paul3174

Ζωή. Συναρπαστική κι απρόβλεπτη. Άλλοι την προγραμματίζουν στην εντέλεια, άλλοι πηγαίνουν στα κουτουρού κι αρκετοί κάνουν όνειρα για αυτήν, με την ελπίδα να πραγματοποιηθούν. Βέβαια, «όταν κάνεις όνειρα, ο Θεός γελάει» λέει μια πολύ γνωστή λαϊκή ρήση και για να μη χρονοτριβώ, κάνε καφέ να στα πω.

Όλοι έχουμε ονειρευτεί λίγο-πολύ πώς θα θέλαμε να ‘ναι η ζωή μας, σε ένα χρόνο, σε πέντε, σε δέκα. Ανάλογα με τους στόχους που βάζεις και το μέγεθος των ονείρων που τολμάς να κάνεις, αν δεν είσαι από αυτούς που επαναπαύονται στη μοίρα και το κάρμα κι απλά περιμένουν με κάποια θεϊκή βοήθεια να πραγματοποιηθούν, πρέπει να κάνεις ένα πλάνο και να ζυγίζεις υπέρ και κατά, ώστε να οδηγείσαι κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στην εικόνα του εαυτού σου που έχεις στο μυαλό σου.

Αν όχι όλες, οι περισσότερες αποφάσεις στη ζωή έχουν ένα τίμημα. Βάσει των προτεραιοτήτων σου συνήθως πληρώνεις και το αντίστοιχο. Κι έστω ότι η επαγγελματική ευκαιρία που σου δόθηκε σε ‘χει τοποθετήσει ως φυσική παρουσία –γιατί με το μυαλό μπορείς να ‘σαι όπου γουστάρεις– σε έναν τόπο χωρίς επιλογές. Χωρίς ερωτικές επιλογές, για την ακρίβεια.

Λίγο η δουλειά, λίγο η προσαρμογή στον καινούριο τόπο περνάει ο καιρός και δεν αισθάνεσαι την ανάγκη ενός συντρόφου. Για πόσο, όμως; Υπάρχουν και βασικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Κι εκεί είναι που ανάλογα με την εικόνα που λέγαμε πιο πριν και την ανάλογη δουλειά που έχεις κάνει με τον εαυτό σου, αποφασίζεις τι θα κάνεις.

«Στους τυφλούς, βασιλεύει ο μονόφθαλμος» λέει μία άλλη παροιμία και θα μου πεις τι με έπιασε σήμερα με αυτές. Εμένα τίποτα. Εσένα; Προφανώς κι ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεσαι και τη διάθεσή σου, μπορείς να πειραματιστείς, να κάνεις δοκιμές και σίγουρα ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις πότε, πού και πώς μπορεί να σε εκπλήξει ένας άνθρωπος.

Αν έβαζες τον εαυτό σου, όμως, σε μια φυσιολογική για εσένα κατάσταση και τοποθεσία, θα έκανες την ίδια επιλογή; Μήπως θα προτιμούσες τη μοναξιά σου και θα κρατούσες το επίπεδο των κριτηρίων που έχεις θέσει για τον εαυτό σου ανέγγιχτα; Μήπως η ανάγκη σου να ερωτευτείς και να ασχοληθείς με κάτι, σε οδηγεί σε αυτόν τον άνθρωπο και τίποτε παραπάνω;

Εσύ ξέρεις καλύτερα για εσένα, τα συναισθήματά σου και τι σε καλύπτει, όταν πλέον είσαι ενήλικας, και κανένας δεν είναι σε θέση να σου πει τι θα κάνεις και με ποιον. Έχοντας, όμως, πάντα στο μυαλό σου τον στόχο σου και ποιος είσαι, τίποτα –ακόμα κι αν σε προβληματίσει– δε θα μείνει χωρίς λύση.

Γιατί αν έχεις ένα στόχο, πρέπει να μένεις προσηλωμένος σε αυτόν. Οποιαδήποτε μικρή απόκλιση απ’ τη διαδρομή που σε οδηγεί στο ιδανικό σου, θα σε βγάλει εκτός πορείας. Τίποτα δεν είναι αμελητέο όταν προσπαθείς να κατακτήσεις το όνειρό σου. Και στο χέρι σου είναι να διαλέξεις την εκδοχή του εαυτού σου που σε αντιπροσωπεύει σε αυτή τη ζωή. Για να την κάνεις ακόμα πιο συναρπαστική, όπως της αρμόζει. Χωρίς συμβιβασμούς κι ημίμετρα. Μόνο με όρεξη και πάθος για το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για ‘σένα.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!