Είναι γεγονός, πως ανάμεσα στις τόσες συγκλονιστικές στιγμές που μας χάρισε το Grey’s anatomy, σε όλες τους τις σεζόν, πρώτη θέση στην καρδιά μας έχει και θα έχει ο δεσμός ζωής της Κριστίνα με τη Μέρεντιθ. Ανάμεσα σε χειρουργικά νυστέρια, εξαντλητικές βάρδιες και μαθήματα επιστημονικής ανθρωπιάς, γνωρίζονται οι δύο βασικές πρωταγωνίστριες της σειράς. Ανεξάρτητα από την αναμφίβολα παθιασμένη και ζωντανή ερωτική ζωή και των δύο ιατρών του Seattle Grace hospital, διαφαίνεται πως ο σταθερός άξονας γύρω από τον οποίο κινούνται οι υπόλοιπες διαπροσωπικές σχέσεις των πρωταγωνιστών, είναι σίγουρα η σχέση εμπιστοσύνης που έχει δομηθεί μεταξύ τους.

Η Κριστίνα με τη Μέρεντιθ, αλληλοσυμπληρώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς, μεταφέροντας στον θεατή μια γεύση για τις ιδανικές φιλικές σχέσεις που θα ήθελε να βιώσει και ο ίδιος. Σχέση απόλυτης αγάπης, λοιπόν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθώς κανένας από εμάς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ερωτικές σχέσεις των δύο πρωταγωνιστών, έρχονται σε δεύτερη μοίρα, καθώς η μία κουμπώνει απόλυτα στον ορισμό του απόλυτου για την άλλη. Η σχέση τους χαρακτηρίζεται από μηδενικό εγωισμό, αμφίπλευρες προσπάθειες, πραγματική ανιδιοτέλεια και γνήσιο αμετάβλητο ενδιαφέρον, καθώς, όπως φαίνεται, κι οι δύο εμπιστεύονται με κλειστά μάτια η μία την άλλη.

Κατά τη διάρκεια τη σειράς, η ζωή φέρνει αντιμέτωπη αμφότερες τη Μέρεντιθ και τη Κριστίνα με συνεχείς συναισθηματικές και ιδεολογικές συγκρούσεις. Αδιαμφισβήτητη η υποστήριξη που παρέχει η μία στην άλλη, ανάμεσα σε σκληρές στιγμές της ζωής τους, ενώ η σχέση τους δοκιμάζεται κι όπως φαίνεται κατορθώνει να υπερβεί των περιστάσεων και να βγει περισσότερο ουσιαστική, κάθε φορά, παρά τα εμπόδια. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη φυγή του Δόκτωρ Μπερκ, την τελευταία στιγμή πριν τον γάμο του με την Κριστίνα στα σκαλιά της εκκλησίας, αφήνοντάς την πραγματικά “γυμνή” στην πιο ευάλωτη συναισθηματικά στιγμή της ζωής της. Ο Μπερκ, θα συνειδητοποιήσει ότι θα ήταν κρίμα να μεταβάλλει την Κριστίνα σε κάτι ξένο για χάρη ενός έρωτα, και με απόλυτο ρεαλισμό αποδέχεται πως δεν μπορεί και δε θέλει να την αλλάξει σε κάτι που δεν είναι, ώστε να είναι μόνο αυτός ευτυχής.

Όπως φαίνεται η ευτυχία έχει δύο πόλους και ο Μπερκ αποφασίζει να δώσει στη Κριστίνα τη δυνατότητα να το ανακαλύψει με κάποιον πραγματικά συμβατό σε εκείνη. Συγκλονιστική η στιγμή που η Κριστίνα πνίγεται στο στενό νυφικό της, όσο συνειδητοποιεί πόσο μεγάλη δύναμη έχει το να ξέρεις πότε ν’ αφήσεις πίσω σου κάτι που δεν είναι για σένα. Μαζί καταστρέφουν το νυφικό της Κριστίνα, η οποία πράττει σωστά και φεύγει αποφασίζοντας ν’ αγαπηθεί πραγματικά, στην επόμενη στροφή κι εν τέλει πράγματι το κάνει ένα βήμα πιο κάτω, με τον Όουεν. Όπως αποδεικνύεται η χειρουργός δράττεται της ευκαιρίας και χρησιμοποιεί την εμπειρία αυτή με τη βοήθεια της Μέρεντιθ Γκρέι, σαν εφαλτήριο λάκτισμα στη διαμόρφωσή της σε έναν πολύ οργανωμένο κι υγιή άνθρωπο κι επιστήμονα.

Η Κριστίνα, ανοίγει τα φτερά της και με τη στήριξη της αδερφικής της φίλης γίνεται η καλύτερή της εκδοχή. Σαν ανταμοιβή, υπενθυμίζει στη Μέρεντιθ Γκρέι τις απίστευτες ικανότητές της, υποστηρίζοντας ότι ο έρωτας της ζωής της, ή αλλιώς αποκαλούμενος ως Mac dreamy, Ντέρεκ, παρότι υπέροχος στα μάτια της Μέρεντιθ και προφανώς σύσσωμου του τηλεοπτικού κοινού, δεν αποτελεί το σημείο αναφοράς της. Η Κριστίνα με επιτυχία, θυμίζει στη Μέρεντιθ ότι η φιλοσοφία της απαγορεύεται να περιστρέφεται μόνιμα γύρω από έναν άλλον άνθρωπο κι όχι τον βασικό πρωταγωνιστή της ζωής της. Την ίδια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Κριστίνα στη Μέρεντιθ, αποτελεί τον ήλιο στη δική της ζωή, περνώντας έτσι το απόλυτο μήνυμα στον θεατή, πως παρά τη ζωογόνο σημασία του έρωτα στη ζωή μας, πρέπει ν’ αποτελούμε βασική μας προτεραιότητα και να πιστεύουμε πρώτα σε εμάς.

Συχνά πυκνά, η σειρά εστιάζει στη δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων της Κριστίνα, ενώ χαρακτηριστική είναι η στιγμή που αγκαλιάζει τη Μέρεντιθ σε μια προσπάθεια να της εξηγήσει χωρίς λόγια, πόσο την αγάπα. Έστω κι έτσι, κατορθώνει να μας λιώσει την καρδιά καθώς, τελικά, σημασία δεν έχει ο τρόπος, αλλά η έκφραση των συναισθημάτων. Μοναδική και καθηλωτική, η στιγμή που η Μέρεντιθ προσπαθεί να βοηθήσει την Κριστίνα να ξεπεράσει μια σοβαρή κρίση πανικού μετά την είσοδο του αγανακτισμένου συνόδου ενός ασθενή στο χειρουργείο, ο οποίος οπλοφορεί και στην κυριολεξία απειλεί τους πρωταγωνιστές της σειράς την ώρα που καλούνται να χειρουργήσουν. «Θα είσαι μια χαρά κοίταξέ με» ακούγεται από τη Μέρεντιθ, που επαναφέρει στο παρόν την Κριστίνα.

Κανένας από εμάς δε θα ξεχάσει τη στιγμή που η Μέρεντιθ ανοίγει τα μάτια της και προσφέρει ένα ανακουφιστικό για την Κριστίνα επιφώνημα πόνου, λίγο μετά την πτώση της στα παγωμένα νερά. Ήταν όλα όσα χρειαζόταν, για να καταλάβει ότι η Μέρεντιθ τα κατάφερε στη διαδικασία της ανάνηψης. Για το τέλος αφήνουμε την πιο γλυκιά σκηνή, όπου η Κριστίνα εξομολογείται στον Όουεν με απόλυτη ειλικρίνεια και περηφάνια ότι αν υπήρχε ένας άνθρωπος πάνω στη γη με τον οποίο θα διέπραττε ένα έγκλημα και θα στηριζόταν σ’ αυτόν για την εξαφάνιση των στοιχείων, αυτός θα ήταν αδιαμφισβήτητα η Μέρεντιθ.

Οι πρωταγωνιστές λοιπόν του Greys anatomy, έχουν διέλθει από ένα συγκλονιστικό roller coaster συναισθημάτων ανάμεσα σε φυσικές καταστροφές, συγκινησιακές οδύνες, άσχημες στιγμές υγείας και δύσκολες αποφάσεις, μέχρι να επιλέξουν για πρώτη φορά τον εαυτό τους, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Δάσκαλος συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος η μία για τη άλλη, μας κάνουν ενδόμυχα να σκεφτόμαστε πως αυτός είναι ο πραγματικός ορισμός του φίλου και γελάμε ασυναίσθητα όταν θυμόμαστε πως είπαμε κι εμείς κάποτε “you are my person” σε κάποιον κι όντως δε σταμάτησε ποτέ να είναι.

Πηγή φωτογραφίας: Pinterest

Συντάκτης: Ελένη Χριστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου