Λένε πως αν βρίσκεσαι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους και δεν ξέρεις ποιον να επιλέξεις, διάλεξε τον δεύτερο γιατί αν ο πρώτος ήταν αυτό που ήθελες δε θα υπήρχε ο δεύτερος ούτε σαν ιδέα, δε θα έμπαινες στη διαδικασία του διλήμματος εξαρχής.

Έστω, λοιπόν, ότι γνωρίζεις έναν άνθρωπο κι είστε κι οι δύο σε σχέση. Και φλερτάρετε, περνάτε χρόνο μαζί, ερωτεύεστε και ξεκινάτε, τελικά, μια παράλληλη σχέση. Τα μηνύματα παίρνουν φωτιά, οι ώρες μοιάζουν να μην έχουν νόημα μακριά απ’ το αντικείμενο του πόθου κι αποκτούν αξία μόνο στα λεπτά που μοιράζεστε. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να χωρίσετε για να ‘στε κανονικά μαζί, χωρίς άλλο κρυφτό κι άγχος. Και το επιτυγχάνετε. Βρήκες τον άνθρωπό σου, ξεπεράσατε κι οι δύο τα εμπόδια και τις δυσκολίες που δε σας επέτρεπαν να ‘στε μαζί κι απολαμβάνετε τώρα τον έρωτά σας. Και ζήσατε ευτυχισμένοι. The end.

Εδώ δε θα έπρεπε να τελειώνει η ιστορία; Κάπως έτσι; Δυστυχώς, όμως, δε ζούμε σε κανένα παραμύθι, ο βάτραχος δε γίνεται πρίγκιπας με ένα φιλί κι η ωραία κοιμωμένη ακόμα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, γιατί κανένα φιλί δεν έλυσε, όπως φαίνεται, τα μάγια.

Κεφάλαιο «εμπιστοσύνη». Το άλφα και το ωμέγα σε όλες τις σχέσεις. Στις ερωτικές η απόλυτη προϋπόθεση. Φυσικά κι η έλξη κι όλα τα υποκειμενικά κριτήρια που βάζει ο καθένας μας πρέπει να πληρούνται αλλά, κακά τα ψέματα, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν υφίσταται σχέση. Τόσο απλά.

Πάμε τώρα στα καλά και στα κακά νέα του παραπάνω σεναρίου. Ας αρχίσουμε απ’ τα αρνητικά. Γνώρισες έναν άνθρωπο που είναι δεσμευμένος, ενώ στην ίδια κατάσταση βρισκόσουν κι εσύ. Προφανώς, κανένας δεν κάνει σχέση –ή δε θα ‘πρεπε τουλάχιστον– απλά γιατί δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει. Που σημαίνει ότι έχοντας επιλέξει ήδη έναν άνθρωπο δίπλα σου, επέτρεψες σε κάποιον άλλον να μπει στη ζωή σου και να σε βάλει και σε δίλημμα. Ας βρούμε το λάθος. Θα μου πεις πως δε συμβαίνει συχνά κάτι τέτοιο. Και μακάρι να το πεις, γιατί αλλιώς μιλάμε για το γνωστό σύνδρομο της μαϊμούς, δηλαδή για εκείνους που για να αφήσουν ένα κλαδί/άνθρωπο πρέπει πρώτα να πιαστούν από ένα άλλο. Παθολογική περίπτωση, με λίγα λόγια.

Επιστρέφοντας λοιπόν, στο πιο υγιές σενάριο όπου απλά έτυχε, απροσδόκητα συνέβη, και σε γοήτευσε ένας άλλος άνθρωπος ενώ έχεις ήδη μια σχέση. Δεν είναι ό,τι πιο τίμιο να ‘χεις συνειδητοποιήσει από πιο πριν ότι δε θες πλέον τη συγκεκριμένη σχέση, κι αφού σεβαστείς πρώτα τον εαυτό σου και μετέπειτα την επιλογή σου, να χωρίσεις πριν χρειαστεί να μπεις σε οποιοδήποτε δίλημμα; Έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου, όχι κάποιο διακοσμητικό, έναν άνθρωπο με αισθήματα, που αφιέρωσε χρόνο για τη σχέση σας κι αν μη τι άλλο έχει κάποια δικαιώματα μέσα σε αυτήν, όπως το να αξίζει την ειλικρίνεια και την εκτίμησή σου.

Είτε πρόκειται για μια κρίση στη σχέση –λόγω απόστασης, διαφωνιών ή ό,τι άλλο– είτε είναι απλή παραδοχή ότι δεν πάει άλλο, είναι πιο δίκαιο και για τους δύο να χωρίσετε πριν γνωρίσετε κι αφεθείτε ελεύθεροι στο να ενδιαφερθείτε για κάποιον άλλον. Γιατί με αυτόν τον τρόπο και κάθε επόμενος θα σέβεται και θα εκτιμάει τη συμπεριφορά σας σε όποιον προηγούμενο.

Όταν, δυστυχώς, θα περάσει αυτός ο καιρός της τρέλας που δημιουργεί το πάθος και που μας κάνει ικανούς για τα πάντα, βλέποντάς τα όλα εφικτά κι ιδανικά, θα μείνει μόνο η πικρή διαπίστωση ότι κι οι δύο για να ‘στε μαζί απατήσατε κάποιους άλλους. Αμφιβολίες κι ερωτηματικά τότε θα τρυπώσουν στο μυαλό, ψάχνοντας απαντήσεις.

«Κι αν δεν το έκανε πρώτη φορά μαζί σου; Αν αυτή είναι η συμπεριφορά του κι όταν του περάσει ο ενθουσιασμός, ξεκινήσει την αναζήτηση του επόμενου; Αν απλά φλερτάρει μέχρι να βρεθεί κάτι που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον;». Και χίλιες άλλες απορίες που ποτέ δε θα απαντηθούν και πάντα θα περιπλέκουν τα συναισθήματά σου.

Ας περάσουμε στα καλά νέα. Χωρίσατε κι είστε μαζί. Κι αυτό είναι σπάνιο, γιατί οι πιθανότητες μάλλον θα θέλανε μια παράλληλη σχέση να τερματίζει άδοξα και τους εμπλεκόμενους να επιστρέφουν στη βολική ασφάλειά τους. Τελεία.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ κανένας δεν μπορεί να ‘ναι σίγουρος για το πότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πραγματικό έρωτα. Και πάντα οι άνθρωποι θα διψούν για να τον βιώσουν, σε όποια ηλικία, υπό όποιες συνθήκες κι αν βρίσκονται. Κι αυτό είναι εξαιρετικό όσον αφορά τη δύναμη του συγκεκριμένου συναισθήματος. Αν θέλεις να το ζήσεις, να το κάνεις μέχρι τέλους. Να το φτάσεις ως εκεί που δεν πάει για να μην έχεις απωθημένα ή αμφιβολίες που θα λειτουργούν σαν βαρίδια για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Οι κατάλληλες συνθήκες στη ζωή μας είναι το παν για να μπορούμε να δεχτούμε χωρίς να ευτελίζουμε ένα τόσο μεγαλοπρεπές συναίσθημα. Η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη κι ο διάλογος είναι μερικές απ’ τις πιο βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν πρώτα τη σχέση με τον εαυτό μας κι ύστερα τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Αν ξέρεις τι θες, κανένα δίλημμα δε θα σε ταλαιπωρήσει. Αν είσαι ξεκάθαρος, καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να κλονιστεί. Και τότε, αν θες να το ζήσεις, θα σου στρωθεί ένας δρόμος που θα δε σταματήσεις να απολαμβάνεις περπατώντας τον με τον άνθρωπο που θα ‘χεις επιλέξει ως συνοδοιπόρο.

 

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη