Δεν είναι εύκολες οι σχέσεις. Όποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο μάλλον δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα μιλάει. Θέλει αγώνες και θυσίες για να κρατήσεις τον άλλον δίπλα σου. Μ’ ευχολόγια και μοιρολατρίες καμια σχέση δεν άντεξε στο πέρασμα του χρόνου.

Σίγουρα όλοι μας έχουμε τσακωθεί με τον άνθρωπό μας για πολλά και διάφορα θέματα, απ’ απλά καθημερινά προβλήματα μέχρι κι άλλες σοβαρότερες καταστάσεις που χρήζουν μιας πιο προσεκτικής προσέγγισης. Έχουμε πει πολλά προκειμένου να πείσουμε το ταίρι μας πως αυτό που υποστηρίζουμε είναι το σωστό. Πολλές φορές όμως στο τέλος καταλήγουμε να ζητάμε συγγνώμη, όχι γιατί φταίμε, αλλά επειδή φοβόμαστε μήπως χάσουμε αυτόν τον άνθρωπο απ’ τη ζωή μας.

Ο άνθρωπος αυτός αποτελεί τα πάντα για μας, είναι απίστευτα σημαντικός για τη ζωή μας και δε θέλουμε με τον εγωισμό μας να τον διώξουμε. Γιατί όταν αγαπάς κάποιον δεν κοιτάς εγωισμούς κι υπερηφάνειες, κοιτάς τον άνθρωπο που ‘χεις απέναντί σου στα μάτια και κάνεις τα πάντα για να τον κρατήσεις, γιατί σε κάνει το πιο χαρούμενο πλάσμα πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη κι αυτό δεν τ’ αλλάζεις με τίποτα.

Καλό; Πάρα πολύ! Το να βάζεις τον εγωισμό σου κάτω και να ζητάς συγγνώμη σε μια διαφωνία ή έναν τσακωμό όπου είχες δίκιο σημαίνει πως τ’ άτομο αυτό το αγαπάς πραγματικά κι έχεις βρει την αληθινή αγάπη. Δεν είσαι διατεθειμένος να χάσεις αυτό το άτομο για έναν απλό τσακωμό, θα πεις και μία και δέκα κι εκατό συγγνώμες αν χρειαστεί, προκειμένου να προστατέψεις τη σχέση σου μ’ αυτόν τον άνθρωπο. Επιπλέον αυτό δείχνει πως έχεις μια υγιή σχέση.

Κακό; Πιθανότατα. Σε μία κοινωνία που οι πισώπλατες μαχαιριές διαδέχονται η μια την άλλη κι η εκμετάλλευση χτυπάει κόκκινο, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αν το άτομο που ‘χεις απέναντί σου μπορείς να το εμπιστευτείς εκατό τοις εκατό, πόσο μάλλον να δεθείς μαζί του και να ρίξεις τον εγωισμό σου στα πατώματα γι’αυτό. Κανείς δε σου εγγυάται πως θα βρεις την αληθινή αγάπη με την πρώτη, πολλοί μπορούν να σ’ εκμεταλλευτούν πάνω σ’ αυτόν τον τομέα χωρίς να καταλάβεις τίποτα απολύτως. Αυτό δε σημαίνει, όμως, πως δεν αξίζει να προσπαθήσεις, λίγη προσοχή χρειάζεται και δε θα χάσεις.

Πολλοί θ’ αναρωτιούνται, ποιος ο λόγος να ρίξει κάποιος τον εγωισμό του έτσι αβίαστα; Προκειμένου, όμως, να κρατήσεις τον άνθρωπό σου αξίζει να κάνεις τα πάντα, γιατί για να λάβεις αγάπη πρέπει να δώσεις  αγάπη. Γιατί στους πρώτους τσακωμούς θα ‘σαι εσύ αυτός που θα πει συγγνώμη πρώτος, ακόμη κι αν έχεις δίκιο. Έτσι θα κάνεις το ταίρι σου να καταλάβει πως τ’ αγαπάς πραγματικά κι αν σ’ αγαπάει κι αυτός, θ’ αρχίσει να ζητάει πιο συχνά συγγνώμη στους τσακωμούς σας, δημιουργώντας έτσι μια σχέση με γερά θεμέλια και δεσμούς. Αν πάλι συνεχίσει το ίδιο βιολί, τότε λυπάμαι που θα στο πω, αλλά πιθανότατα βάζει τον εγωισμό του πάνω από σένα και τη σχέση σας. 

Αν κάτι τέτοιο ισχύει, φύγε δίχως κανέναν δισταγμό πριν να ‘ναι αργά. Γιατί ο έρωτας είναι άπληστος και θα σου ζητήσει τα πάντα, ακόμη κι αυτά που δεν έχεις. Κι εσύ θα του τα δώσεις, τυφλωμένος απ’ αυτά που σου υπόσχεται και τελικά θα μείνεις να βρίσκεσαι στον άσσο. 

Αν όμως ψάχνεις γι’ αγάπη, μην την ψάξεις εκεί που ο εγωισμός ακμάζει. Ψάξε την αγαπη σ’ αυτόν που βάζει τα αισθήματα πάνω απ’ τον εγωισμό του. Γιατί μόνο αυτός είναι σε θέση να σου προσφέρει όλα όσα ζητάς κι ακόμη περισσότερα. Και πίστεψέ με, ένας τέτοιος άνθρωπος αξίζει τα πάντα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Δανάης Γιαννοπούλου: Ιωάννα Κακούρη

Συντάκτης: Δανάη Γιαννοπούλου