«Το προλαμβάνειν καλύτερον του θεραπεύειν». Με αυτά τα λόγια ο Ιπποκράτης σε μια πρόταση συμπεριέλαβε όλη την ουσία γύρω από το θέμα της υγείας, ατομικής και συλλογικής. Οι περισσότεροι από εμάς, λόγω αμέλειας, βεβαρημένου προγράμματος ή οποιουδήποτε φόβου ελλοχεύει γύρω από κάθε είδους ασθένειες, αμελούμε τον τακτικό έλεγχο που βάσει της ηλικίας και του ιατρικού ιστορικού μας οφείλουμε να κάνουμε. Όποιος θεωρεί ανάμεσά μας ότι είναι αθάνατος ή άτρωτος, δυστυχώς θα σας αποκαλύψω ένα μεγάλο μυστικό. Δεν είστε. Κάνεις μας δεν είναι.

Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο θέμα υγείας, όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών, σωματικών ή όποιων άλλων διακρίσεων. Σίγουρα ο τρόπος ζωής, η καθημερινή άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή και ένα «καλό» DNA, βοηθούν στο να θωρακίσετε τον οργανισμό σας λίγο περισσότερο. Αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, έως τρομερά κυνικοί, αυτό δεν αρκεί. Το άγχος, η καθημερινότητα που σε ρουφάει σαν μαύρη τρύπα στις αρνητικές εκφάνσεις της, οι καταχρήσεις, τα καυσαέρια, οι επεξεργασμένες τροφές και χίλιοι άλλοι δυο λόγοι, φανεροί ή κρυφοί, μπορούν ν’ αλλάξουν τα δεδομένα μας, όχι σε βάθος χρόνου, αλλά ωρών.

Ακούμε συνέχεια περιστατικά ανθρώπων, από κοντινούς μέχρι και τους πιο μακρινούς κι αντί αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο για να κάνουμε κάθε χρόνο ένα ολοκληρωμένο check up, περιμένουμε να χτυπήσει τη δίκη μας πόρτα το οτιδήποτε. Σίγουρα δε χρειάζεται να είμαστε και στο άλλο άκρο, αυτό των αρρωστοφοβικών. Όπου πρεσβεύει η λογική και το μέτρο, τότε όλα θα κυμαίνονται και στα σωστά πλαίσια υγιούς αντίδρασης.

Είναι ειλικρινά κρίμα, από ανευθυνότητα, αμέλεια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να θεωρηθεί ως επιπόλαια συμπεριφορά, να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τη σκληρή αλήθεια οποιαδήποτε φύσης. Είναι σοκαριστικό να έρχεται η στιγμή που φράσεις όπως το « μην αφήνεις γι’ αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα» ή « αν γυρνούσα το χρόνο πίσω» αποκτούν ουσία και νόημα, κάτω από σοβαρές συνθήκες.

Ο εαυτός μας είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας στο ταξίδι της ζωής. Αν δεν αγαπήσεις το σώμα σου, δε θα μπορέσεις να κάνεις τίποτα αξιαγάπητο ή αξιομνημόνευτο μ’ αυτό. Η υγεία μας, σωματική και ψυχική, πρέπει σε κάθε ηλικία, σε κάθε φάση της ζωής μας, όσα δύσκολα κι αν αντιμετωπίζουμε, να είναι πάντα η προτεραιότητά μας. Πρέπει να μάθουμε ν’ ακούμε και να βλέπουμε όσα το σώμα μας θέλει να μας πει. Πρέπει να το σεβόμαστε και να το φροντίζουμε γιατί ουσιαστικά αυτό είναι το σπίτι μας και το καταφύγιό μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που βίωσαν την ανεξίτηλη εμπειρία που σου αφήνει μια ασθένεια, ιάσιμη ή μη. Το σημάδι και η πληγή που μένει στη μνήμη και στην ψυχή είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμη. Κι εύχομαι κανένας να μη χρειαστεί να ζήσει από πρώτο χέρι αυτήν την εμπειρία για να καταλάβει τη στάση και την αντίληψη που πρέπει να έχει για το τι είναι τελικά σημαντικό στη ζωή μας. Γιατί τα σημαντικότερα αγαθά στη ζωή είναι άυλα, όπως η υγεία, η αγάπη, η ευγνωμοσύνη και η τύχη. Η τύχη να ξυπνάμε κάθε πρωί υγιείς. Αυτό είναι η ευτυχία που όλοι αναζητάμε, αλλά μόνο όσοι είναι ευγνώμονες τη νιώθουν. Γι’ αυτό πάντα η πρόληψη θα είναι η καλύτερη θεραπεία.

 

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου