Οι διακοπές είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο από μόνες τους, κάθε χρόνο τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Η τοποθεσία αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς κι έτσι επιλέγουμε με πολλή προσοχή τους προορισμούς μας. Και στατιστικά να το δούμε μπορούμε με άνεση να διακρίνουμε ότι τα νησιά μας αποτελούν ανέκαθεν τον ιδανικό προορισμό για το καλοκαίρι.

Δεν υπονομεύουμε, βέβαια, σε καμία περίπτωση τις μεγαλουπόλεις, καλές είναι κι αυτές, αλλά για πιο μετά. Όπως και να το κάνουμε, τα νησιά μας πάντα θα κατέχουν την πρωτιά στις θερινές διακοπές. Κι αυτό δικαίως. Είναι προορισμοί μοναδικοί, οι μικροί μας θησαυροί, μας δίνουν την ανάσα που έχουμε ανάγκη!

Τα νησιά έχουν αυτή τη λεγόμενη καλοκαιρινή αύρα. Καταρχάς, περιβάλλονται απ’ το μπλε της θάλασσας σε όλες τις αποχρώσεις. Όπου κι αν σταθείς το μάτι σου θα χορταίνει τη μυρωδιά της. Αυτό, άλλωστε, είναι το πιο δυνατό χαρτί των νησιών μας. Η θάλασσα, που της έχουμε αδυναμία κι όλοι την κυνηγάμε όλο το χρόνο, μα λίγο παραπάνω το καλοκαίρι. Αυτή η αλμύρα της  είναι μοναδική. Κι οι παραλίες αμέτρητες σε αυτούς τους τόπους και ταυτόχρονα όλες τόσο ιδιαίτερες και μαγικές.

Έπειτα είναι κι αυτή η ησυχία που υπάρχει στα νησιά. Απουσιάζει όλη αυτή η φασαρία των αστικών κέντρων. Μακριά απ’ τη βαβούρα και την ένταση. Δεν κυριαρχεί το άγχος ούτε αυτό το τρέξιμο των μεγαλουπόλεων. Εδώ οι ρυθμοί είναι πιο αργοί, σου αφήνουν το περιθώριο να απολαύσεις τη στιγμή.

Όλα κυλάνε σχετικά ήρεμα κι αυτή η ηρεμία είναι που αποζητάμε στις διακοπές μας. Όλα πιο καθαρά κι ίσως πιο αγνά. Η φύση κάνει έντονη την παρουσία της και μας χαλαρώνει. Μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές κι είναι κάτι που έχουμε ανάγκη στις εξορμήσεις μας.

Η ζωή στα νησιά γενικότερα είναι απλή. Και στο απλό βρίσκεται πάντα όλη η ομορφιά. Ζούμε πιο ελεύθερες καταστάσεις, μακριά από ρολόγια και προγράμματα. Βόλτες, ανεμελιά, παιδιά να τρέχουν στα σοκάκια σαν να μην υπάρχει αύριο. Κι είναι κι αυτή η οικειότητα, παράθυρα και πόρτες ανοιχτές, λες κι είμαστε όλοι μια τεράστια οικογένεια, κάτι που κάνει το σκηνικό πιο φιλόξενο και την παραμονή μας πιο ευχάριστη.

Τα νησιά ξεχωρίζουν γιατί διαφέρουν, καταφέρνουν ακόμη να παραμένουν παραδοσιακά. Αυθεντικά, κρατάνε ζωντανά όλα τα ήθη κι έθιμά τους. Πλούσια από χιλιάδες ιστορίες, το κάθε νησί, ακόμη και το κάθε χωριό, έχει τη δική του κι είναι έτοιμο να μας την διηγηθεί μέσα απ’ τα μνημεία, τις εκδηλώσεις και τα τοπικά προϊόντα που έχει να μας προσφέρει. Το καθένα έχει, πράγματι, κάτι διαφορετικό να μας δώσει. Ειδικά τα πανηγύρια στις πλατείες είναι μια εμπειρία που κάνει το καλοκαίρι μας αξέχαστο.

Σημείο αναφοράς είναι και τα ταβερνάκια πάνω στο κύμα. Τα φρέσκα θαλασσινά κι οι τόσο νόστιμες τοπικές γεύσεις. Ποιος δε λαχταράει να απολαύσει ένα φρέσκο καλαμαράκι ή χταποδάκι συνδυασμένο με ούζο, μετά το κολύμπι; Κι όλο αυτό το σκηνικό στημένο πάνω στη θάλασσα με τέτοια θέα. Αυτά τα μικρά, μα όμως παραδοσιακά μαγαζιά, είναι που κάνουν τη διαφορά.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή τους, αποκτούν ζωή (έξτρα) κι έχουν την ευκαιρία να δείξουν σε όλους τη μαγεία τους. Γι’ αυτούς κι άλλους τόσους λόγος, καλοκαίρι και νησί πάνε μαζί. Κάθε σημείο του πλανήτη είναι ξεχωριστό, αλλά όταν έρθει αυτή η ξέγνοιαστη εποχή, η επιλογή είναι χωρίς δεύτερη σκέψη μία: Τα μικρά μας στολίδια, περιτριγυρισμένα από θάλασσα κι όμορφους ανθρώπους.

Συντάκτης: Ειρήνη Κουκέλλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη