood της εποχής και στις δυνατότητες της τσέπης μας!

 

1. Γεωργία. Το διαμάντι του Καυκάσου.

Η χώρα που φημολογείται πως είναι η πρώτη που ξεκίνησε την παραγωγή κρασιού παγκοσμίως και που αξίζει να σημειώσεις στη λίστα σου σαν προορισμό που θες να ξαναπάς. Ένας λαός που δέχτηκε Ρωσικές, Ελληνικές και Τούρκικες επιρροές, οι οποίες αναδεικνύονται μέσα από τις γεύσεις και την υψηλή γαστρονομία του. Η Γεωργία θεωρείται οικονομικός προορισμός, αφού ακόμα και τα ξενοδοχεία 5 αστέρων τα βρίσκεις σε πολύ δελεαστικές τιμές. Ένας τόπος που οι περισσότερες περιοχές είναι προστατευμένες από την UNESCO και ιστορία αναβλύζει από παντού. Οφείλεις να επισκεφτείς την Τιφλίδα με τα γραφικά σοκάκια της, το Μπατούμι που είναι παραθαλάσσιο και σίγουρα τα χωριά που θα δοκιμάσεις κρασιά και θα δεις μέσα οινοποιίας που θα σε ταξιδέψουν σε άλλη εποχή.

 

2. Ρουμανία-Μπρασόβ. Η πόλη του Δράκουλα. 

Ιδανική για εξορμήσεις, κυρίως τον χειμώνα, η Ρουμανία υπόσχεται πολλά περισσότερα απ’ όσα περιμένεις. Άπειρα χιονοδρομικά, γραφικά και cozy καταλύματα, θα γοητεύσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Το Μπρασόβ βρίσκεται στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, στα Καρπάθια όρη. Μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι, γεμάτη επιβλητικά κτίρια, παλάτια, μεσαιωνικούς δρόμους, που δίνει στους επισκέπτες πολλές επιλογές διαμονής και φαγητού, value for money. Πρωτιά σίγουρα παίρνει η επίσκεψη στο κάστρο Μπράν, κάστρο του Κόμη  Δράκουλα, και φυσικά μια βόλτα γύρω απ’ το παλάτι. Το 1920 το κάστρο ήταν βασιλική κατοικία, ενώ μεταγενέστερα πέρασε στην κυβέρνηση και χρησιμοποιείται για τουριστικό θέρετρο. Η παλιά πόλη θα σας κάνει να θέλετε να τη φάτε με το κουτάλι και ταυτόχρονα να δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές που θ’ απλώνονται στα πόδια σας. Απέχει μόνο 160 χιλιόμετρα από Βουκουρέστι και είναι ένας προορισμός που θα αγαπήσετε.

 

3. Σλοβακία-Μπρατισλάβα. Το κέντρο της Παλιάς Ευρώπης.

Πολυσύχναστος προορισμός, καθώς απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από Βιέννη και Βουδαπέστη. Η Μπρατισλάβα αποτελεί το κέντρο των δύο χωρών, ενώ ταυτόχρονα είναι από μόνη της αυθεντική. Η αρχιτεκτονική της είναι αξιοθαύμαστη, καθώς ξεκινάει από την παλιά πόλη και καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου. Η θέα από το Κάστρο αξίζει όλη τη διαδρομή προς αυτό, καθώς σου κόβεται η ανάσα από το τοπίο που αντικρύζεις μαζί με τον Δούναβη. Νιώθεις σαν να ΄χεις μπροστά σου καρτ-ποστάλ. Τα μικρά καφέ είναι προσεγμένα και θα πιείς από τις ωραιότερες ζεστές σοκολάτες της ζωής σου. Πολύ σημαντικό είναι να δοκιμάσεις το φημισμένο γκούλας και αν είσαι λάτρης της μπίρας να κάνεις ντου σε κάποιο από τα υπέροχα μαγαζιά που θα βρεις εκεί. Εάν πετύχεις καλό καιρό μη διστάσεις να κάνεις μια βόλτα στον Δούναβη (υπάρχουν μικρά πλοία που το οργανώνουν). Μπορεί πριν πας να πίστευες πως δυο μέρες στην Μπρατισλάβα θα ‘ναι υπέρ αρκετές, αλλά πίστεψέ με μοιάζουν πολύ λίγες όταν φτάνει η ώρα να φύγεις.

 

Οπουδήποτε κι αν πας -είτε εντός Ευρώπης, είτε εκτός κι επί τ’ αυτά- το σημαντικό είναι να ταξιδεύεις και να βλέπεις καινούρια μέρη που θα διευρύνουν τους ορίζοντες και τους χάρτες του μυαλού σου. Το να αναβάλουμε μονίμως τέτοιες εξορμήσεις επειδή μας φαίνεται δύσκολη η οργάνωσή τους δεν είναι παρά μια δικαιολογία που μας κρατάει μακριά από μια ακόμα όμορφη εμπειρία.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κατερίνα Κύρκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.