OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το καλοκαίρι έχει σαν συνώνυμό του τις διακοπές. Αυτές οι δύο λέξεις πάνε πακέτο κι αποτελούν τον πιο τέλειο συνδυασμό λέξεων και στιγμών. Σαν αδελφάκια, ένα πράγμα, αυτόματα καρφώνονται παρέα στο μυαλό μας.

Στο ίδιο μυαλό που έχουμε οργανώσει με κάθε λεπτομέρεια το πλάνο της απόδρασής μας. Πανάκριβα ξενοδοχεία με τεράστιες πισίνες και πλούσιο πρωινό μπουφέ. Να πίνουμε τα κοκτέιλ μας και μετά να βουτάμε. Να πάμε σε εξωτικούς προορισμούς, γιατί αλλιώς τι σόι διακοπές θα είναι αυτές; Καμία Χαβάη, καλή είναι; Χλιδάτα γεύματα και πολυτελή εστιατόρια, γιατί έτσι θέλουμε.

Καλά τα λέμε κι ωραίες οι πισίνες και τα φαντεζί σκηνικά, ποτέ κανείς δεν είπε το αντίθετο. Αλλά χρειάζεται και κάτι σημαντικό για γίνουν όλα αυτά. Κάτι που δεν πολυπαίζει στις μέρες μας, πολλά χρήματα δηλαδή. Οι διακοπές όμως δεν είναι απαραίτητο να σημαίνουν όλα τα παραπάνω για να ‘ναι ανανεωτικές κι όμορφες. Ίσως να χρειαζόμαστε πολύ λιγότερα για να περάσουμε καλά.

Εντάξει, ένα ποσό θα το διαθέσεις ούτως ή άλλως, διαφορετικά αν δεν παίζει μία ας φουσκώσουμε μια πισίνα στην αυλή μας. Έστω, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα μικρό χρηματικό ποσό, το αναγκαίο για να κάνουμε διακοπές, ακόμα και στην πιο απλή εκδοχή τους. Εξάλλου, εκείνες τις μέρες επιβάλλεται να είμαστε πιο ελεύθεροι. Κι αυτή η ανεμελιά μας παραπέμπει σε έναν πιο χίπικο άρα και πιο οικονομικό τρόπο ζωής.

Ειδικά όταν είμαστε ακόμη νέοι (σχετικό αυτό, δεν καθορίζεται από ένα νούμερο) κι έχουμε περισσότερες αντοχές, οι ανέσεις είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να στερηθούμε. Μαγεία μπορεί να ‘ναι και μια μηχανή (μόνο πάρε χρήματα για βενζίνη, γιατί, εντάξει, δε λέει να ξεμείνεις και να σπρώχνεις στο πουθενά) κι ένα μεγάλο σακίδιο. Ρούχα, φρούτα, τοστ, κουτί πρώτων βοηθειών -γιατί ποτέ δεν ξέρεις όλα πρέπει να τα υπολογίζουμε. Ό,τι άλλο εσύ θελήσεις. Ό,τι εσύ κρίνεις απαραίτητο για ‘κείνες τις μέρες. Σίγουρα κι ένας χάρτης για να μη χαθείς ή έστω το GPS του κινητού. Καβάλα την, ιδανικά με καλή παρέα, και φύγε με την ανατολή του ηλίου να απολαύσεις τη διαδρομή. Αντίστοιχα γοητευτικό και σχετικά ανέξοδο ένα road trip με το αμάξι. Οκ, έχουμε βενζίνες και διόδια, αλλά και πάλι συμφέρει συγκριτικά με αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ή ακόμη, αν μαζευτείτε πολλοί μπορείτε να νοικιάσετε ένα τροχόσπιτο, που είναι αυτόματα το μεταφορικό μέσο και το σπίτι σας.

Υπάρχουν επίσης πολλά νησιά στα οποία μπορεί να κάνεις camping, γλυτώνοντας έτσι το υψηλό κόστος της διαμονής. Έχεις πάει ποτέ στην όμορφη Σέριφο; Ένας οικονομικός προορισμός. Κατασκηνώνοντας με την παρέα σου (κάπου ελεύθερα αν υπάρχει η δυνατότητα ή οργανωμένα) θα ζήσεις μποέμικα κι αυθεντικά. Διανυκτερεύσεις στην παραλία με τραγούδια γύρω απ’ τη φωτιά κι ασταμάτητες βουτιές στο νερό.

Τόσα ωραία τέτοια μέρη υπάρχουν στην Ελλάδα, όπου με λίγα χρήματα μπορείς να ζήσεις μεγαλειώδεις στιγμές, να συλλέξεις εμπειρίες και να νιώσεις ότι οι διακοπές έχουν πολλές εναλλακτικές μορφές, εξίσου εντυπωσιακές. Την καλοπέρασή μας την φτιάχνουμε εμείς, δίνουμε το χρώμα της διάθεσής μας. Δεν είναι ανάγκη να χαλάσεις οικονομίες μίας ολόκληρης ζωής για λίγες μέρες χαλάρωσης. Και στο κάτω-κάτω το μόνο που μετράει είναι να ζήσεις κάτι διαφορετικό και να απολαύσεις τη στιγμή. Με τα άτομα που αγαπάς περνάς παντού καλά. Άλλωστε, τα μικρά πράγματα είναι και τα πιο ωραία.

Ακόμη και στο φαγητό δε χρειάζεται υπερβολές για να το ευχαριστηθείς. Δεν είναι ανάγκη να φάμε αστακομακαρονάδα για να νιώσουμε ότι κάνουμε διακοπές. Το ψάρεμα μαζί με φίλους (ιδίως οι νησιώτες που ξέρουν από αυτά) είναι ό,τι καλύτερο. Γέλιο κι αναμνήσεις, αυτά είναι τα σημαντικά, ακόμη κι αν δε φάτε στο τέλος. Άλλωστε, υπάρχει πάντα το τίμιο, οικονομικό και χορταστικό σουβλάκι.

Ίσως όλα αυτά, τα πιο χύμα κι ελεύθερα, να μην είναι για όλους μα σίγουρα είναι πιο κοντά στον ορισμό του καλοκαιριού και της ξεγνοιασιάς. Άλλοι πάλι δεν μπορούν να φανταστούν τις διακοπές τους αλλιώς, μόνο απρόβλεπτες, ανοργάνωτες και χίπικες. Στιγμές που ίσως να μην ανέβουν σε κανένα Instagram story, στιγμές που θα είναι 100% παρόντες!

Συντάκτης: Ειρήνη Κουκέλλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!