Φάκελος διατροφή. Στην κορυφή των προτιμήσεων πολλών ανθρώπων βρίσκεται η μεσογειακή διατροφή γιατί θεωρείται ως η πιο ισορροπημένη. Ψάρι, κρέας, όσπρια, λαδερά, φρούτα και δημητριακά, όλα με μέτρο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή προς τη χορτοφαγία με πολλά οφέλη τόσο προς τον οργανισμό μας όσο και προς το περιβάλλον το οποίο μας φιλοξενεί. Υπάρχουν πολλά είδη χορτοφαγίας, με βασικό κοινό χαρακτηριστικό την έλλειψη πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης. Πολλοί τρώνε παράγωγα ζωικής προέλευσης όπως τα γαλακτοκομικά ή τα αυγά κι άλλοι πιο σκληροπυρηνικοί αποκλείουν ακόμα και το μέλι από τη ζωή τους, ως παραγωγό ζωικής προέλευσης και χαρακτηρίζονται ως vegan.

Παρακάτω θα δούμε δέκα λόγους επιστημονικά τεκμηριωμένους για τους οποίους η vegan διατροφή μπορεί να κάνει θαύματα στον οργανισμό που τρέφεται με αυτήν αλλά και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

 

1. Το κυριότερο κριτήριο για να στραφείς στη vegan διατροφή είναι ιδεολογικό και συνοψίζεται σε μια φράση. Δεν σκοτώνουμε ζώα. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα βίντεο που δείχνει μια παρέα ατόμων σε ένα εστιατόριο, όπου ο ένας παραγγέλνει μια χοιρινή μπριζόλα και ο σερβιτόρος του ζητάει να τον ακολουθήσει. Φορώντας του μια ποδιά και δίνοντάς του έναν μπαλτά στο χέρι τον οδηγεί σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκεται ένα γουρούνι και του ζητάει να του δώσει το κομμάτι του κρέατος που επιθυμεί από το ζώο για να το μαγειρέψει ο σεφ. Εσύ τι θα έκανες στη θέση του;

 

2. Για την κτηνοτροφία απαιτείται περίπου το 20- 33 % της παγκόσμιας κατανάλωσης καθαρού νερού. Περίπου 10.000 λίτρα νερό χρειάζονται για να παραχθούν 450 γρ. βοδινού κρέατος. Σε έναν πλανήτη όπου το νερό είναι τόσο πολύτιμο και αγαθό πρώτης ανάγκης και άνθρωποι και ζώα πεθαίνουν από την έλλειψή του,  η ευαισθητοποίησή μας είναι αναγκαία με κάθε τρόπο.

 

3. Η κτηνοτροφία ευθύνεται κυρίως για τον αφανισμό των περισσότερων ειδών ζωντανών οργανισμών, για την καταστροφή και τη μόλυνση υδροβιότοπων και χερσαίων βιοτόπων και τη μόλυνση των υδάτων. Μεγάλες εκτάσεις δασών αποψιλώνονται και καταπατούνται για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων με αποτέλεσμα την αλλοίωση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

 

4. Μέχρι το 2048 οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι ωκεανοί δε θα έχουν ψάρια. Τα 3/4 της παγκόσμιας αλιείας είναι ήδη κατεστραμμένο ή Εκμεταλλευόμενο. 650.000 φάλαινες, δελφίνια και θαλάσσιες φώκιες σκοτώνονται παγκοσμίως από τα αλιευτικά και περίπου 50 εκατομμύρια καρχαρίες πεθαίνουν στα δίχτυα και τις παγίδες των αλιευτικών.

 

5. Για την παραγωγή 450 γρ. κρέας που καταναλώνει ένας άνθρωπος απαιτούνται 50 κιλά τροφής που πρέπει να φάει το ζώο. Αυτό είναι σιτάρι, σόγια ή δημητριακά. Το 82% των παιδιών που δεν έχουν να φάνε ζούνε στις χώρες όπου οι τροφές παράγονται και καταναλώνονται από τα ζώα για την εκτροφή τους, μέχρι και τη διανομή τους στις δυτικές χώρες. Χρειάζεσαι καλύτερο λόγο από αυτόν;

 

6. Ο άνθρωπος ανατομικά δεν είναι φτιαγμένος για να είναι σαρκοφάγος. Συγκρίνοντας ένα σαρκοφάγο ζώο με τον άνθρωπο έχουν δυο χαρακτηριστικές διάφορες. Το εντερικό τους σύστημα το οποίο στα σαρκοφάγα ζώα είναι απλό για να μπορεί να αποβάλλει τις τοξίνες που καταναλώνει ενώ του ανθρώπου είναι πιο πολύπλοκο και τα δόντια τους που ενώ στα σαρκοφάγα ζώα αποτελούνται από κοπτήρες και κυνόδοντες για να μασούν την τροφή τους καλύτερα, στον άνθρωπο παρουσιάζουν ομαλότητα και λείες επιφάνειες, για να μπορεί να επεξεργάζεται φυτικές κυρίως τροφές.

 

7. Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν φυτικές τροφές είναι μόνο λίγα από τα συστατικά που συμβάλλουν σε μια υγιεινή διατροφή. Προβλήματα όπως οι χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια κι άλλες αλλοιώσεις των αιματολογικών εξετάσεων έχουν τη βάση τους στις τοξίνες που προσλαμβάνουμε από ζωικής προέλευσης τροφές.

 

8. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δε συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ανθρώπου στο βαθμό που τους καταλογίζουμε. Το γάλα της αγελάδας για παράδειγμα παράγεται από ένα ζώο περίπου 400 κιλών για να ταΐσει το μικρο της που ζυγίζει περίπου 50 κιλά όταν γεννιέται και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί και να φτάσει τα κιλά που πρέπει. Ένας άνθρωπος που γεννιέται περίπου 3 κιλά όπως καταλαβαίνουμε όλοι και κατά μέσο όρο στην ενήλικη ζωή του ζυγίζει περίπου 70 κιλά, σίγουρα δε χρειάζεται το αγελαδινό γάλα για να αναπτυχθεί στα πλαίσια της δίκης του φύσης.

 

9. Η διάθεση, η υγεία ψυχική, σωματική και σεξουαλική και η ενέργεια που προσφέρει η vegan διατροφή απογειώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Το δέρμα είναι πιο λαμπερό, τα μαλλιά πιο υγιή και όλα τα ανθρώπινα όργανα τα νιώθεις να λειτουργούν ομαλά και φυσιολογικά. Κάθε φυτική πρωτεΐνη και φυτική ίνα που μπαίνει στο σώμα μας, είναι ένα δώρο από τη φύση προς εμάς.

 

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που η vegan διατροφή αποκτά παγκοσμίως φανατικούς οπαδούς. Είτε οι λόγοι είναι ιδεολογικοί, είτε περιβαλλοντικοί, είτε υγείας νομίζω ότι ο καθένας έχει την κρίση και τη διάθεση να ενημερωθεί και να ακολουθήσει όσα πρεσβεύει και του ταιριάζουν να ενστερνιστεί. Γιατί ό,τι κάνει καλό σε κάποιον σίγουρα βοηθάει και κάποιον άλλον. Και έτσι αλυσιδωτά μπορεί ο κόσμος μας να γίνει με απλές και μικρές κινήσεις καλύτερος. Γιατί ο κόσμος αυτός δε μας ανήκει, μας φιλοξενεί. Και απαιτείται να ανταποδώσουμε αυτήν τη φιλοξενία στο μέγιστο δυνατό.

 

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου