– Τι μουτζούρα είναι αυτή, πάνε ρίξε λίγο νερό να φύγει.

– Αχ βρε γιαγιά, δεν είναι μουτζούρα, είναι τατουάζ.

Μικρά, μεγάλα, χρωματιστά, τα τατουάζ είναι ό,τι πιο mainstream κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια. Τα τατουάζ είναι ένα είδος τέχνης, είναι η τέχνη να αποτυπώνεις πάνω στο σώμα σου κάθε μικρό και μεγάλο κομμάτι της ζωής σου. Είναι ο τρόπος να εκφράζεις την ιστορία σου μέσα από ένα σύμβολο, ένα σχέδιο ή μία φράση .

Κάθε τατουάζ που έχεις πάνω σου γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου. Το κουβαλάς μία ζωή μαζί σου, κι  αυτό και την ιστορία που κουβαλάει κι αυτό το ίδιο. Είναι μια υπενθύμιση του παρελθόντος. Σου θυμίζει κάποια δύσκολη κατάσταση που βίωσες, ένα πάθος που είχες ή ακόμα και την κάβλα ενός πρωινού που ξύπνησες κι είπες «Θέλω να κάνω τατουάζ» κι είχες τα κότσια και το έκανες. Χωρίς κάποιο λόγο, απλά επειδή το ήθελες.

Ακόμα όμως κι αυτά τα τατουάζ της στιγμής, έχουν κάτι να πούνε για σένα και το χαρακτήρα σου. Πολλοί λένε μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, εγώ λέω ένα τατουάζ ισούται με χίλιες λέξεις. Είναι ο τρόπος να πεις κάτι στον κόσμο που δεν μπορείς να το πεις με λέξεις, που φοβάσαι να το εκφράσεις αλλιώς. Ζωγραφίζεις  πάνω στο σώμα σου εσένα, στιγμές που συντέλεσαν για να διαμορφωθείς εσύ, ο χαρακτήρας σου. Στιγμές που σε στιγμάτισαν κι άλλαξαν τη ζωή σου.

Σπάνια θα δεις κάποιον που θα έχει μόνο ένα. Δεν έχετε ακούσει ότι τα τατουάζ είναι εθισμός; Ε είναι. Με το που αποκτήσεις το πρώτο σου, με το που δεις την ιστορία σου πάνω στο σώμα σου, δεν μπορείς να σταματήσεις, θα θέλεις όλο και περισσότερα. Θα δεις στο σώμα σου ένα σημάδι απ’ την ψυχή σου και θα το ερωτευτείς αμέσως.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι να κάνεις ένα τατουάζ είναι μεγάλη απόφαση. Δεν είναι σαν μια τρύπα στο αφτί που  μπορείς να την κλείσεις οποιαδήποτε στιγμή, είναι κάτι που στιγματίζει το σώμα σου εφ’ όρου ζωής. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το να «λερώνεις» –όπως λένε– το σώμα σου με αυτό τον τρόπο είναι τελείως ανώφελο, γι’ αυτό και το κατακρίνουν.

Έτσι λοιπόν εμείς με τα πολλά τατουάζ είτε είμαστε πολύ τολμηροί είτε πολύ παρορμητικοί. Ή έχουμε πολλές ιστορίες που θέλουμε να μοιραστούμε. Μη μας επικρίνετε, είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε. Και στο κάτω-κάτω είναι κακό να ζωγραφίζεις το σώμα σου με τον τρόπο που σου αρέσει; Όταν ένας ζωγράφος μιλάει για τα συναισθήματά του μέσα από  έναν  πίνακα που ζωγραφίζει είναι τέχνη. Γιατί λοιπόν όχι και τα τατουάζ;

Τα τατουάζ μας ίσως να λένε και περισσότερα από εμάς. Είναι ένα παράθυρο για τις σκέψεις μας, τους φόβους μας, αυτά που αγαπάμε, τις στιγμές που μας έκαναν να πονέσουμε και μας έκαναν πιο δυνατούς ως ανθρώπους. Γι’ αυτό άλλωστε επιλέξαμε να τα θυμόμαστε μέσω ενός τατουάζ.

Γι’ αυτό λοιπόν αν κάποιος σας κρίνει αυθαίρετα και σας χαρακτηρίσει με βάση τα τατουάζ σας, μην μπείτε στον κόπο να του απαντήσετε. Απλώς προσπεράστε τον.

 

Συντάκτης: Δέσποινα Τάμπου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη