Πολύ γνωστή διαφήμιση που έχει κυκλοφορήσει τελευταία, δείχνει ένα κοριτσάκι το πολύ 14 χρονών, το οποίο χρησιμοποιεί φίλτρα για ν’ ανεβάσει μια φωτογραφία στα social media. Φίλτρα τα οποία δε χρειάζεται, που τη δείχνουν πολύ μεγαλύτερη και σχεδόν άλλο άνθρωπο. Σιγά σιγά, όμως, τα φίλτρα αρχίζουν να εξαφανίζονται κι εμφανίζεται η κοπέλα έτσι ακριβώς όπως είναι. Πανέμορφη, γήινη, ένα παιδί.

Δε θα ήταν υπερβολή να θεωρήσουμε ότι τα σόσιαλ αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας κι εκείνο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας. Δε θα ήταν υπερβολή να θεωρήσουμε πως μειώνουν την αυτοπεποίθηση που νιώθουμε για το σώμα μας. Και σ’ αυτό έπαιξε σαφέστατο ρόλο η γνωστή σε όλους μας selfie.

Αποδεδειγμένα, η έρευνα που έγινε στο Psychology Research and Behavior Managment, περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης που εστιάζει σε θέματα ψυχολογίας κι εικόνας, έδειξε πως η λήψη, η προβολή καθώς κι η ανάρτηση μιας selfie φωτογραφίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή μας. Γιατί;

 

1. Κάθε like είναι ένα ταπ-ταπ στην πλάτη

Όταν ένα άτομο ανεβάζει μια φωτογραφία του περιμένει την αναγνώριση από άλλους χρήστες του διαδικτύου. Σε περίπτωση που αυτό δε γίνει αρχίζει να μη νιώθει καλά με το σώμα του και με την εμφάνισή του. Επομένως η αποδοχή μέσω των αντιδράσεων στα σόσιαλ διαμορφώνει αισθητά την εικόνα εαυτού.

 

2. Ένα καλοστημένο σκηνικό

Όλοι μας για να ανεβάσουμε μια φωτογραφία στήνουμε το backround κάνουμε μια επεξεργασία, λιγότερο ή περισσότερο έντονη. Όσο συνηθίζει το μάτι σε εικόνες αυστηρά γεωμετρικές, συμμετρικές, καθαρές, λουξ και αψεγάδιαστες, τόσο πιο ψυχαναγκαστικός γίνεται.

 

 

3. Πιο λεπτό πιο καλό

Ένας άλλος τρόπος που τα social εισβάλουν στο σώμα μας είναι η εξιδανίκευση του λεπτού σώματος. Είναι αρκετοί αυτοί που κρίνουν τα σώματα που βλέπουν στο διαδίκτυο και βγάζουν το δικό τους χαμένο. Έτσι, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι κοιτάνε επεξεργασμένες εικόνες και θέλουν να μοιάσουν σε φίλτρα. Πράγμα φυσικά το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όλο αυτό συμβάλλει στο να βλέπουμε πολλές φορές το σώμα μας ή το πρόσωπό μας κατώτερο από άλλα, ενώ μερικές φορές η σύγκριση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη.

 

4. Η λεγόμενη κοινωνική επιτήρηση

Η κοινωνική επιτήρηση έχει να κάνει με το πόσο πολύ προσέχουμε τις αναρτήσεις μας καθώς και με το αν κοιτάμε κι άλλα προφίλ, πιο πιασάρικα και με περισσότερα follows με σκοπό να κοπιάρουμε πώς επεξεργάζονται κι ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους. Η κοινωνική επιτήρηση έχει αρκετά αρνητικά και σε νεότερες ηλικιακά ομάδες που χρησιμοποιούν τα σόσιαλ, επειδή οδηγεί στο ν’ ακολουθούνται άκριτα τάσεις. Το δημοφιλές γίνεται αυτομάτως αποδεκτό από την κοινότητα των σόσιαλ χωρίς να συμβαδίζει απαραίτητα με τον εαυτό, που αν δεν ανήκει στο δημοφιλές φάσμα, σημαίνει πως πρέπει ν’ αλλάξει.

Ίσως έχουμε φτιάξει μια πραγματικότητα που δε μας αρέσει και προσπαθούμε διαρκώς να την αποφύγουμε, μα πόσο ακόμη θα τιμωρούμε το πετσί μας γι’ αυτό; Όλοι μας ακολουθούμε influencers που θεωρούμε ότι κάνουν την τέλεια ζωή κι όλα μοιάζουν ιδανικά, έχουμε μπει στο τριπάκι να αλλάξουμε με φίλτρα τον εαυτό μας, έχουμε στήσει σκηνικά για να μοιάζουν τέλεια. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι κι αν είναι, δε σημαίνει τίποτα αυτό για εμάς. Να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και να τον αγαπάτε έτσι όπως είναι. Και λίγο διάλειμμα από τις selfies δε βλάπτει!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου