Διαδίκτυο. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς ήταν η ζωή πριν από αυτό πλέον. Είσαι με μια παρέα και συζητάνε κάποιο θέμα πάνω στο οποίο έχεις ελλιπή ή καθόλου γνώση; Μπαίνεις, πληκτρολογείς και voila. Όλη η γνώση καθώς και οι πηγές από τις οποίες προήλθε σε λιγότερο από ένα λεπτό μπροστά στα μάτια σου. Είσαι σπίτι και θέλεις να περάσει η ώρα; Από το διαδίκτυο μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα είναι εκεί στη διάθεσή σου για να σπαταλήσεις από μια ώρα μέχρι μια ζωή, αν το επιθυμείς. Από συνταγές μαγειρικής, γιατροσόφια για κάθε είδους πρόβλημα μέχρι την πιο τρελή ιδέα που μπορεί να κατεβάσει ανθρώπινος νους.

Τι γίνεται όμως όταν το διαδίκτυο ξεκινάει κι «επεμβαίνει» σε διαδικασίες που μέχρι πρότινος ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν το κύριο συστατικό για την επιτυχή έκβασή τους; Γιατί με το πέρασμα των χρόνων καταλαμβάνει όλο και πιο πολύ έδαφος στο φλερτ ή μια απλή γνωριμία, δραστηριότητες που «επιβάλλουν» την προσωπική επαφή με τον άλλον και την «καθαρή» κρίση χωρίς φίλτρα κι ωραιοποιημένες ή επιτηδευμένες ατάκες;

Οι γνωριμίες που μέχρι τώρα γίνονταν σε καφέ, μπαρ ή μέσω κοινών φίλων και γνωστών, έχουν δώσει τη θέση τους σε ένα search και μερικά friend request στο μέσο που θα επιλέξεις να δραστηριοποιηθείς. Μερικοί από τους λόγους που ίσως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτήν την αλλαγή είναι η απελευθέρωση από κάθε είδους ταμπού ή λογοκρισία, ως προς τις προτιμήσεις, αυτά που θέλεις να πεις και το ποιος είσαι πραγματικά. Η ύπαρξη μιας οθόνης ως προστατευτικού μέσου, από κάθε είδους τραύματος που μπορεί κάποιος ν’ αποκτήσει από την ειλικρινή παραδοχή του εαυτού του, ίσως είναι ο πιο σημαντικός. Η δυνατότητα του να «είσαι» όποιος θέλεις επίσης λι όχι η πραγματική ταυτότητά σου, ένας από τους πιο ριψοκίνδυνους.

Μέσα στην πληθώρα των επιλογών, μπορείς να βρεις αυτό που σε εκφράζει και να επιδιώξεις την όποια  κατάληξη μιας γνωριμίας.  Οικογενειακή κατάσταση και προτιμήσεις, από αγαπημένα μέρη μέχρι ταινίες, είναι όλα εκεί στη διάθεσή σου για να αποδεχτείς ή να απορρίψεις τον υποψήφιο που έχεις στην οθόνη σου. Εικόνες επεξεργασμένες και χωρίς καμία ατέλεια σε αντίθεση με την πραγματική εικόνα, είναι κι αυτές που θα δώσουν μια έξτρα ώθηση στο τελικό ξεσκαρτάρισμα ανάμεσα στις επιλογές σου. Μήπως όλ’ αυτά είναι απλά καμουφλαρισμένες δικαιολογίες για να μειώσουμε τον πόνο της απόρριψης;

Η τεχνολογία κι η εξέλιξη της είναι αδιαπραγμάτευτα ένα γεγονός. Το αν επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τη ζωή μας, είναι στο χέρι του καθενός και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται αυτήν την αλλαγή. Υπήρξαν άνθρωποι που η έλλειψη κοινωνικών επαφών ή χρόνου, τους οδήγησε στην εύρεση συντρόφου μέσω Διαδικτύου με πολύ επιτυχημένη έκβαση. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που τα αποτελέσματα δεν ήταν το ίδιο θετικά.

Το να μπορείς να διακρίνεις τι σου ταιριάζει, μέχρι πού μπορείς να φτάσεις και το ποιος θέλεις να είσαι στην τελική, είναι μια απόφαση που αφορά προσωπικά εσένα. Καμία ανέντιμη όμως κι ανειλικρινή κίνηση δεν οδήγησε στο σωστό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα και κανένας έρωτας που γεννήθηκε με περγαμηνές δεν άνθισε μέσα σε προστατευμένα πεδία «μάχης».

Η εικόνα που έχεις πλάσει για τον εαυτό σου κι ο βαθμός δυσκολίας των καταστάσεων που καλείσαι να βιώσεις για ν’ αποκτήσεις όσα ονειρεύτηκες είναι πάντα ανάλογος. Γιατί χωρίς θυσίες τα αγαθά δεν αποκτώνται. Και χωρίς ρίσκο καμία ιστορία δε θα ήταν αξία αναφοράς.

 

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου