«Πιστεύεις στον έρωτα με την πρώτη ματιά;» Μία ερώτηση κλισέ για πολλούς, γεγονός για μερικούς, σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τους υπόλοιπους. Δε θα σταθούμε, όμως, σε οτιδήποτε έχει σχέση με έρωτες, αλλά ας κεντράρουμε σ’ άλλου είδους αστραπιαίες συναισθηματικές εκρήξεις.

Γιατί πέρα απ’ τα κεραυνοβόλα ρομάντζα, υπάρχει κι η κεραυνοβόλα αντιπάθεια. Οι προβολείς, λοιπόν, στον αχώνευτο με την πρώτη μάτια. Ναι, ναι. Αυτό το τυπάκι που είτε έτυχε να βρεθείτε σε κοινή παρέα, είτε σας σύστησαν κάποια στιγμή, κάπου, κάποτε, ή έστω σε εξυπηρέτησε σε κάποια υπηρεσία ή τον συνάντησες στο πιο πιθανό ή απίθανο μέρος του κόσμου κι ευχήθηκες να μην το ξαναδείς ποτέ.

Πώς γίνεται, όμως, να αντιπαθήσεις κάποιον που δε γνωρίζεις προσωπικά; Φταίει η αύρα του; Οι ενέργειές σας δε συντονίζονται, μήπως; Ή για κάποιον λόγο εσύ εκείνη τη μέρα ήσουν στις μαύρες σου και δεν άντεχες ούτε το είδωλό σου στον καθρέφτη;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν. Σε συμπεριφορές, χαρακτήρα και τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή κι όσους συναναστρέφονται. Αν δε συμπαθήσεις ένα άτομο δε σημαίνει ούτε ότι αυτός είναι κακός χαρακτήρας, ούτε ότι εσύ είσαι στριμμένο άντερο. Εκτός κι αν, πράγματι, είναι ή είσαι αντίστοιχα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Μιλώντας, λοιπόν, για νορμάλ καταστάσεις και πρόσωπα, τα πράγματα είναι πιο απλά.

Υπάρχουν εκείνοι που μπορούν να συναναστρέφονται με την ίδια οικειότητα όλους ανεξαιρέτως –και για να πω την αλήθεια μου, ποτέ δεν τους κατάλαβα και κάπως τους φοβάμαι– κι εκείνοι που έχουν κάποια κριτήρια, όπου με βάση αυτά δέχονται ή απορρίπτουν άμεσα ανθρώπους. Ο καθένας τις προϋποθέσεις του τις ορίζει ο ίδιος για τον εαυτό του. Άλλος δεν αντέχει άτομα σνομπ, άλλος δεν μπορεί τους πολύ χαλαρούς ή τους πολύ αγχώδεις αντίστοιχα, και πάει λέγοντας.

Υπάρχουν επίσης κι οι φυσιογνωμιστές. Αυτοί που παρατηρώντας κάποια εξωτερικά γνωρίσματα και κρίνοντας κάποιες χτυπητές συμπεριφορές, βγάζουν ένα συμπέρασμα για τον χαρακτήρα κάποιου ή απλά αποφεύγουν ορισμένους, αν αισθανθούν πως κάτι δεν τους κάθεται καλά, αφού εμπιστεύονται τυφλά το ένστικτό τους.

Αρκετοί μπορεί να μεταφράζουν την ενέργεια του άλλου ως αρνητική, για τους πιο διαβασμένους και μυημένους σε ό,τι αφορά vibes κλπ, ή πιο απλά να μη γεννηθεί αυτό που λέμε «χημεία» ανάμεσα σε κάποιους.

Όποια κι αν είναι η αιτία ή η εξήγηση που θα προσπαθήσουμε να δώσουμε, είναι αποδεκτή. Αυτό το φαινόμενο υπάρχει και θα υπάρχει, γιατί πολύ απλά δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Οποιοδήποτε με προσωπικότητα και χαρακτήρα μπορεί να βρεθεί στη συγκεκριμένη περίσταση κι ως θύτης κι ως θύμα αυτής.

Είτε, λοιπόν, είσαι εσύ αυτός που δε συμπαθείς κάποιον, είτε κάποιος άλλος δε συμπάθησε εσένα, για όποιον λόγο, το συμπέρασμα είναι ένα: Έχεις άποψη κι αυτό είναι κάτι που σε τιμά. Γιατί –είτε κρίνεις σωστά είτε λάθος– έχεις το θάρρος της γνώμης σου και τα κότσια να κάνεις επιλογές.

Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους και δεν μπορούν να μας αρέσουν όλοι, κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Απόφευγε αυτούς που κάνουν τη συναναστροφή σας αγγαρεία και φρόντιζε να περνάς όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με αυτούς που πραγματικά γουστάρεις. Για το καλό το δικό σου, την ψυχική σου υγεία, την ηρεμία σου και τη σωματική ακεραιότητα των «αχώνευτων» που έχουν βρεθεί στον δρόμο σου.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη