desktop127

Τικ τοκ. Στην αρχή σε ξινίζει κι η πρώτη αντίδρασή σου είναι να  το ειρωνευτείς. Απορείς πώς γίνεται ενήλικα άτομα να εθίζονται και ν’ ασχολούνται με κάτι τέτοιο. Η συνέχεια απλή. Από περιέργεια και για να μη θεωρηθείς και πασέ, πληκτρολογείς όσα χρειάζεται για να δημιουργήσεις τον δικό σου λογαριασμό, έχοντας πάντα τους ενδοιασμούς σου, μπορεί και κρυφά για ένα διάστημα.

Καλώς ήρθες στην πραγματικότητα του τικ τοκ. Άτομα από όλον τον κόσμο, διάσημοι ή άτομα της διπλανής πόρτας, όλοι είναι εκεί για να διασκεδάσουν, να χορέψουν, να μιμηθούν και ν’ ανταποκριθούν σε κάθε είδους challenge που προστάζουν οι περιστάσεις. Κι εκεί που διασκεδάζεις με μερικά βίντεο, σου δημιουργούνται ερωτηματικά με πολλά άλλα, ακόμα απορείς για ποιο λόγο όλοι μιλούν για έναν νέο εθισμό. Έτσι ένα απόγευμα που η βαρεμάρα σου έχει χτυπήσει κόκκινο, με παρέα ή χωρίς, αποφασίζεις να φτιάξεις το πρώτο, δικό σου βιντεάκι.

Και τότε αρχίζεις και καταλαβαίνεις, γίνονται όλα λίγο πιο ευδιάκριτα. Καταρχάς, ο πιο σημαντικός λόγος για όλον αυτόν τον παροξυσμό που επικρατεί είναι η ίδια η διαδικασία. Ψάχνοντας την κατάλληλη λήψη, προσπαθώντας να αποστηθίσεις από διαλόγους έως την πιο τρελή χορογραφία, το γέλιο σού χαρίζεται άφθονο. Περνάς τόσο καλά που προσπαθείς να τελειοποιήσεις τη λήψη όχι για να εισπράξεις κάποιο εύσημο αλλά για να μην τελειώσει αυτή η διαδρομή και το συναίσθημα ευφορίας που αισθάνεσαι.

Τι άλλο όμως μπορεί να λέει για τον καθένα μας ένα αθώο, κατά τ’ άλλα, βιντεάκι στο τικ τοκ; Μπορείς να καταλάβεις πράγματα για τον χαρακτήρα του άλλου βάσει των επιλογών του; Η απάντηση είναι, ναι.

Υπάρχουν αυτοί που δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργεί κι ανεβάζουν ό, τι να ναι. Άλλοι που στα πλαίσια της γενικής ωραιοπάθειας κι ανάγκης τους για επιβεβαίωση μας χαρίζουν από το πιο αθώο μέχρι το πιο προκλητικό οφθαλμόλουτρο, επιδεικνύοντας όσα η φύση, η γυμναστική ή η εξέλιξη της όποιας επιστήμης τους χάρισε. Κι υπάρχουν κι εκείνοι οι άλλοι, οι φοβεροί τύποι που προσπαθούν ν’ αναπαραστήσουν αποσπάσματα αγαπημένων σειρών, εκπομπών ή ό, τι άλλο μπορούν να σκαρφιστούν για να προσφέρουν μερικές στιγμές χαράς κι άφθονου γέλιου στον άλλον. Αυθορμητισμός, όρεξη για δημιουργία και φαντασία είναι μερικά από τα ταλέντα που πρέπει να είσαι αποφασισμένος να ξεδιπλώσεις για να πετύχεις το τέλειο βίντεο.

Το τικ τοκ είναι ένα μέσο για να μπορεί να εκφράσει ο καθένας τις ανησυχίες του, καλλιτεχνικές, κοινωνικές, το ψώνιο του ή και τις υποκριτικές του ικανότητες κι ό, τι άλλο μπορεί ν’ απασχολεί έναν άνθρωπο, σ’ ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει λογοκρισία. Αν δε σου αρέσει κάτι, συνεχίζεις απλά να βλέπεις το επόμενο βίντεο, χωρίς ν’ απορείς ή να δυσανασχετείς για το περιεχόμενο γιατί από πριν ξέρεις πολύ καλά τι να περιμένεις από το συγκεκριμένο μέσο.

Είτε επιλέγεις να είσαι ο εαυτός σου και ν’ ανεβάζεις δικά σου βιντεάκια είτε επιλέγεις να γίνεις για μερικά δευτερόλεπτα κάποιος άλλος, αυτό που στο τέλος μετράει είναι να περάσεις καλά. Και στα πλαίσια της γενικότερης ατμόσφαιρας που επικρατεί παγκοσμίως, το τικ τοκ ήρθε στη ζωή μας την καταλληλότερη στιγμή. Ό, τι κι αν εκφράζεις, όποιος κι αν είσαι ή θα ήθελες να είσαι, σε ένα κλίμα χιούμορ και πλάκας μπορείς να το αποζητήσεις και να το πραγματοποιήσεις. Γιατί ποτέ κάνεις δεν έπαθε τίποτα από λίγη πλάκα παραπάνω. Και γιατί κάτω από το πέπλο του χιούμορ και του γέλιου, υπάρχουν ίσως όνειρα που δεν έγιναν πραγματικότητα, έρωτες που δεν άνθισαν και ψυχές που ψάχνουν για γιατρειά.

Αυτό που θέλεις να είσαι ή αυτό που θέλεις να γίνεις, απέχει μια απόφαση μακριά από αυτό που είσαι τώρα.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου