«Άλλη μια χρονιά γεμάτη, που με γράμματα δικά μου, καταγράφομαι κι εγώ στους επιζώντες!», λέει ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι, μετρώντας πλέον 2024, μετά από μια απίστευτα δύσκολη χρονιά που, όμως, κατάφερες να επιβιώσεις.

Αναρωτιέμαι γιατί στον απολογισμό μας, θυμόμαστε κυρίως τα άσχημα και τα δύσκολα, αντί τα όμορφα και μοναδικά που μας συνέβησαν. Κι ίσως θα άλλαζαν πολλά στον τρόπο που κυλάμε από τον έναν χρόνο στον άλλο, αν εστιάζαμε στους τομείς που τα καταφέραμε και τις στιγμές που ήμασταν πραγματικά καλά, που είχαμε ανθρώπους κοντά μας να μας στηρίζουν, να μας εμπνέουν. Ίσως, τότε να καταλαβαίναμε πως οφείλουμε ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ, καθένας και σε διαφορετικό πρόσωπο. Σ’ εκείνο, που συνεχίζει να είναι και θα είναι δίπλα μας επειδή το θέλει! Επειδή μας αγαπά, επειδή μας νοιάζεται κι επειδή προσπαθεί να μας φροντίσει.

Είναι εκπληκτικό πώς μπορούμε και συνεχίζουμε, με ή χωρίς βοήθεια, ακόμα και μετά από τα μεγαλύτερα σκοτάδια μας. Πώς το ξαναβρίσκουμε, όλες εκείνες τις φορές που νιώσαμε πως θέλαμε να το παρατήσαμε κι όμως συνεχίσαμε να είμαστε παρόντες. Κι όσο άσχημες ή αδιανόητα άβολες και δύσκολες κι αν είναι οι χρονιές, κάθε που ξεκινάει μια νέα, μια αφελής αλλά χρήσιμη αισιοδοξία μας πάει μπροστά, για να δουλέψουμε προς το +1 με καλύτερες προϋποθέσεις. Ακόμα κι αν κάποια πράγματα φαντάζουν εξ αρχής μικρά. Ακόμα κι αν η ζωή μάς το κάνει δύσκολο να δούμε πόσο ωραία είναι.

Κάπως έτσι και τώρα, εσύ, που σε παίρνει από κάτω, κάνε ένα κουράγιο κι οραματίσου απλώς κάτι καλύτερο. Και πού ξέρεις, μπορεί να τα φέρει έτσι το τυχαίο των πραγμάτων και να εκπλαγείς. Κι αν αναρωτιέσαι, τι μπορείς να κάνεις για αυτό και πώς να το σπρώξεις λιγάκι, η απάντηση βρίσκεται σε πολύ απλά, μικρά βηματάκια που αν ακολουθήσεις, η κάθε μέρα σου μπορεί να είναι γιορτή.

  • Ξεκινώντας λοιπόν το νέο έτος προσπάθησε με το πέρας κάθε εβδομάδας  να σημειώνεις μερικά όμορφα πράγματα που συνέβησαν σε αυτήν. Κράτα τα όλα μαζί σε ένα βάζο. Με το τέλος και της επόμενης χρονιάς θα έχεις να θυμηθείς περισσότερες υπέροχες στιγμές από αυτές που θυμάσαι από τη φετινή.
  • Ξεκαθάρισε και κατάγραψε μερικούς βασικούς στόχους σου για τη νέα χρονιά. Το σημαντικό είναι να τους προκαθορίσεις, ώστε να προσπαθείς και γι’ αυτούς περισσότερο. Αν κάθε μέρα ξυπνάς με έναν στόχο, σίγουρα το καθημερινό ξύπνημα θα μοιάζει με όμορφη γιορτή. Αντί να πεις, όμως, «θέλω  φέτος να αγοράσω ένα σπίτι» πες «φέτος κόβω τα περιττά έξοδα». Είναι τόσο απλό να γίνει ένας στόχος σου εφικτός, αρκεί να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, που είναι άμεσα επιτεύξιμα.
  • Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι φέτος, θα εκτεθείς. Χόρεψε, τραγούδα, φώναξε, κλάψε, γέλα, πες μια καλή κουβέντα στον άλλον, μην τη σκέφτεσαι μόνο! Κάνε κάτι καλό για εσένα, για τον γείτονα, για έναν άγνωστο! Ένα σύνολο όμορφων πραγμάτων, άλλωστε, είναι στοιχεία μιας όμορφης ζωής. Και σίγουρα, πες περισσότερα «συγγνώμη» και «σ’ αγαπώ».

Νέα πίστα, νέα αρχή. Να έχεις μια μοναδική νέα χρονιά και μην ξεχνάς, keep pillow-fighting!

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου